Asupra acoperisului actioneaza o serie de factori, atat externi (vant, zgomot, ploaie, expunere UV), cat si interni (vapori de apa, variatii de temperatura). Din aceste cauze, etanseitatea acoperisului si a fatadelor este hotaratoare pentru stabilirea confortului interior. Un acoperis etans limiteaza riscul aparitiei condensului, imbunatateste eficienta termoizolatiei si se fac semnificative economii de energie, optimizeaza functionarea dispozitivelor de ventilare.
Cea mai periculoasa este circulatia necontrolata a vaporilor, mai ales in anotimpul rece cand cantitati mari de vapori au tendinta sa scape spre exterior prin zonele neetanse. Conform unor estimari, cantitatea medie care se acumuleaza intr-o casa in curs de 24 de ore este de aprox. 12 l care afecteaza spatiul interior si risca sa produca efecte nedorite in timp.
Se impune asadar protejarea cat mai eficienta a acoperisului, in special a termoizolatiei. In acest scop exista doua mari categorii de membrane care asigura eficienta indelungata a termoizolatiei: spre interior se foloseste o bariera de vapori, spre exterior, o folie anticondens.
Bariera de vapori are rolul de a impiedica circulatia aerului din interior spre exterior si limiteaza cantitatea de vapori transportata spre exterior.
Folia anticondens permite vaporilor ajunsi in stratul de termoizolatie sa iasa cat mai rapid spre exterior si impiedica formarea condensului care ar afecta termoizolatia. Totodata impiedica patrunderea condensului, ce se poate forma sub invelitoare, in stratul de termoizolatie.
Pentru alegerea tipului potrivit de membrane pentru protejarea acoperisului dumneavoastra, va trebui sa aveti in vedere o serie de criterii:
- permisivitatea la vapori (valoarea Sd)
- tipul de acoperis (cu astereala/fara astereala, ventilat/neventilat, pod nelocuit/mansarda locuita)
- tipul invelitorii (tigle ceramice, de beton, metalice, alte tipuri…).
Da, e o decizie care depinde de multi factori dar care va influenta siguranta acoperisului si implicit confortul din caminul dumneavoastra pentru multi ani.
felicitari pt transparenta si indrumare!
Buna ziua sunt la constructia acoprisului si as dori un sfat ce folie anticondes mi se potriveste daca casa este mansarda, tigla bramac, cu asteriala.
Multumesc astept un raspuns de la d-stra
Stimata Doamna,
Pentru acoperisul mansardat mentionat, avand in vedere ca optati pentru o invelitoare Bramac si aveti astereala, va recomandam Delta VENT- S sau Delta FOXX.
Ambele folii au permisivitate la vapori ridicata ( Sd – 0,02 m).
Delta Vent S reprezinta raportul calitate pret cel mai convenabil in cazul dumneavoastra.
Delta Foxx are rezistenta mecanica mai mare ( 300 N / 5 cmm fata de 250 N 5 cm la Vent – S ), si o rezistenta superioara la umiditate.
Delta Foxx este varianta premium pe care o recomandam in special cand panta acoperisului este mai mica de 20 grade si / sau atunci cand se doreste o protectie deosebita chiar si in cazul conditiilor meteo extreme.
Asadar, acestea sunt foliile anticondens pe care vi le recomand.
Pentru mansarda, va putem recomanda si bariera de vapori Delta REFLEX . Aceasta se monteaza in interiorul mansardei, imediat dupa realizarea termoizolatiei.
Pentru mai multe detalii puteti accesa http://www.membranedelta.ro sau ne puteti contacta direct.
