Tema articolului – Invelitoare de tigla metalica_Pod nelocuit ventilat_Tavan etaj din grinzi de lemn.
Tehnic vorbind invelitoarea din tigla metalica se poate realiza indiferent de solutia aleasa sau impusa de proiectant (cu sau fara astereala). Invelitorile metalice pot genera condens chiar daca podul este nelocuit si ventilat, de aceea se recomanda utilizarea unei folii anticondens ( ex. DELTA – Vent N, DELTA – Vent S sau DELTA – Foxx, DELTA – Maxx, acestea din urma facand parte din gama premium ). In cazul de fata pot fi folosite si folii cu permisivitate redusa (ex. DELTA-FOL PVG PLUS / DELTA-FOL PVG cu Sd cca 3 m). In schitele atasate este prezentat detaliul de montaj al foliei in zona coamei alaturi de celelalte detalii de montaj pe care le voi prezenta in continuare.
Indiferent de tipul de folie folosit (din cele mentionate) trebuie respectat acel detaliu.
In cazul utilizarii unei folii cu permisivitate redusa detaliul de montaj este obligatoriu pentru a impiedica formarea condensului sub aceasta.
De ce trebuie respectat detaliul in cazul utilizarii unei folii anticondens, care are permisivitate mare la vapori ?
Este o masura suplimentara de siguranta care va scuti de surprize neplacute in timpul iernii. In cazul in care termoizolatia nu este corect realizata (neetanseitati ale barierei de vapori sau chiar lipsa acesteia, grosime insuficienta a stratului termoizolant ) apare o diferenta mare de temperatura intre interiorul podului si mediu exterior. In prima faza, vaporii vor traversa folia anticondens si vor condensa sub invelitoare. Excesul de condens va picura pe folie si se va scurge spre streasina. La temperaturi negative acest condens se va transforma intr-o pelicula de gheata care va bloca folia. In aceste conditii condensul se va forma sub folia anticondens si poate picura pe tavanul de la etaj. Acesta ar fi riscul pe care nu merita sa vi-l asumati.
Ce se intampla daca nu folosesti deloc folie?
Chiar si in cazul unui pod bine ventilat exista riscul aparitiei condensului sub invelitoare. De aici poate ajunge fie in astereala (degradand-o in timp), fie pe tavanul de la etaj in lipsa asterelei.
Am mentionat mai devreme posibile deficiente in realizarea termoizolarii tavanului de la etaj. Am inclus si un detaliu pentru modul in care se realizeaza termoizolarea tavanului.
Pentru a fi eficient, grosimea stratului termoizolant trebuie sa fie de cca. 20 – 25 cm. Valoarea concreta va fi recomandata de furnizorul de termoizolatie pentru care optati. Respectarea acestei valori conduce la un confort termic si nu in ultimul rand la economii substantiale atat vara cat si iarna.
La fel de importanta este montarea barierei de vapori (DELTA Reflex) si etansarea acesteia la suprapuneri si la racordul cu peretii sau cu alte elemente cum ar fi de exemplu scarile de acces. Rolul barierei de vapori este de a permite o trecere controlata a vaporilor prin stratul termoizolant pentru a evita condensarea in aceasta zona si totodata impiedica transferul de aer cald spre podul ventilat, adica pierderile de caldura.
Sper ca explicatiile oferite alaturi de schitele cu sectiuni sunt suficient de relevante.
vreau sa spun , eu am la mine pe casa (casa veche) tigla metalica, am dat jos tiglele vechi de ceramic , nu am schimbat leturile doar cele ce au fost necesare, nu am pus nici o folie, si de 8 ani nu am nici o problema, podul este gol si aerist, tigla metalica este mata si culoarea caramizie , nici nu se observa k am tigla metalica
Buna ziua, va rog sa-mi da-ti un sfat am o sarpanta facuta acum 10 ani, atunci s-a pus peste asteriala direct tabla. Acum vreau sa izolez sub stablat dedesupt as putea pune niste leaturi , apoi folie anticondens si la urma folie bariera de vapori? pentru ca vreau sa mansardez si nu pricep care este de fapt folia anticondens si care folia bariera de vapori? mentionez ca inafara de aceasta izolatie a stablatului va fi si un tavan al mansardei. Va rog aveti o solutie?
Buna ziua Vio,
Gasiti sfaturile in raspunsul pe care l-am postat pentru dvs, pe data de 27 iulie 2012, la articolul https://www.despreacoperisuri.ro/2011/04/cum-poate-fi-montata-folia-anticondens-la-un-acoperis-care-are-deja-invelitoare/.
