Aceasta intrebare este din ce in ce mai frecventa.
In cazul unei constructii noi lucrurile sunt simple, poti alege varianta care iti convine in functie de buget sau de nivelul de exigenta. Voi prezenta o solutie si pentru cei care doresc sa amenajeze o mansarda in acoperisul existent. Cele mai multe solicitari vin din partea clientilor care au o invelitoare din tabla plana faltuita.
In primul rand trebuie sa va asigurati ca invelitoarea este etansa. In caz contrar se vor efectua remedierile necesare.
In schita de mai jos se poate observa cum poate fi realizata termoizolarea in vederea mansardarii.
Se vor monta sipcile marcate cu rosu pentru a obtine un spatiu de ventilare intre astereala si folia anticondens. Acest spatiu permite foliei sa functioneze corespunzator si protejeaza termoizolatia de condens. Folia anticondens se va monta perpendicular pe directia capriorilor (urmarind conturul acestora) dispre coama spre streasina in randuri succesive. Folia se poate fixa in capse in dreptul sipcilor marcate cu rosu sau se poate fixa direct cu sipca marcata cu maro pentru a limita perforarile foliei. Pentru un montaj facil lungimea sipcilor de fixare vor avea lungimea de 1,4 m, lasand astfel 10 cm liberi pentru suprapunere. Suprapunerile vor fi sigilate cu banda adeziva DELTA – Multi-Band pentru o mai buna protectie a termoizolatiei.
Odata montata folia anticondens se trece la etapa urmatoare si anume, montarea termoizolatiei. In functie de tipul acesteia si de recomandarile furnizorului se va stabili grosimea stratului termoizolant. In cele mai multe cazuri grosimea stratului este de 20 – 25 cm.
Dupa montarea termoizolatiei se va monta bariera de vapori DELTA – Reflex. Fixarea acesteia se poate realiza in capse sau cu banda dublu adeziva in functie de sistemul ales pentru fixarea termoizolatiei.
Toate suprapunerile si perforarile se vor sigila cu benzi sau adezivi ( DELTA – Poly-Band, DELTA – Tixx ). Se vor sigila si racordurile la pereti, la pardoseala sau a eventualelor usi si ferestre.
Finisajul interior, indiferent ca este vorba de lambriu sau gips carton, se va monta pe rigle de lemn sau profile metalice care vor mentine o distanta de cel putin 2 cm fata de folie. Astfel folia DELTA – Reflex va reflecta caldura din interior imbunatatind performantele termoizolatiei.
Am descoperit produsele GERARD in magazinul DIY in care lucrez si pot spune ca intradevar sunt unice. Incercand sa ma documentez despre produsele Dvs. am gasit acest site, foarte bun, cu multe recomandari de ordin general. Cred ca situatia din articolul de fata este des intalnita in Romania si de aceea foarte util, dar daca urmaresc schita, si am inteles-o, zic ca are o mica eroare in cazul „sipcii de 30x50mm pentru fixarea barierei de vapori”. De fapt se refera la folia anticondens, asa cum scrie si in articol.
Inca odata multumesc pentru multele sfaturi GRATUITE pe care le-am gasit aici.
În cazul meu, având pusă folia anticondens pe asterială am constatat că „meşterii”, atunci când au fixat primul rând de şipci pentru prinderea învelitorii, în loc să bată cuiele de fixare a şipcii pe direcţia căpriorilor le-au bătut şi alături astfel că acestea au străpuns folia şi asteriala şi au ieşit în spaţiul mansardei între căpriori.
Aş folosi metoda pe care o indicaţi mai sus pentru o protecţie a vatei minerale dintre căpriori dar am două probleme:
1. Deşi las 5cm strat pentru ventilaţie între vată şi folia suplimentară, nu se acumulează eventual condens în vată datorită unui slab curent de ventilaţie?
2. Pe unde se scurge eventualul condens care se formează deasupra foliei pusă între căpriori? Doar pe faţadă sau prin găurile de aerisire practicate în sageac sau pe pazie.
Buna ziua,
Nu ati mentionat ce fel de invelitoare aveti si daca este sau nu montata.
In privinta foliei anticondens, montata necorespunzator, ar fi bine de stiut ce fel de folie ati folosit si ma refer la permisivitatea acesteia (valoarea Sd). Pentru foliile cu Sd mai mare de 0,5 m se recomanda termoizolarea ventilata. Trebuie verificat daca in zona de coama s-a lasat spatiu de ventilare, in caz contrar aceasta trebuie realizata.
Puteti respecta detaliul mentionat, folosind Delta-VentN, Delta-Vent S, Delta-Foxx si sa renuntati la stratul de ventilare dintre folia suplimentara si termoizolatie.
Spatiul de ventilare dintre folie si termoizolatie poate oferi un confort termic sporit vara, dar implica riscul aparitiei condensului in sezonul rece asa cum ati mentionat si dumneavoastra.
Va recomand sa folositi una din foliile mentionate ca folie suplimentara sa renuntati la spatiul de ventilare dintre folia suplimentara si termoizolatie. De asemenea, va reamintesc de realizarea spatiului de ventilare din zona de coama.
Dupa realizarea termoizolatiei se va monta o bariera de vapori (Delta-Reflex) etansata corespunzator.
Respectand aceste recomandari, condensul, mentionat in a doua intrebare, poate aparea sub invelitoare si nu intre cele doua folii anticondens.
Pentru orice alte intrebari nu ezitati sa ne contactati.
Foarte interesanta solutia de montaj a foliei dar cum realizam ventilarea daca este tabla faltuita si unde eliminam condensul
Va salut !
Am acoperisul din tabla galvanizata montata pe scandura cu spatii de 2-3 cm intre ele,batute pe capriori de 8 cm :cum pot face montajul izolatiei cu vata tinand cont ca tabla este batuta pe astareala direct fara nici o folie iar acoperisul are panta mare.
Astept sfatul d-stra,multumesc.
LIVIU G.
Stimate d-le Liviu Giuca,
Nu va recomand sa realizati termoizolarea fara a utiliza folia anticondens. De asemenea grosimea stratului de termoizolatie trebuie sa fie de 20-25 cm.
Bariera de vapori este si ea obligatorie, nu optionala. Chiar daca panta acoperisului este mare exista riscul ca o parte din condens sa ajunga in termoizolatie si sa va creeze neplaceri ulterioare. Fenomenul va fi cu atat mai pregnant daca grosimea stratului de termoizolatie va fi necorespunzator.
Cu stima,
Silviu TOBA
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi cu privire la efectuarea unei termoizolatii corespunzatoare : am o mica casa din lemn cu etaj, unde a rezultat un pod nu foarte inalt , inaltimea la coama find de 80 cm, cu un acoperis in doua ape si invelitoare clasica din tabla galvanizata montata direct pe asteriala. Constructorul a montat un rand de vata de 5 cu aluminiu orientat spre asteriala, intre capriori , iar doua randuri de vata de 5 simpla, asezata pe plafon, intre grinzi . Problema este ca se incinge foarte tare tabla, in pod e o temperatura foarte mare, care se transfera la etaj, creand un disconfort destul de mare. Vreau sa suplimentez cu 20cm de vata bazaltica intre capriori, as dori si folie Delta Reflex, dar nu stiu daca se monteaza doar la nivelul capriorilor sau o pot monta si peste plafon !! Ce alte materiale as mai putea folosi pentru a scapa de temperatura de 30 grade de la etaj !!! Va multumesc mult, Adrian
Stimate d-le Adrian Neacsu,
Inainte de toate va aduc la cunostinta ca vata minerala caserata nu se monteaza cu aluminiu spre astereala. Folia de aluminiu are rol de bariera de vapori, dar in practica este foarte dificil de realizat etansarea.