Zi frumoasa!
buna ziua, sunt la constructia unei case si nu stiu ce fel de folie sa folosesc la mansarda locuita, acoperis de tigla metalica(inca nu cunosc brandul care va fi folosit), inclinare mai mare de 20*, cu astereala. De asemena v-as ruga sa-mi spuneti daca la tavanele de la parter(care formeaza podeaua mansardei) trebuie sa folosesc vreo fplie bariera de vapori, inainte de a pune rigipsul? Mentionez ca tavanele sunt din grinzi de 12/12 cm acoperite cu scandura peste care s-a turnat o sapa de beton. Multumesc
Stimate d-le Luca,
In cazul unui acoperis mansardat, cu astereala, cu invelitoare metalica va recomand:
* Folia anticondens Delta Vent S, ce se monteaza peste astereala;
* Bariera de vapori Delta Reflex, aceasta montandu-se la interior dupa ce se monteaza materialul termoizolant.
Pentru tavanele de la parter, in cazul in care sunt termoizolate, puteti utiliza de asemenea Delta Reflex.
Mentiuni:
La montarea barierei de vapori trebuie acordata o atentie deosebita etansarii acesteia. Pentru a functiona corespunzator, imbinarile si zonele de fixare se vor etansa utilizand Delta Polyband. Etansarea la racordul cu peretele se poate realiza cu Delta Tixx.
Detalii despre gama completa de folii puteti gasi si pe site-ul http://www.membranedelta.ro
Succes!
Avand in vedere ca membranele DELTA VENT var. S sau var. N sunt cele mai raspandite pe piata, rog a detaliere dpdv tehnic a celor doua membrane. De ce var. N nu poate fi utilizata si la acoperisurile cu asteriala? Doar are caracteristici similare cu S.
Chiar daca cele doua folii anticondens DELTA Vent-S si DELTA Vent–N au aceleasi caracteristici (aceeasi permisivitate: Valoarea Sd=0,02 m), recomandarea producatorului Doerken din Germania este de a se folosi DELTA Vent–S pentru acoperisurile cu astereala, deoarece stratul inferior al DELTA Vent-S este mai gros, mai robust. Astfel, nu se va deteriora in conditiile manevrarii uzuale de pe santier, de exemplu la contactul cu astereala debitata fara finisare. De asemenea, folia anticondens DELTA Vent-S este rezistenta si la traficul montatorilor pe suprafata acesteia.
Folia anticondens DELTA Vent – N poate fi si ea folosita pe acoperisurile cu astereala, insa in conditiile unei manevrari cat mai atente.
Caracteristici tehnice DELTA Vent-S:
Material: Folie din polipropilena triplu-strat, de mare rezistenta cu structura de fibra
Utilizare: Folie anticondens (strat de difuziune) pentru acoperisuri cu si fara astreala
Comportament la foc: Rezistenta la foc – Clasa E conform EN 13501 – 1
Rezistenta la tractiune:aprox.: 260/180 N/5 cm
Permeabilitatea la apa: Impermeabil W 1 (EN 13859-1-1)
Valoarea Sd: aprox. 0,02 m
Temperatura de utilizare: Stabil intre – 40°C – +80 ° C
Greutate rola: 11,25 kg
Dimensiune rola: 50 m x 1,5 m
Caracteristici tehnice DELTA Vent-N:
Material: Folie din polipropilena triplu-strat, de mare rezistenta cu structura de fibra
Utilizare: Folie anticondens (strat de difuziune) pentru acoperisuri fara astreala
Comportament la foc: Rezistenta la foc – Clasa E conform EN 13501 – 1
Rezistenta la tractiune: Longitudinal: aprox. 210 N/5 cm; Transversal: aprox. 155 N/5cm
Permeabilitate la apa: Impermeabil (DIN EN 13111)
Valoarea Sd: aprox. 0,02 m
Temperatura de utilizare: Stabil intre – 40°C – +80 ° C
Greutate rola: 9,75 kg
Dimensiune rola: 50 m x 1,5 m
Pentru a evita expunerea la conditii meteorologice nefavorabile si la radiatii ultraviolete, recomandam ca
aceste membrane sa nu fie montate cu mult timp inaintea invelitorii.
Va stam la dispozitie pentru orice alte intrebari.
Multumim!
Buna ziua ! Vreau sa-mi renovez podul si intentionez sa-mi schimb si tigla, sa pun una metalica, eventual Gerard si nu stiu ce folie anticondens si ce bariera de vapori sa cumpar de la Delta ? Ce inseamna acoperis ventilat/neventilat ?