Toate bune!
am uitat sa spun ca dupa folia anticondens urmeaza vata de sticla la val, apoi bariera antivapori e ok?
Daca pun sipci apoi folie anticondens( va rog sa-mi spuneti exact de care ), apoi vata, la final folia bariera de vapori(va rog sa-mi spuneti exact de care).Apoi urmeaza sa fac peretii, care s-au structurat cu grinzi, peste care pun dulapi pentru tavan. Apoi intentionez sa vin cu CD, UD ,uw,etc vata bazaltica casetata isover , dupa care ar trebui sa captusesc toti peretii cu folie bariera de vapori?pentru tavan ce s-ar preta ?dupa care las 2-3.cm si pun rigips.Va intreb ca am mari incercari la magazine intrucat nu prea se face distinctie dintre folia anticondens si folia bariera de vapori vanzatorii spun ca amandoua sunt la fel ceea ce logica mea nu vrea sa inteleaga. Va multumesc.
Buna ziua!
Am schimbat invelitoarea veche din tigla ceramica cu una din tigla metalica fixata direct pe leti, fara astereala, fara folii, acoperis in doua ape. Invelitoarea acopera un pod inalt de circa 2,5 m. Locuiesc imediat sub pod, la etajul I si ultimul. Locuinta de la etaj are pereti din lemn cu pamant si lati cu pamant, izolata pe exterior cu carton si lemn de circa 5 cm grosime. Problema este ca vara a crescut temperatura in locuinta de la etaj fata de perioada in care aveam acoperis ceramic, practic nu se mai poate sta ziua fara aer conditionat. Termometrul indica 33-34 grade, in conditiile in care la ferestre am montat folii de aluminiu.
Va rog sa-mi spuneti daca exista o solutie de reducere a temperaturii la etaj, unde locuiesc, folosind folii sau alte asemanatoare, nu cu aer conditionat, care ar fi cele mai bune materiale si cum se monteaza, fara a demonta invelitoarea.
Va multumesc! O zi buna!
Stimate d-le Eugen,
Solutia pentru situatia prezentata este termoizolarea fie a invelitorii, fie a tavanului dintre pod si etaj.
In cazul in care optati pentru izolarea tavanului, va recomand si ventilarea podului (spatii de ventilare practicate in peretii opusi ai fatadelor).
Termoizolarea va va scuti de disconfortul termic pe timpul verii si, totodata, va va scuti si de pierderile de caldura (si cheltuieli suplimentare) din anotimpul rece.
Exista folii (ex. DELTA-Maxx Titan) care pot diminua caldura pe timpul verii cu 2-3 grade. Folosite alaturi de termoizolatie pot face diferenta intre confort si disconfort.
In concluzie, nu cunosc o folie care sa reduca temperatura cu 5-10 grade.
Detalii foarte utile, merci si de ilustratii.
buna ziua! eu am deja tabla pe casa si doresc ori sa o inlocuiesc cu invelitoare tip Lindab ori sa pun peste tabla veche, caroiajul din sindrile, peste care sa montez invelitoare Lindab. Cum e mai bine, sa dau tabla veche jos sau sa o mentin si peste ea sa aplic folia anticondens, eventual peste folie pun si placi bazaltice de 5-10 cm gros si apoi tabla Lindab ?. Cu multumiri, astept varianta cea mai buna tehnic.
Stimate d-le Dumitru,
Procedura corecta este urmatoarea:
– Se decoperteaza table veche;
– Se monteaza folia anticondens, in randuri paralele cu streasina, dinspre streasina spre coama. Fixarea acesteia se face cu capse, numai in dreptul capriorilor;
– Se monteaza sipcile verticale in dreptul capriorilor;
– Se monteaza sipcile orizontale la distanta recomandata de producatorul tiglei metalice pentru care optati;
– Se monteaza tigla metalica.
Varianta care se mai practica, din considerente economice, ar fi montarea invelitorii peste tabla veche.
Se poate aplica numai in cazul podurilor ventilate si nelocuite. In aceasta varianta folia anticondens nu se mai monteaza, intrucat umiditatea ar condensa sub tabla veche.
Aceasta varianta este una de compromis si personal nu o recomand.
Termoizolarea clasica se face la interior (sub astereala).
Grosimea recomandata de termoizolatie este de 20-25 cm in functie de producator.