In situatia in care veti realiza termoizolatia la nivelul capriorilor va trebui sa demontati vata minerala caserata si sa o refolositi ca ultim strat, dar cu folia de aluminiu spre pod dupa care sa montati bariera de vapori DELTA- Reflex si sa o etansati.
In cazul mansardarilor sau al termoizolarii podului vata minerala caserata, montata cu stratul de aluminiu in sus, genereaza condens in anotimpul rece.
Va recomand executarea termoizolatiei conform schitei anexate in articol.
Lipsa foliei anticondens conduce de asemenea la o functionare ineficienta a termoizolatiei.
Referitor la intrebarea daca se monteaza si pe plafon raspunsul este afirmativ. In acest fel veti reduce si pierderile de caldura din timpul iernii.
Buna ziua,
Doresc sa amenajej podul unei case (constructie de peste 70 ani)in spatiu de locuit.Acoperisul este din tigla (in stare foarte buna)si fara astereala.Nu intentionez sa intervin in niciun fel la structura acoperisului. Va rog, un sfat privind modalitatea de izolare si tipurile de materiale ce trebuie folosite in aceste conditii.
Va multumesc
Adriana C.
Stimata doamna Adriana,
Pentru realizarea mansardarii, in cazul dumneavoastra, puteti sa tineti cont de schita mentionata in articolul „Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?” , cu mentiunea ca sipcile de 30 mm X 50 mm vor trebui fixate in sipcile pe care este montata tigla, pentru mentinerea spatiului de ventilare. De asemenea recomandarile din articol sunt valabile si pentru situatia de fata.
Foliile anticondens pe care le recomandam sunt Delta-Vent N si Delta-Vent S.
In conditile in care suspectati posibile infiltratii in timp (avand in vedere ,,varsta” invelitorii) va recomand Delta-Foxx. Aceasta are rezistenta sporita la umiditate.
Bariera de vapori pe care o recomand este Delta Reflex. In privinta termoizolatiei va sfatuiesc sa solicitati furnizorului specificarea grosimii stratului ce trebuie utilizat.
buna seara, domnul Silviu va rog frumos sa-mi spuneti cum sa procedez in cazul unei sarpante existente care urmeaza sa fie mansardata.De asemeni aceste folii la care faceti dvs referire de unde pot fi achizitionate sau care folii mai pot fi puse ?Pe scurt iata problema cu care ma confrunt:acoperisul a fost facut acum 10 ani si peste scandura s-a pus direct tabla.Acum as vrea sa o izolez, Daca pun sipci apoi folie anticondens( va rog sa-mi spuneti exact de care ), apoi vata, la final folia bariera de vapori(va rog sa-mi spuneti exact de care).Apoi urmeaza sa fac peretii, care s-au structurat cu grinzi, peste care pun dulapi pentru tavan. Apoi intentionez sa vin cu CD, UD ,uw,etc vata bazaltica casetata isover , dupa care ar trebui sa captusesc toti peretii cu folie bariera de vapori?pentru tavan ce s-ar preta ?dupa care las 2-3.cm si pun rigips.Va intreb ca am mari incercari la magazine intrucat nu prea se face distinctie dintre folia anticondens si folia bariera de vapori vanzatorii spun ca amandoua sunt la fel ceea ce logica mea nu vrea sa inteleaga. Va multumesc.
Buna ziua Vio,
Pentru realizarea mansardarii puteti monta termoizolatia asa cum este prezentata in schita de mai sus.
Foliile anticondens pe care le puteti utiliza, in cazul de fata, sunt DELTA – Vent N sau DELTA – Vent S.
Bariera de vapori pe care o recomand este DELTA – Reflex. Suprapunerile se etanseaza cu DELTA – Poly Band sau DELTA – Multi Band.
Racordurile la perete se vor etansa cu adeziv DELTA -Tixx.
La pereti se foloseste bariera de vapori numai perimetral (peretii dintre interior si exterior).
La peretii interiori de obicei nu se utilizeaza, intrucat se considera ca nu sunt diferente de temperatura intre incaperi.
Bariera de vapori DELTA – Reflex se foloseste atat la pereti, cat si la tavan. In ambele cazuri distanta intre bariera si rigips trebuie sa fie de 2-3 cm.
Nu stiu ce intelegeti prin ,,vata bazaltica casetata ”. Daca va referiti la placi, e in regula. Sper sa nu confundati cu CASERATA.
VATA CASERATA este vata prevazuta cu un strat de aluminiu care are rol de bariera de vapori (daca se etanseaza corespunzator). In practica, realizarea etansarii este foarte greu de realizat, de aceea se recomanda folosirea vatei necaserate si a barierei de vapori care se monteaza usor si se poate etansa corespunzator. Asadar, daca se foloseste bariera de vapori, vata folosita nu va fi caserata.
Accesand http://www.finaldistribution.ro puteti solicita datele de contact ale distribuitorilor din zona in care aveti cladirea.
In privinta functiei pe care o are fiecare folie, va recomand sa cititi articolele din blog.
Barierele de vapori se monteaza la interior si au rolul de a permite trecerea vaporilor din interior spre exterior in mod controlat.
Acestea sunt etanse la aer, impiedicand migrarea aerului cald respectiv pierderea caldurii. Aceste folii au permisivitate la vapori redusa.
Foliile anticondens se monteaza la exterior si impiedica condensul, format sub invelitoare, sa ajunga in termoizolatie si permite trecerea rapida a vaporilor din stratul de termoizolatie spre exterior. Aceste folii au permisivitate la vapori foarte mare.
In concluzie aveti dreptate, aceste folii nu sunt la fel, fiecare are rolul ei bine definit.
Buna Seara. Domnule Silviu am rugamintea sa-mi furnizati o solutie cu privire la mentinerea distantei intre bariera de vapori si rigips de 2-3 cm. Am o casa mansardata la care am aplicat urmatoarea solutir pentru termoizolarea interioara. Intre capriori am montat 15cm vata minerala (atat au permis) dupa care am montat profilele metalice pt placi Rigips urmat de inca un strat de vata minerala transversal pe capriori, intre profilele metalice. Cu banda dublu adeziva am prins folia bariera de vapori pe profilele metalice si urmeaza montarea placilor Rigips. Asadar, cum pot crea un spatiu de 2-3cm intre folie si placile de rigips, deoarece aceste placi vor fi fixate pe profile. Va multumesc anticipat.
Cu respect,
Mircea B
Stimate d-le Mircea,
In cazul de fata trebuie sa mai montati un rand de profile metalice pentru gipscarton.
Fixarea acestor profile o puteti realiza cu banda de tabla utilizata de regula pentru realizarea planeitatii plafonului.
Banda de tabla, taiata la lungimea corespunzatoare, se fixeaza in zona de mijloc in profilul deja montat. Capetele benzii fixate se indoaie in jos pentru fixarea pe laterale a profilelor urmatoare. Totodata se poate corecta si planeitatea daca este cazul.
Astfel obtineti spatiul liber necesar. Mai simplu ar fi fost daca in locul profilelor deja montate ati fi folosit sipca de lemn de 5 cm x 4 cm.
