Unul dintre factorii determinanti in alegerea membranelor pentru acoperis il reprezinta permisivitatea la vapori (data de valoarea Sd). In functie de aceasta valoare puteti face o prima impartire pe categorii:
Sd < 0,5 m – folii anticondens (spre exterior). Pentru foliile anticondens valoarea Sd trebuie sa fie cat mai mica. Cele mai eficiente folii anticondens au valori Sd cuprinse intre 0,15 m si 0,02 m.
Sd > 2 m – bariere de vapori (spre interior). In acest caz, Sd trebuie sa fie cat mai mare. Cele mai eficiente bariere de vapori au valori Sd cuprinse intre 100 si 150 m.
Membranele de acoperis cu valori Sd cuprinse intre 0,5 si 2 m pot inlocui folia anticondens la anumite tipuri de invelitori cu conditia ventilarii termoizolatiei sau in cazul podurilor nelocuite, ventilate.
Cu cat valoarea Sd este mai mica, cu atat permisivitatea la vapori este mai mare.
Cel putin in privinta barierelor de vapori, este extrem de importanta sigilarea perfecta a membranei (in zonele de suprapunere, de fixare si de racord la pereti, tavan, pardosea, rame de ferestre, in zonele de strapungeri), cu ajutorul accesoriilor potrivite recomandate de producatori. Puteti deduce importanta etanseizarii din urmatorul exemplu : din cauza unei fante neetanse cu latimea de 1 mm si lungimea de 1 m, stratul de izolatie de 20 cm din zona respectiva se comporta ca unul de 2 cm.
Cea mai importanta conditie a unui acoperis bine protejat este ca valoarea Sd a membranei din interior (bariera de vapori) sa fie mai mare decat valoarea Sd a membranei din exterior (folie anticondens).