Buna ziua
Vreau sa izolez cu vata minerala podul nelocuit al unei case noi. Planseul este din lemn pe grinzi de 14×14 peste care s-au batut dulapi de 5. intentionez sa pun vata minerala bazaltica intre grinzi si un strat de 5 cm perpendicular pe grinzi. Ca bariera de vapori intentionez sa folosesc folie deltareflex dar am divergente cu privire la montajul ei cu constructorul. M-ar ajuta niste detalii constructive pentru situatia mea particulara.
Stimate d-le Iulian,
Detaliile constructive sunt identice cu cele din Varianta 1 folosite la acoperis.
O sa va transmit pe e-mail sectiunea cu detaliul mentionat.
Buna ziua
Care este procedura de montare a barierei deltareflex in cazul unui pod nelocuit avind in vedere ca acesta urmeaza sa fie izolat cu 15 cm de vata intre grinzi si inca 5 cm sub grinzi plasat perpendicular pe acesteaa. Niste desene mar ajuta foarte mult. Se poate monta bariera imediat peste rigipsprin prinderea cu banda dublu adeziva de profilele de gips?
Buna ziua,
Varianta 1 este Solutia pe care ati solicitat-o.
Folia Delta – Reflex se va fixa cu capse in sipca de 5 x 5 cm pentru o etanseitate sporita. Zonele cu capse por fi acoperite, punctual, cu bucati de banda Delta – Polyband.
Se recomanda mentinerea unui spatiu liber de 2-3 cm intre bariera de vapori si gips carton.
Astfel montata, Delta – Reflex are capacitatea de a reflecta caldura din interior spre interior, adica un castig energetic in sezonul rece.
vreau sa imi schinb acoperisul, si firma care se ocupa mi-a recomandat sa nu montez astereala. fac cu tigla metalica, folie ianticondens ,podul nu este locuibil. nu cumva cand o sa plou a o sa se auda in casa sau la o vijelie se pote desprine. va multumesc
Stimate d-le Cristi,
Invelitoarea de tigla metalica nu necesita astereala. Asadar montarea invelitorii pe o sarpanta fara asterea este o alternativa corecta.
In privinta zgomotului, diferenta este nesemnificativa. Pentru un confort fonic sporit se poate realiza o izolare fonica.
Daca invelitoarea este realizata corect, sarpanta este fixata de cosoroaba si centuri si este prevazuta cu sageac sau pereti (dupa caz), lucarnele de dimensiuni medii si mari sunt prevazute cu ferestre (inchise), riscul ca acoperisul sau invelitoarea sa fie smulse la furtuna este foarte redus.
Fara masurile mai sus mentionate si o sarpanta cu astereala este supusa acelorasi riscuri.
buna ziua !Astereala casei este acoperita cu folie anti condens,ce perioada poate ramane asa pana la acoperirea cu tigla,avand in vedere canicula,folia isi poate pierde din calitati daca ramane asa un timp indelungat .?
Stimate d-le Ioan,
Cei mai multi producatori de folie anticondens declara o rezistenta la UV de 3 luni.
Folia anticondens expusa un timp indelungat la UV este supusa fenomenului de imbatranire.
Asadar, montarea foliei cu mult timp inainte de a se monta invelitoarea, conduce la diminuarea duratei de viata a foliei respective.
Chiar daca anumite folii par intacte si dupa o expunere de cca. 1 an la UV, la intemperii durata lor de viata este drastic afectata sau, mai rau, nu mai indeplinesc functiile pentru care au fost create.
Ideal este ca folia anticondens sa fie expusa un timp cat mai redus posibil.
De retinut este faptul ca folia mentinuta neacoperita un timp indelungat este expusa si la ploi repetate, vant, cicluri repetate inghet-dezghet, ceea ce poate conduce chiar si la deteriorarea mecanica.
Va recomand sa montati invelitoarea intr-un interval cat mai scurt de la montarea foliei, mai ales daca aveti intentia sa amenajati mansarda.
Suntem in faza de reparatii capital a unei cladiri cu etaj, parter si mansard nelocuibila.
arhitectul ne-a recomandat sa punem sub tigla de beton carton bituminous, noi am prefera folie anticondens. Ce ne sfatuiti?
Stimata d-na Maria,
Nu cunosc motivul pentru care arhitectul dvs v-a recomandat cartonul bituminous, pot doar presupune ca a fost bine intentionat.
In cazul invelitorilor din tigla de beton, exista un risc sporit de infiltratii, in mod constant, daca nu este respectata panta minima recomandata de producatorul tiglei si, accidental, in timpul conditiilor climatice extreme (furtuni violente) datorita sistemului de fixare al tiglei.