Buna seara!
In primul rand doresc sa va multumesc pentru solutia expusa de dumneavoastra. Exact de aceasta problema ma lovesc si eu cu acoperisul cu exceptia faptului ca nu este tabla plana faltuita ci este tabla cu profil de tigla (Megaprofil).
Cand s-a facut montajul invelitorii (in urma cu 8 ani, tabla a fost prinsa direct pe sipcile (paralele cu coama)iar direct sub tabla intre tabla si sipci a fost pusa folia anticondens (este o folie ce mi-au dat-o de la fabrica de unde am luat tabla, e o folie ca o plasa de rafie. Altfel spus, peste capriori s-au batut sipcile orizontale, s-a pus folia anticondens peste aceste sipci si imediat peste s-a pus tabla. Intrebarea mea este daca pot face abstractie de acea folie care este deja montata (gresit intre tabla si sipcile paralele cu coama), si sa construiesc eu acum spatiul de ventilatie conform schemei expusa de dumneavoastra, montand alta folie anticondens? Sau poate face rau daca ramane si folia veche? Mentionez ca nu am astereala iar mansarda doresc sa o amenajez pentru locuit! Si inca o nedumerire… care este diferenta dintre folia anticondens si folia de difuzie? Vad ca ambele folii se folosesc pentru acelasi scop! Va multumesc frumos!
Stimate d-le Mihai,
Intra-devar, modul in care s-a montat folia in acest caz este gresit.
Prefer sa nu comentez aceasta greseala intrucat nici nu mi-am imaginat ca cineva ar putea monta in acest fel.
Folia pe care ati utilizat-o ar putea fi o folie pentru acoperis cu permisivitate mica.
Acestea se folosesc pentru realizarea unei termoizolatii ventilate. La termoizolatiile ventilate se lasa un spatiu de ventilare intre folia respectiva si termoizolatie, avand grija ca spatiul de ventilare sa nu fie obturat in zona de coama si de streasina. Asadar, nu tipul foliei ar fi fost problema daca aceasta era montata corect si daca grosimea stratului de termoizolatie va respecta grosimea recomandata de producator.
Etapele unui montaj corect sunt urmatoarele:
– montarea foliei (intinsa) pe capriori in randuri paralele cu streasina (montarea se face dinspre streasina spre coama);
– in zona de coama se va lasa un spatiu de 8-10 cm, neacoperiti, pentru a permite ventilarea stratului de termoizolatie. Spatiul de ventilare trebuie pastrat si la nivelul asterelei (se va scoate astereala din coama pe aceeasi latime);
– se monteaza sipca verticala de 2,5 cm X 5 cm peste folie in dreptul capriorilor. Aceasta sipca are rolul de a mentine intre folie si invelitoare un spatiu care permite ventilarea si totodata permite scurgerea condensului spre streasina;
– se monteaza sipca orizontala (distanta la care se monteaza sipcile este cea recomandata de producator in functie de model/pasul tiglei);
– se monteaza invelitoarea.
Folie de difuzie este un termen generic pentru foliile de acoperis si nu ofera garantia ca aceasta este o folie anticondens.
Termenul de folie anticondens se foloseste pentru foliile cu permisivitate mare la vapori, care nu necesita stratul de ventilare suplimentar intre folie si termoizolatie.
In cazul dvs., va recomand demontarea invelitorii si montarea corespunzatoare, utilizand o folie anticondens (permisivitate la vapori Sd=0,02 m). Utilizand o astfel de folie (ex. Delta Vent N ) nu va mai fi nevoie de spatiul de ventilare din coama si nici de spatiul suplimentar de ventilare dintre termoizolatie si folie.
In nici un caz sa nu lasati folia actuala montata in acest fel. Invelitorile metalice genereaza condens. Acesta se va acumula deasupra foliei, in cantitati semnificative, si va deversa pe folia ce doriti sa o montati prin pod, fapt ce poate conduce la deteriorarea structurii de lemn (capriorii).
In situatia in care hotarati sa nu demontati invelitoarea si sa folositi detaliul din articol, va trebui sa inlaturati folia existenta prin pod, dar va atrag atentia ca in lipsa asterelei partea superioara a capriorilor va fi expusa condensului ce se formeaza sub invelitoare, fapt ce ar putea sa conduca la deteriorarea acestora in timp.
Aceasta din urma nu este o recomandare, ci un compromis pe care il puteti face (cu riscuri asumate de dvs.) in situatia in care, sub nicio forma, nu doriti sa refaceti invelitoarea.
Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului dumneavoastră. Din păcate voi fi nevoit sa recurg la varianta de compromis, adică sa nu demontez invelitoarea si sa inlatur folia existenta prin pod. In aceasta idee doresc sa stiu:
1. Daca protejez capriorii in partea superioară atât cât îmi permite distanța dintre sipcile orizontale, cu foile anticondens, ajuta intr-o anumita masura la protecția acestora împotriva condensului ce se formează sub tabla?
2. Neavând asterială, sipca pentru creearea spatiului de ventilare din desenul dumneavoastră rămâne tot la dimensiunea de 30×50 in secțiune?… sau trebuie mărit spațiul de ventilare?
3. Folosind folia Delta Vent N conform schemei expuse de dumneavoastră (insa adaptata cazului meu fără asteriala), trebuie sa mai montez pe tigla metalica elemente de ventilatie a sarpantei sau este suficient spațiul de ventilatie oferit de spațiul creat de pasul tiglei metalice si coama?
4. Cu ce foile închid marginea inferioară a izolatiei de vata bazaltica? Mă refer la marginea dinspre jgheab. Mă gândesc ca si aceasta margine trebuie etansata cu un anumit tip de folie.
Va multumesc!
Stimate d-le Mihai,
Sipca cu sectiunea de 30 X 50 mm, utilizata pentru a permite ventilarea, poate fi folosita si in cazul de fata.
Protejarea suprafetei superioare a capriorilor poate imbunatati situatia. Va sugerez sa protejati in acelasi timp si sipcile alaturate capriorilor (sipcile care asigura spatiul de ventilare), fixand fasiile de folie pe partile laterale ale acestora.
In situatia in care nu aveti montati bureti de etansare la coama si la streasina ventilarea s-ar putea realiza. Utilizarea elementelor de ventilatie va confera garantia unei ventilari eficiente si totodata sporesc confortul termic pe timpul verii.
Marginea inferioara a termoizolatiei (marginea dinspre jgheab) se va etansa cu o bariera de vapori (ex. Delta Reflex).
In situatia in care aceasta etansare nu se realizeaza, iarna se va forma condens in zona respectiva.
Aceeasi bariera de vapori se monteaza la interior dupa ce s-a montat termoizolatia.
Salutare tuturor…!!!!
As dori sa stiu daca optez sa folosesc o folie anticondens cu permisivitate la vapori de 0.02 nu mai trebuie sa las spatiu de ventilare intre folie si stratul de izolatie.Va multumesc
Stimate d-le Oros Flaviu,
In cazul in care folositi o folie anticondens cu valoarea Sd = 0,02 m nu mai este necesar spatiul de ventilare dintre folie si termoizolatie.
In schimb, daca optati pentru o folie cu permisivitate redusa, spatiul de ventilare intre folie si stratul de izolatie este obligatoriu.
Mai mult de atat, trebuie sa lasati spatiu neobturat atat in zona de streasina cat si in coama.
Si care anume mi-ati recomanda ? Daca se poate si cu banda adeziva…si mii de multumiri pentru raspunsul promt.
Stimate d-le Oros,
In cazul de fata, puteti alege folia anticondens Delta-Vent N Plus sau Delta- Vent S PLUS.
Ambele folii au permisivitatea Sd=0,02 m si sunt prevazute cu margini autoadezive.
Diferenta consta in rezistenta mecanica mai mare, in cazul foliei Delta-Vent S Plus, rezultata din grosimea si implicit greutatea produselor.
Delta Vent N Plus 130 g/mp, respectiv Delta-Vent S Plus 150 g/mp.
O alternativa ar fi sa utilizati Delta-Vent N sau Delta-Vent S (fara margini autoadezive) si sa folositi banda adeziva Delta-Multiband.
Referitor la distributior, o sa va trimitem pe adresa dvs de e-mail datele de contact ale acestuia, precum si datele de contact ale Directorului Zonal.
eventual si un distribuitor in orasul BAIA MARE …
stimate domnule silviu ! citesc cu mare interes intrebarile ce va sunt adresate,la fel si raspunsurile pe care le dati celor care au neclaritati.sa zicem ca ma consider putin norocos fata de cei care din cate observ sunt deja in impas deoarece eu inca nu am ajuns inca la acest nivel adica la acoperis.urmeaza sa ajung undeva prin aprilie,mai 2013 la acest nivel.din acest motiv incerc sa apelez la dvs din timp intrucat nici mie nu imi sunt prea clare unele lucruri.nu mai zic ca la noi .in romania cam toti se dau marii meseriasi si fiecare cu legea lui.apoi incepem sa ne plangem cuiva ca dvs,cunoscator in acest caz.daca nu va cer prea mult as dori daca se poate bineinteles sa imi trimiteti dvs pe e-mail o schita…..un desen,incepand de la grinda pana la coala de tabla…….exact ce si cum se aseaza……si ce materiale se folosesc.va rog sa imi trimiteti pe e-mail deoarece …….sincer nu mai am garantia ca o sa mai gasesc aceasta pagina unde dvs raspundeti tuturor si ulterior.in ideia ca imi veti raspunde satisfacator va multumesc anticipat!
Stimate d-le Catalin,
Apreciez faptul ca ati ales sa va documentati din timp. Cu siguranta, in acest fel veti evita multe din problemele ce le gasiti mentionate in acest blog sau a altora posibile.
Va pot pune la dispozitie desene cu tipuri de termoizolatie (sectiuni), dar in acelasi timp va reamintesc ca trebuie sa va consultati si cu proiectantul dumneavoastra. In functie de ce anume este prevazut in proiect voi incerca sa va transmit mai multe informatii (detalii) pe e-mail.
In privinta invelitorii, inteleg ca optati pentru o invelitoare metalica. Asa cum am mai specificat intr-un raspuns anterior, detalii de montaj va pot transmite pentru tipurile de invelitori pe care noi le comercializam.
Fiecare tip de invelitoare, in functie de producator, are anumite particularitati (diferite dimensiuni, accesorii, etc.) si consider ca fiecare Producator isi stabileste propriile reguli si recomandari.
In cazul in care optati pentru pentru un alt tip de invelitoare va pot specifica principii comune de montaj, si nu detaliile in sine.
Buna ziua,
as dori si eu sa va cer parerea in legatura cu termoizolarea unei foste magazii de lemne, la care acoperisul din tabla l-am montat direct pe leaturile transversale, fara astereala. Exigenta actuala este aceea de a izola magazia antiinghet deoarece aceasta nu va mai fi folosita pt. lemne ci pentru depozitarea lazilor cu bauturi racoritoare, apa si bere.
Daca puteti sa-mi sugerati metoda ideala fara a mai fi nevoit sa decopertez, se apropie iarna cu pasi repezi si timpul nu-mi permite.
Aceiasi metoda am folosit-o si la acoperisul casei deoarece , atunci nu intentionam sa mansardez. As vrea pe viitor sa fac acest lucru dar fara a mai da jos acoperisul.
Va multumesc anticipat.
Stimate d-le Paul,
In situatia in care nu doriti sa decopertati invelitoarea de pe magazia mentionata, puteti utiliza detaliile din sectiunea afisata in articolul ,,Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?”, facand abstractie de prezenta asterelei.
O situatie similara a mai fost dezbatuta in raspunsul din 14/17 septembrie.
Doresc sa va atrag atentia ca aceasta solutie este totusi o solutie de compromis, si nicidecum ,,metoda ideala”. O parte din condensul format sub invelitoarea de tabla poate ajunge la capriori.
Exista riscul ca in timp acestia sa se degradeze.
In privinta invelitorii de pe acoperisul casei v-as sugera totusi ,,metoda ideala”. Aceasta este de a decoperta si de a reface invelitoare in mod corespunzator. Acceptarea unui compromis implica unele riscuri.
Solutia prezentata anterior are menirea de a reduce cat mai mult din neplacerile ce pot surveni in urma unui montaj necorespunzator.
Domnule Silviu, va deranjez cu doua intrebari…
Cei 2-3 centimetri intre folia antivapori si peretele efectiv de rigips sunt obligatorii?
Situatia este similara si in cadrul peretilor exteriori verticali?
Stimate d-le Barbu Catalin,
Referitor la intrebarea dumneavoastra, pot sa va spun ca acel spatiu liber, intre bariera de vapori si peretele/tavan de gipscarton, se recomanda in mod deosebit atunci cand se utilizeaza bariere de vapori care au in componenta si un strat de aluminiu (ex. Delta-REFLEX). Acest tip de bariere de vapori pe langa functia de baza au si rolul de a reflecta caldura din interior spre interior, imbunatatind astfel performantele termoizolatiei. Daca peretele de gipscarton este in contact direct cu folia, nu veti mai beneficia de acest avantaj.
In cazul celorlalte bariere de vapori distanta respectiva va fi un strat termoizolant suplimentar.
Nu in ultimul rand acel strat va poate scuti de neplaceri in cazul in care in mod accidental raman suprapuneri neetanse.
In zonele neetanse poate aparea condens ce va fi absorbit de gipscarton, deteriorandu-l.
Mentiunile sunt valabile si pentru peretii exterior.
Buna seara d-le Silviu,
Am aceeasi problema ca dl Mircea de mai sus. Constructorul meu spune ca a pus urmatoarele straturi:
– acoperis de tabla de tip Lindab
– folie anticonds (cum verific ca exista?)
– astereala, capriori
In acest moment vrea sa mansardez. Pt asta el propune:
– un strat de vata bazaltica de 10cm intre capriori
– un strat de vata minerala caserata cu Al transversal peste capriori
– structura metalica – profile CD-UD
– rigips carton
Totusi nu inteleg cum se mai face etansarea barierei de vapori avand in vedere ca vata minerala caserata va fi pusa intre profile.
Ce solutie exista?
Una la care ma gandesc e sa renunt la vata caserata si sa folosesc vata normala intre profilele CD.
Apoi sa cumpar o bariera de vapori Delta-Reflex pe care sa o prind de profile cu banda dublu adeziva si apoi imediat sa prind rigipsul de profile.
Dar asa bariera de vapori va fi lipita de rigips. E asta o problema? E musai nevoie de un spatiu de 2-3 cm intre bariera si rigips?