Tiglele nu sunt fixate la partea de jos, fapt ce poate conduce la infiltratii semnificative in timpul furtunilor.
Faptul ca tiglele sunt casante este de asemenea un motiv pentru a lua masuri suplimentare de siguranta.
Cartonul bituminous are marele dezavantaj ca genereaza probleme legate de condens, iar solutiile corecte de ventilare complica detaliile constructive si ridica pretul.
Folia anticondens este o solutie mult mai simpla si sigura cu conditia sa fie aleasa corect.
In cazul dvs va recomand folia DELTA -Foxx. Aceasta are o rezistenta deosebita la umiditate, comportandu-se sub invelitoare ca o hidroizolatie. In acelasi timp are o permisivitata mare la vapori (Sd = 0,02 m), rezistenta mare la rupere. Mai multe detalii gasiti aici: http://www.membranedelta.ro/produse/sisteme-pentru-acoperis/membrane-pentru-acoperisuri-inclinate/delta-foxx/. Utilizand aceasta folie, asigurati hidroizolatia recomandata de architect si aveti si o folie anticondens care va ajuta sa evitati surprizele neplacute legate de condens.
Nu ati mentionat unde se face termoizolarea. In cazul in care mansarda nelocuita nu va fi termoizolata, in zona de coama trebuie respectat un anumit detaliu de executie. Indiferent unde se va realiza termoizolarea, nu uitati de bariera de vapori.
Buna ziua , sunt in faza acoperirii cu tabla tip Lindab a unui acoperiș in 4 ape, acoperișul are asteriala montata peste căpriori iar podul va fi nelocuibil, planșeul peste etaj este din lemn si va avea o izolație de 15 cm , desemenea intenționez sa fac izolație si pe partea dinspre pod , eventual un strat de vata minerală de 10 așezată pe scândura podului. Nelamurirea mea consta in faptul ca am citit cum ca la podurile nelocuibile se poate monta sub învelitoare folie tradiționala ,nu neaparat folie anticondens,http://www.thermomaster.ro/isoflex_classic_folie_sub_acoperis , aceasta folie tradiționala având o rezistența la rupere mult mai mare. Care ar fi recomandarea Dvs ?
Stimate dle Cretu Viorel,
Din cele relatate de dvs am inteles ca acoperisul nu va fi locuit si nici nu aveti intentia sa il mansardati.
Un strat de termoizolatie care insumeaza 25 cm este o alegere corecta.
Nu ati mentionat nimic despre bariera de vapori. Aceasta nu trebuie sa lipseasca nici cand se utilizeaza cele mai performante folii anticondens.
In absenta barierei de vapori, umiditatea din cladire se ridica spre acoperis impreuna cu aerul cald si condenseaza sub folia de pe astereala.
http://www.membranedelta.ro/produse/sisteme-pentru-acoperis/bariere-antivapori/delta-reflex/
Chiar si atunci cand se utilizeaza o folie anticondens performanta, daca acoperisul nu este mansardat, trebuie lasat un spatiu de ventilare in zona de coama, atat in astereala, cat si in zona de coama.
Acelasi detaliu trebuie respectat cu atat mai mult cand se utilizeaza o folie cu permisivitate scazuta.
Utilizarea foliilor cu permisivitate redusa necesita masuri suplimentare de ventilare a podului, intrucat acestea sporesc riscul aparitiei condensului.
In concluzie :
– Trebuie sa montati bariera de vapori (la interior);
– Trebuie sa lasati spatiu de ventilare in zona de coama;
– Utilizarea unei membrane cu permisivitate redusa implica riscul sporit de aparitie al condensului;
Desi este o varianta alternativa corecta, nu o recomand datorita celor expuse mai sus.
Doresc sa fiu corect inteles: nu ma refer la folia mentionata de dvs, ci la tipul de folie si la ce implica utilizarea unor astfel de folii.
Producatorul produselor DELTA – compania Doerken din Germania – produce si folii cu permisivitate redusa si grad ridicat de hidroizolare, dar le recomand numai pentru aplicatii speciale care nu sunt nici pe departe mai economice.
Sper ca informatiile transmise sa va ajute sa luati hotararea care va avantajeaza.