Daca da, nu prea am inteles explicatia d-voastra cu „banda de tabla utilizata de regula pentru realizarea planeitatii plafonului”.
Va multumesc pt raspuns!
Stimate d-le Catalin,
Din cele relatate de dumneavoastra, acelasi constructor care a montat invelitoarea va realiza si termoizolatia.
La intrebarea cum verificati daca folia de sub invelitoare a fost montata, pot sa va raspund ca in cele mai multe cazuri aceasta poate fi vizibila printre rosturile asterelei, dar si mai important este daca acea folie este intr-adevar folie anticondens.
Pentru a scapa de suspiciuni se poate demonta un panou de tabla si, in acest fel, puteti vedea si ce fel de folie aveti. In cazul in care aceasta este inscriptionata, puteti afla si caracteristicile acesteia. Asa cum am mentionat, in mai multe raspunsuri postate pe blog, permisivitatea foliei poate influenta tipul termoizolatiei (neventilata sau ventilata in cazul unei folii cu permisivitate redusa). In cazul in care folia nu este inscriptionata, solicitati aceste informatii celui care v-a furnizat aceasta folie.
In privinta solutiei de termoizolatie propusa, as dori sa fac cateva mentiuni:
– cele doua straturi trebuie sa insumeze de regula 20-25 cm (functie de recomandarile producatorului);
– de preferat ar fi sa folositi doua straturi de vata necaserata dupa care sa aplicati bariera de vapori mentionata;
– asa cum am mentionat de mai multe ori, folia de aluminiu a vatei caserate este foarte greu de etansat.
Dupa cum ati mentionat puteti aplica bariera de vapori Delta-REFLEX pe care o fixati de profile cu banda dublu adeziva.
Pentru a obtine stratul de 2-3 cm, se vor monta profile suplimentare in care veti monta plafonul de gipscarton.
Acel spatiu liber intre bariera de vapori si tavan de gipscarton, se recomanda in mod deosebit atunci cand se utilizeaza bariere de vapori care au in componenta si un strat de aluminiu, in acest caz Delta-REFLEX. Acest tip de bariere de vapori pe langa functia de baza au si rolul de a reflecta caldura din interior spre interior, imbunatatind astfel performantele termoizolatiei. Daca plafonul de gipscarton este in contact direct cu folia nu veti mai beneficia de acest avantaj.
Spatiu liber va fi un strat termoizolant suplimentar.
Nu in ultimul rand acel strat va poate scuti de neplaceri in cazul in care, in mod accidental, raman suprapuneri neetanse.
In zonele neetanse poate aparea condens ce va fi absorbit de gipscarton, deteriorandu-l.
Buna ziua
Am urmatoarea speta
Casa este veche cu pod din scandura si grinzile din lemn in interiorul casei.Pod nelocuit 4 ape.
Pe pod unde sint camerele este un strat de lut de 10 cm pe holuri este scandura goala
Doresc sa o izolez cu vata bazaltica pe toata suprafata fara a scoate lutul.
Intrebarea mea deriva din alegerea saltelei de vata caserata cu aluminiu sau simplu
O idee o am ce ar trebui sa folosesc pe niste criterii logice dar un sfat argumentat ar fi si mai bun pentru a demara lucrarea
Cu respect Florin
Stimate d-le Florin,
Nu ati mentionat clar unde doriti sa realizati termoizolatia, in pod sau prin interior.
Inclin sa cred ca va fi facuta prin pod, dar voi discuta ambele variante.
Indiferent de varianta pe care o alegeti, salteaua de vata caserata trebuie montata cu folia de aluminiu in jos. Aceasta are rolul de bariera de vapori, cu conditia ca imbinarile sa fie etanse. In practica s-a dovedit a fi dificil de etansat, motiv pentru care se recomanda utilizarea unei bariere de vapori si, separat, saltele de vata necaserata. O atentie deosebita va trebui sa acordati zonelor situate deasupra holurilor.
In cazul in care realizati termoizolatia in pod, se monteaza bariera de vapori pe toata suprafata si se etanseaza imbinarile. Peste aceasta se vor monta saltelele de vata. Grosimea acestora trebuie sa fie de 20-25 cm. O folie anticondens montata peste saltelele de vata, va impiedica aerul rece din pod sa circule prin stratul de termoizolatie (fapt ce conduce la scaderea performantele termoizolatiei). Aceeasi structura se mentine si in cazul realizarii termoizolari la interior, doar ordinea in care acestea se monteaza se va inversa.
Va atrag atentia, in mod deosebit, ca saltelele de vata caserata nu se monteaza cu folia de aluminiu in sus. Aerul cald din cladire se ridica spre tavan si antreneaza totodata si vaporii de apa. Aerul cald si umed va traversa tavanul si va ajunge sub stratul de aluminiu rece unde va aparea condensul. Acelasi fenomen este intalnit si in cazul barierei de vapori montate deasupra termoizolatiei.
Va salut,
Am acoperisul cu tabla ondulata de 0,7 cu folie anticondens,va intreb cum procedez cu spatiul din interior (izolatie)mansarda.
Intre capriorii de 10/8 am pus poliestiren extrudat de 10cm, apoi am pus vata minerala de 5cm cu foliea de aluminiu spre tabla, este necesar sa pun folie anticondens intre vata minerala si rigips? si de care?
Stimate d-le Gigi,
Vata minerala caserata se monteaza cu stratul de aluminiu spre interiorul cladirii, si nu spre tabla.
Acea membrana de aluminiu are rol de bariera de vapori, cu conditia sa puteti etansa imbinarile. Asa cum ati montat-o dvs. va genera condens.
Ordinea corecta de montare :
– folie anticondens
– termoizolatie
– bariera de vapori (nu folie anticondens, asa cum ati mentionat)
Asa cum am mai mentionat si in alte comentarii, datorita dificultatii de a etansa imbinarile acelei membrane de aluminiu recomand termoizolatia fara membrana de aluminiu si montarea unei bariere de vapori (ex. DELTA-Reflex) care poate fi etansata corespunzator, asigurand o functionare eficienta a termoizolatiei.
In privinta grosimii straturilor de termoizolatie, va recomand sa solicitati informatii producatorilor sau importatorilor tipului folosit pentru a va asigura de eficienta acestora.
Buna ziua,
Tot cautand solutii de remediere a problemei mele am gasit site-ul dvs, am citit cu atentie problemele si raspunsurile de pe forum si am zis sa-mi incerc norocul… prin urmare…in 2010 am realizat un acoperis din tabla zincata cutata gros 0,5 la o magazie de cereale cu L=60,l=22. Acoperisul este format din 2 ape 11/11, tabla are lungimea de 11,30 metri/1,10 . Problema este ca timp de doar 1 an nu am avut probleme cu acest acoperis,dar de anul trecut au inceput sa apara pete de apa dupa ploaie. Am mai pus silicon la suruburile pe care le-am considerat ca probabil s-or fi miscat dar degeaba. Constructia la care am schimbat acoperisul este o constructie agricola la care acoperisul era format din placa azbociment la partea superioara, vata minerala la mijloc si iar un rand de placi de azb. S-a eliminat statul sup de azbociment si s-a montat tabla cutata zincata pastrandu-se vata si stratul inf. De jos nu pot observa unde sunt problemele si de ce imi ploua, sus pe acoperis nu le vad si tot ma plimb degeaba . Va rog…ce solutie as putea adapta sa scap de probleme(o vopsea etansanta, un mastic, tuburi de silicon am bagat en-gros) . Vizual arata OK acoperisul dar totusi imi ploua…Vreo Idee? Multumesc anticipat
Stimate d-le Cristian,
In urma celor prezentate de dvs voi enumera cateva posibile cauze ce conduc la problema mentionata.
– Suprapunerea necorespunzatoare pe partile laterale. Verificati daca la imbinarile laterale s-a suprapus cel putin o cuta.
Puteti verifica de asemenea sensul suprapunerilor; in functie de model este posibil ca suprapunerea corecta sa se faca intr-un singur sens.
– O alta cauza o poate reprezenta fixarea necorespunzatoare. In zona fixarii surubului autoforant tabla trebuie sa aibe un suport rigid, in caz contrar nu se va realiza o etansare corespunzatoare. Puteti verifica demontand 1-2 randuri in zonele in care au aparut infiltratiile. Nu ati mentionat ce fel de suruburi s-au folosit, asa ca metionez faptul ca cele corespunzatoare sunt prevazute cu saiba cu garnitura.
– Utilizarea unor profile cu dimensiuni reduse sau forma necorespunzatoare pentru etansarea zonei de coama poate de asemenea genera problemele mentionate.
De cele mai multe ori la etansarea coamelor se folosesc bureti de etansare. In cazul in care exista, verificati starea acestora.
Desi ati mentionat ca infiltratiile apar dupa ploaie, nu ar fi exclus sa aveti si probleme legate de condens. Invelitorile metalice genereaza condens. In cazul de fata am inteles ca la realizarea termoizolatiei nu s-a utilizat nici bariera de vapori, nici folie anticondens. Utilizarea acesteia din urma ar fi protejat termoizolatia atat de condens, cat si de infiltratiile accidentale.Verificati daca petele de umiditate apar intr-adevar numai dupa ploaie.
Sper ca cele mai sus prezentate sa va ajute in identificarea problemei si solutionarea acesteia.
Stimate d-le Liviu Deaconu,
Asa cum am mentionat si in discutia telefonica, structura este urmatoarea :
De la interior spre exterior:
– capriori
– lambriu
– dulapi de 3-5 cm grosime si latime egala cu a capriorilor montate peste lambriu in dreptul capriorilor.
– bariera de vapori Delta-REFLEX (montata cu fata cu aluminiu vizibil in jos, spre lambriu.)
Suprapunerile se vor etansa cu Delta-POLYBAND, iar perimetru cu Delta-TIXX.
– contracapriori intre care se monteaza vata minerala placi
– astereala
– folie anticondens
– sipci pentru asezarea tiglelor
– tigla
In cazul in care folia Delta-REFLEX se monteaza cu fata de aluminiu direct peste lambriu pierdeti un avantaj pe care aceasta folie poate sa il ofere in plus fata de o bariera de vapori simpla. Stratul de aluminiu are rolul de a reflecta caldura din interior spre interior, contribuind astfel la un castig energetic pe timpul sezonului rece. Daca folia este in contact direct cu lambriul caldura se va transmite prin conductie si nu veti beneficia de caracteristica suplimentara pe care aceasta folie o poate oferi.
Inexistenta spatiului de 2-3 cm intre folie si lambriu poate conduce la umezirea lambriului numai daca suprapunerile foliei nu sunt etansate sau etansarea nu s-a efectuat pe zona perimetrala.
Absenta barierei de vapori conduce la pierderi mari de caldura si, in acelasi timp, apar grave probleme cauzate de condens.
va rog sa ma andrumati si pe mine cum as putea realiza o izolatie la un acoperis deja existent din tigla ceramica. nu as vrea sa decopertez din nou totul ca sa pun asteriala, folie etc. daca exista vre-o solutie? va multumesc.
Stimate d-le Pantin,
Aceasta tema este deja abordata in articolul din 22 aprilie 2011.
In articol am mentionat ca cele mai multe solicitari vin din partea clientilor care au o invelitoare din tabla plana faltuita, dar solutia propusa este valabila si pentru alte tipuri de invelitori. Singura diferenta ar consta in faptul ca ar putea lipsi astereala, caz in care sipca intermediara dintre capriori se va fixa in sipcile orizontale pe care este montata tigla.
buna ,deoarece sunt si eu in constructie am si eu niste nedumeriri, am un garaj la care acuma fac acoperisul care este semirotund ,o sa fie fara astereala si o sa pun tabla cutata T18 probabil de la lindab, intrebarea este necesara folia de condens, daca in viitor podul va fi locuit? si ce tip de folie si distribuitor in salaj
Stimate d-le Ady,
Intodeauna la podurile ce urmeaza a fi mansardate este recomandata utilizarea foliei anticondens.
In cazul invelitorilor metalice, care de regula pot genera mai mult condens, cu atat mai mult este necesara Folia anticondens.
In privinta tipului de folie pe care o puteti utiliza va putem pune la dispozitie o gama variata:
Delta-Vent N, Delta-Vent S, Delta-Foxx, Delta-Maxx.
Detalii despre fiecare,puteti afla accesand http://www.membranedelta.ro.
Pentru a va pune in legatura cu cel mai apropiat distribuitor, ne puteti transmite o solicitare a produsului pe care il alegeti impreuna cu datele Dvs. de contact pe adresa office@finaldistribution.ro
Buna ziua… as dori si eu sa stiu daca se poate pune pe asteriala folia impreuna cu randul de sipca verticala si apoi dupa un timp 2 sau 3 luni pus restul de sipca si invelitoarea… as dori sa fac referire la rezistenta foliei peste iarna… fara invelitoare!! Va multumesc
Stimate d-le Marius,
Majoritatea producatorilor de folie anticondens recomanda ca aceasta sa nu fie montata cu mai mult de 3 luni inainte de a fi montata invelitoarea si aceasta recomandare se refera la expunerea la UV (unde ultraviolete).
Realitatea, pe care multi se feresc sa o prezinte, este urmatoarea:
Folia anticondens expusa la ultraviolete este supusa fenomenului de imbatranire, fapt ce conduce la scaderea performantelor si a duratei de viata.
Chiar daca vizual nu sesizati nici un defect al unei folii montate o perioada mai mare decat cea recomandata, aceasta cu siguranta nu va mai avea performantele scopului pentru care a fost creata.
In cazul Dvs. folia va fi expusa si la ploi, zapada, cicluri de inghet si dezghet, ceea ce ar conduce la scaderea drastica a performantelor foliei.
In concluzie, recomandarea noastra ar fi sa nu montati folia anticondens acum si invelitoarea la primavara.
De preferat ar fi sa protejati astereala cu o alta membrana (ex. Hidroizolatie-carton bituminous), iar folia anticondens sa o montati cu 1-2 saptamani inainte de montarea invelitorii.
Buna seara. In cazul unui acoperis nou din tigla ceramica, doar cu un singur rand de sipci ca si suport, cele perpendiculare pe capriori, o folie si astereala sub. Cum se poate continua cu izolarea sarpantei, care face parte din mansarda? Mentionez ca am cumparat 2 straturi de vata de sticla la sul de 100 mm, un strat simplu si unu caserat cu folie de aluminiu, care pus la interior va avea rol de bariera de vapori. Cum se mai poate realiza stratul de ventilatie, daca sub tigla nu s- a efectuat initial, cum se poate realiza intre astereala si vata??? Mentionez ca al doilea strat de vata va sta intre profilelele metalice de la gips cartonul ce va fi pus pe interior.