Revin si cu o rugăminte , care ar fi soluția optima de realizare a unui acoperiș la care podul nu este locuibil iar planșeul peste etaj este realizat din grinzi de 15 cm înălțime peste care s a montat scândura de 2,5 cm grosime, m-a refer aici la ce fel de izolație ar trebuii realizată la planșeu, daca ar fi necesară aplicarea unu strat izolator si peste scândura din pod si desemenea daca între căpriori mai are rost montarea unei izioatii realizată din vata minerală
Buna seara…am renovat de curand o casa am construit langa casa inca o camera pe care am acoperit o cu tabla lindab… am pus sub ea folie… de pe capriori am coborat cu tije tavanul de rigips pe profile deasupra am intins folie anti vapori am o izolatie de 40 cm si problema e ca am un condens sub folia de sub tabla foarte mare….
Stimate dle Krupacz Catalin,
Verificati daca folia de sub invelitoare este intr-adevar folie anticondens.
Permisivitatea la vapori trebuie sa fie mare. Valoarea Sd mai mica de 0,5 m.
Bariera de vapori trebuie sa aibe suprapunerile etansate. Perimetrul trebuie de asemenea etansat.
Din cele mentionate de dvs., se pare ca nu ati etansat bariera de vapori, fapt ce conduce intra-devar la aparitia condensului.
Buna ziua, am o problema la acoperisul nou facut, legata de condens. Acoperisul este in 4 ape, din tigla el preco din beton. Peste capriori am pus astereala, apoi folie anticondens bramac veltitech 120, apoi un rand de sipci perpendiculare pe coama pentru a asigura spatiul de ventilatie, apoi un alt rand de sipci paralele cu coama pe care s-au montat tiglele. In acoperis mi-am facut mansarda si astfel intre capriori am izolat termic cu vata bazaltica de 10 cm, peste care am pus placi de osb si apoi rigips. Acum (in perioada de iarna) constat ca se face un condens mare intre vata bazaltica si folia anticondens si astfel toata astereala este umeda si incep sa se ude si capriorii. Mentionez ca aerisitoarele din tigla sunt mai putine la numar decat ar trebui si sunt montate pe la mijlocul acoperisului. Cum pot remedia problema pe care o am? Va multumesc.
Stimate dle Dacian Simon,
Folia anticondens are valoarea Sd mai mica de 0,5 m. In cazul foliilor anticondens pe care noi le comercializam valoarea Sd este cuprinsa intre 0,02 si 0,15 m.
In cazul acestor folii, termoizolatia se poate monta direct sub astereala.
Foliile care depasesc aceasta valoare, se folosesc la realizarea acoperisurilor ventilate si necesita anumite detalii de montaj.
Folia Veltitech 120 are permisivitatea la vapori redusa. Valoarea Sd este de 8 m.
In cazul foliei Veltitech 120, trebuie lasat spatiu de ventilare intre astereala si termoizolatie. De asemenea, trebuie lasat spatiu neobturat atat in zona de streasina, cat si in zona de coama.
In zona de coama orizontala trebuie lasata o fanta de cca 10 cm in folie si in astereala. Respectiva fanta va fi protejata cu o fasie de folie montata pe deasupra sipcii verticale.
Lipsa celor mai sus mentionate conduce la aparitia condensului.
Grosimea stratului de termoizolatie este necorespunzatoare. Pentru o termoizolatie eficienta grosimea stratului de termoizolatie trebuie sa fie de cca. 20- 25 cm. (in functie de recomandarea fiecarui producator).
Nerespectarea grosimii termoizolatiei conduce la ineficienta; pierderi mari de caldura.
Lipsa barierei de vapori permite aerului cald si umed sa ajunga in termoizolatie, unde condenseaza.
Cum puteti remedia problema?
Apelati la o firma specializata in montajul de invelitori si termoizolatii.
Regia proprie si materialele achizitionate separat, nu in sistem, nu reprezinta intotdeauna cea mai ieftina solutie.
1.Daca se utilizeaza folie cu permisivitate redusa (Sd 8m) intre termoizolatie si astereala se lasa spatiu de ventilare.
Spatiul de ventilare nu trebuie sa fie obturat in streasina si in coama.
Daca se utilizeaza folie cu permisivitate mare (Sd 0,02- 0,15 m) se poate monta termoizolatia fara a lasa spatiu de ventilare intre astereala si termoizolatie.
2. Grosimea stratului de termoizolatie trebuie sa fie de 20-25 cm (functie de recomandarile producatorului).
3. Montarea unei bariere de vapori (ex. DELTA – Reflex) care sa fie etansata atat la suprapuneri, cat si perimetral.
Pentru a remedia problema, trebuie sa respectati cele trei mentiuni.