Stimata d-na Ramona Mihali,
Aceste intrebari ar trebui sa la adresati in primul rand celui care a ales aceasta ,,solutie”.
Daca nu considera ca a gresit, inseamna ca a lucrat in alte zone geografice (cu temperaturi pozitive pe tot parcursul anului) si a neglijat conditiile climatice din tara noasta.
In mod normal, dupa montarea foliei, se monteaza sipcile verticale (in dreptul fiecarui caprior) si peste acestea se monteaza sipcile orizontale (perpendicular pe capriori).
Sipcile verticale indeplinesc doua functii:
– asigura spatiu de ventilare sub invelitoare
– permite scurgerea condensului spre streasina ce se poate forma sub invelitoare si a infiltratiilor de apa accidentale in cazul unor conditii climatice extreme.
Asadar, absenta acestor sipci suprima stratul de ventilatie de sub invelitoare. Totodata condensul sau infiltratiile accidentale se vor opri in sipcile orizontale fapt ce va conduce in timp la putrezirea acestora si la deteriorarea foliei si/sau chiar a asterelei.
In concluzie, nu va recomand sa continuati lucrarea inainte de a se reface structura in mod corespunzator.
Considerand ca problema mai sus mentionata se va rezolva voi trece la urmatoarea intrebare.
Cum se poate realiza ventilarea intre astereala si vata?
Primul strat de vata se va monta intre capriori lasand un spatiu de cca. 3-5 cm intre astereala si salteaua de vata.
Pentru a va asigura ca spatiul de ventilare de 3-5 cm nu va fi obturat, se pot monta sipci ca in sectiunea din link-ul de mai jos.
https://www.despreacoperisuri.ro/2011/04/cum-poate-fi-montata-folia-anticondens-la-un-acoperis-care-are-deja-invelitoare/
De asemenea, exista un detaliu de montaj al foliei, in zona coamei, pe care il puteti vedea in link-ul de mai jos. Presupun ca nici acest detaliu nu a fost respectat cand s-a montat invelitoarea.
https://www.despreacoperisuri.ro/2011/05/detalii-de-montaj-la-acoperisuri-ventilate-fara-termoizolatie/
Spatiul de ventilare va trebui sa nu fie obturat nici in zona de streasina pentru a fi functional.
Aerul rece va intra prin spatiul liber lasat sub astereala in zona de streasina si va fi evacuat prin zona de coama.
In privinta celui de-al doilea strat de termoizolatie, se recomanda sa fie montat perpendicular pe axul capriorilor (in situatia in care dimensiunile capriorilor permit acest lucru).
Stratul caserat cu folie de aluminiu, care pus la interior va avea rol de bariera de vapori, in teorie este corect numai ca in practica, etansarea foliei de aluminiu este greu de realizat.
O solutie mai sigura si mai simplu de realizat o reprezinta utilizarea unei bariere de vapori (care sa contina si un strat de aluminiu – ex. DELTA Reflex).
Neetansarea suprapunerilor si a racordurilor cu peretii sau pardoseala a barierei de vapori (sau a foliei de aluminiu) conduce la pierderi mari de caldura si la grave probleme generate de condensul ce se va crea.
Sper ca aceste raspunsuri sa va ajute sa realizati o termoizolatie corecta si eficienta.
Am si eu o nedumerire.
Un domn arhitect mi-a spus ca nu am procedat bine punând astereala direct pe capriori fara sa fac izolatia termica si hidro intre ele asa cum se face cu vata minerala etc.
Este gresit ce am facut? Mentionez ca voi pune acoperis lindab.
Multumesc pentru lamuririle ce mi le veti da!
Stimate d-le Paul,
Nu am inteles ce anume a dorit domnul architect sa spuna cu „izolatia termica si hidro intre ele”.
Intre capriori si astereala?
Eu consider ca nu ati gresit. Marea majoritate a acoperisurilor (cel putin in Romania) asa se realizeaza. Se construieste structura sarpantei si se monteaza astereala.
Se monteaza folia anticondens dinspre streasina spre coama in randuri paralele cu streasina, urmeaza montarea sipcilor verticale, in dreptul fiecarui caprior si de-a lungul acestora. Aceste sipci au rolul de a asigura un spatiu de ventilare sub invelitoare si, totodata, permite scurgerea eventualului condens spre streasina.
Se monteaza sipcile orizontale (paralele cu streasina). Pe aceste sipci se vor fixa panourile metalice.
Odata montata si invelitoarea se poate realiza si termoizolatia. Se monteaza prin interior avand o grosime de cca 20-25 cm in cazul vatei minerale (in functie de recomandarile producatorului acesteia). Dupa montarea termoizolatiei se monteaza bariera de vapori si gipscartonul sau lambriul.
Situatii mai rar intalnite, dar posibile, sunt cele in care tavanul are capriori aparenti sau chiar si astereala (prelucrata ca si lambriul).
In astfel de situatii, termoizolarea se va realiza deasupra asterelei. O alta situatie atipica este cea in care astereala se monteaza sub capriori si este prelucrata pe partea dinspre interior ca si lambriu. In aceste situatii, termoizolatia se monteaza dinspre exterior ceea ce inseamna ca intai se realizeaza termoizolarea si dupa aceea se va monta invelitoarea.
Sper ca cele mai sus mentionate sa va lamureasca.
In cazul in care nu ati omis sa mentionati ceva anume, nu stiu ce a considerat domnul architect ca nu este corect.
Multumesc pentru răspunsul dvs.
Mai precizez ca dl arhitect vorbea de protejarea capriorilor împotriva condensului care s-ar naste iarna sau in sezonul rece. Acest condens ar proveni in urma încălzirii interiorului casei si punctul de roua este chiar pe capriori. El mai spunea ca ventilatia acoperisului nu ajuta la nimic …
Buna ziua…am urmarit comentariile de la cititori si raspunsurile venite din partea dvs. Situatia in cazul meu si la care as dori sa primesc un sfat este urmatoarea: sarpanta este realizata din capriori si astereala peste care este montata tabla zincata faltuita. Marea problema este ca la ploi si in special cu vant se infiltreaza apa – probabil datorita montarii gresite. M-am hotarat sa schimb invelitoarea cu una tip tigla metalica avand in vedere ca doresc sa o fac locuibila.
1. Se poate monta tigla metalica peste tabla zincata si daca da…ce detaliu de executie as putea urma avand in vedere ca ulterior doresc sa izolez mansarda (cu vata minerala si finisata cu rigips)care la sarpanta are un parapet cu o inaltime de 1.5m fata de placa de beton
2. din cate am citit in comentariile anterioare pe lanaga izolatie mai trebuie si o ventilare corespunzatoare (am vazut ca se poate realiza spatii de ventilare in zona de pod executand guri de ventilare in lateralele acestuia)
In vederea unui raspuns prompt va multumesc.
Stimate d-le Cosmin,
In cazul acoperisurilor nelocuite, ventilate si neincalzite se poate monta noua invelitoare peste cea de tabla faltuita.
In cazul dumneavoatra, avand in vedere ca doriti sa amenajati mansarda, ca spatiu de locuit, va recomand sa demontati tabla faltuita si sa montati O folie anticondens. Peste folie se va monta caroiajul de sipci si apoi tigla metalica.
La interior se va monta vata minerala pe care ati mentionat-o deja, apoi bariera de vapori si finisajul de gips-carton.
Daca nu decopertati tabla faltuita, sub aceasta va aparea condens care se va infiltra in astereala, capriori sau chiar in vata minerala.
In privinta ventilatiei invelitorii, trebuie tinut cont de doua aspecte:
– Sub invelitoare trebuie sa existe un strat de ventilare asigurat de sipcile verticale montate peste folia anticondens in dreptul capriorilor. Aceasta ventilare asigura scaderea temperaturii de sub invelitoare si preia si elimina vaporii care traverseaza stratul de termoizolatie.
Pentru aceasta se tine cont ca nu trebuie obturate zonele de streasina si de coama, astfel incat ventilarea sa fie posibila. In functie de tipul de invelitoare ales se poate opta pentru anumite detalii de montaj care sa permita ventilarea sau se pot utiliza piese special create pentru obtinerea unei ventilatii optime.
– In cazul in care mansardarea nu se face pana in zona de coama, adica ramane totusi spatiu neizolat in zona de coama (izolarea facandu-se pe tavanul mansardei), acel spatiu trebuie trebuie ventilat prin zona de coama, respectand anumite detalii de montaj sau se folosesc piese de ventilare specifice modelului de invelitoare. Cand configuratia acoperisului o permite se pot executa guri de ventilare in laterale asa cum si dvs. ati mentionat.
buna seara!
vreau sa fac o izolatie la o casa ( construita acum 20 de ani)care este acoperita cu tabla galvanizata, pusa pe scanduri ,Tavanul l am facut cu rigips, fara izolatie.Exista posibilitatea de o placa pe exterior, gen sa pun peste tabla galvanizata, pluta de 10 cm, folie si peste lindab?! sau alta varianta. Imi puteti spune ce materiale sa folosesc , o firma serioasa care stie sa faca asa ceva. Multumesc!
Stimata d-na Liliana,
Se poate monta peste tabla existenta, cu recomandarea ca cel care o va face sa stie sa dimensioneze termosistemul, astfel incat punctul de roua (la care apare condensul) sa fie situat deasupra foliei, iar acesta sa poata fi dirijat catre sistemul de jgheaburi si burlane.
Pentru orice alte detalii, ne puteti transmite datele dvs de contact pe adresa office@finaldistribution.ro.
Bună ziua. Am rugămintea sa-mi dati un sfat cu privire la ce folii ar trebui sa folosesc la o construcție noua (multifuncțională) care va avea destinația :iarna de a proteja de frig plante temperatura minima +10 grade Celsius iar vara atelier de pictura, sculptura etc.Construcția are suprafață 9×4 m, 3 m înălțime, acoperișul este susținut de stâlpi de brad de 15×15 cm, intre stâlpi parapet de cărămidă eficienta 28 cm grosime, restul este vitrat cu sticla simpla.Menționez ca am bătut asteriala care este finisata în interior (vă rămâne vizibila). Acoperișul are 20 grade înclinație și va fi acoperit cu țiglă ceramica. Ce folie ma sfătuiți sa folosesc? și dacă este necesara termoizolație având în vedere destinația construcției? Va mulțumesc.
Stimate dle Rici Mahalean,
Ati mentionat ca acoperisul are o inclinatie de 20 de grade si va fi acoperit cu tigla ceramica.
Va sugerez sa solicitati furnizorului de tigla ceramica informatii referitoare la panta minima necesara pentru modelul de tigla ales, intrucat in anumite cazuri aceasta ar putea fi 25 grade.
Avand in vedere acest aspect cat si destinatia si suprafata cladirii va sugerez utilizarea foliei DELTA – Foxx.
Aceasta are permisivitate ridicata (Sd= 0,02 m) si, mai mult de atat, are o rezistenta deosebita la umiditate.
Sub invelitoare aceasta folie se comporta ca o hidroizolatie ce va proteja acoperisul de infiltratiile acidentale, data fiind panta foarte mica si tipul de invelitoare.
O alternativa la invelitoare care se preteaza la inclinatii sub 20 grade si care pastreaza aspectul invelitorilor traditionale, puteti vedea accesand adresa:
http://www.gerard.com.ro/ro/produse
In cazul acestor invelitori puteti opta si pentru foliile DELTA – Vent S sau DELTA – Vent N, intrucat dispare riscul infiltratiilor datorate unei pante sub valoarea recomandata.
Detalii despre foliile Delta puti gasi si pe adresa de mai jos.
http://www.membranedelta.ro/produse/sisteme-pentru-acoperis/
In privinta termoizolarii, aceasta este necesara indiferent de tipul de invelitoare ales. In caz contrar, pe timpul ierni vor aparea probleme cu condensul si cu mentinerea temperaturii.
Intrucat astereala are si rol de lambriu, termoizolarea trebuie realizata deasupra asterelei.
Deasemenea trebuie montata o bariera de vapori inainte de a fi montata termoizolatia si dupa aceea se va monta folia anticondens si invelitoarea.
Poate parea costisitor, dar aceasta este varianta sigura si care nu implica riscuri majore.
Buna ziua mi am renovat acoperisul de curand.mesterii mi au facut asteriala formata din capriori scandura apoi au pus dolie anticondens si dupa au pus sipci decat pe oeizontala peste care au pus tigla metalica.as dorii sa stiu daca voi avea probleme daca nu s au pus si sipci pe vercicala.tin sa apreciez ca modelul casei este tip parter.sup acoperis este popularul Pod.astept rasp
Stimata dna Andreea,
Sipcile verticale au rolul de a permite ventilarea sub invelitoare si de a permite eventualului condens sa se scurga spre streasina.
Avand in vedere ca sipcile verticale nu au fost montate si ca aveti montata tigla metalica, care va genera condens in absenta ventilarii, cred ca inevitabil vor aparea probleme.
Condensul format sub invelitoare va picura pe folia anticondens si se va opri intre sipcile orizontale si folia anticondens.
In timp, condensul retinut intre sipci si folie va conduce la degradarea sipcilor si chiar a foliei.
In cazul in care folia sta in contact cu apa un timp indelungat este posibil ca aceasta sa se umezeasca, in zonele respective si pe fata dinspre pod umezind totodata si astereala. Este de asemenea posibil sa se infiltreze condensul prin folie in zonele perforate de cuiele cu care s-a fixat sipca si sa degradeze astereala.
Si ce mi ati recomanda sa fac acum?
Acum as dorii sa pun vata minerala de sticla in pod.este bn am inteles ca e ca un fel de izolație. Iar perioada de timp de care vorbiti dvs in legatura cu degradarea sipcilor si foliei de cat ar fi?luni ani?
Stimata dna Andreea,
Termoizolarea este intr-adevar benefica pentru cladire. Aceasta poate fi realizata la nivelul tavanului sau la nivelul sarpantei, intre capriori. In ambele situatii se va folosi si o bariera de vapori.
In cazul dvs trebuie demontata invelitoarea si remontata corespunzator, inainte de a realiza termoizolarea. In cazul in care nu se va inlocui folia anticondens, vor trebui etansate toate perforarile facute la fixarea sipcilor orizontale.
Montarea termoizolatiei in conditiile actuale ar putea agrava si mai mult situatia, mai ales daca se realizeaza la nivelul sarpantei intre capriori.
In privinta duratei de timp, in care sipcile si astereala vor incepe sa se degradeze, este de ordinul lunilor. In privinta folie, posibil sa fie vorba de ani.