Va multumesc !
Stimate d-le Paraschiv,
Daca ati hotarat sa renovati podul sau chiar sa amenajati camere la mansarda (in limita spatiului disponibil sau nou creat) am sa va supun atentiei mai multe tipuri de folie.
In cazul unei invelitori metalice va recomand foliile anticondens DELTA Vent-N si DELTA Vent-S.
DELTA Vent-N se recomanda pentru acoperisurile fara astereala, iar DELTA Vent-S pentru acoperisurile cu astereala. Aceste folii au un raport calitate pret optim. Ambele folii au permisivitate la vapori ridicata (Sd=0,02 m), in schimb rezistenta mecanica este mai mare in cazul DELTA Vent-S.
In cazul invelitorilor GERARD, punem la dispozitia clientilor varianta PLUS ale acelorasi folii. La varianta PLUS foliile mentionate sunt prevazute la un capat cu banda adeziva. Aceasta are rolul de a imbunatati performantele termoizolatiei. Cu performante deosebite, mentionez DELTA Foxx, DELTA Maxx si DELTA Maxx Titan.
In cazul utilizarii DELTA Maxx Titan, aceasta are capacitatea de a reflecta caldura din exterior spre exterior, sporind confortul termic vara, iar in timpul iernii protejeaza mai bine termoizolatia datorita benzii adezive cu care este prevazuta. Mentionez ca utilizatea foliilor DELTA Maxx, Maxx Plus si Maxx Titan se recomanda pentru acoperisurile fara astereala.
Ca bariera de vapori, va recomand DELTA Reflex. Aceasta are si capacitatea de a reflecta caldura din interior spre interior, marind confortul termic iarna. In cazul barierelor de vapori este foarte imprtant sa etansati atat suprapunerile cat si racordul la pereti sau pardoseala . In acest sens va putem oferi DELTA Polyband si DELTA Tixx.
Ce inseamna acoperis ventilat / neventilat?
Termenii de acoperis ventilat sau neventilat nu se refera la spatiu de ventilare aflat intre invelitoare si astereala (a carui prezenta este obligatorie) ci la zona de ventilare suplimentara din stratul de termoizolatie.
Acoperisul neventilat (sau acoperis cald se numeste acoperisul a carui termoizolatie ocupa intreg spatiul dintre bariera de vapori si astereala (sau intre bariera de vapori si folia anticondens in cazul in care acoperisul nu este prevazut cu astereala). La acest tip de acoperis folia anticondens trebuie sa aibe o permisivitate la vapori ridicata. Valoarea Sd care indica permisivitatea trebuie sa fie mai mica de 0,5 m. In cazul DELTA Vent-N sau DELTA Vent-S, valoarea Sd = 0,02 m.
Acoperisul ventilat (sau acoperis rece ) este prevazut cu un strat de ventilare deasupra termoizolatiei (intre termoizolatie si astereala, sau intre termoizolatie si folia anticondens daca nu se foloseste astereala) exista un spatiu liber de cel putin 2 cm. In cazul in care optati pentru acest tip de acoperis este bine sa stiti ca trebuie respectate in mod deosebit cateva reguli. Atat in zona de streasina cat si in zona de coama trebuie lasat acces la spatiu de ventilare. La aceste acoperisuri se folosesc membrane cu permisivitate la vapori redusa (valoarea Sd este mai mare de 0,5 m.) In cazul unei executii necorespunzatoare a termoizolatiei riscul aparitiei condensului este mult mai mare. Acest sistem poate oferi un confort termic sporit vara, dar poate constitui un impediment iarna (pierderi de caldura sau chiar condens in termoizolatie).
O termoizolatie executata corect trebuie sa va protejeze eficient atat vara cat si iarna. Personal, recomand acoperisurile neventilate mai ales in cazul cladirilor mansardate si cu invelitoare metalica.
Informatii si recomandari puteti gasi si pe http://www.membranedelta.ro si de asemenea ne puteti contacta telefonic.
Sper ca informatiile oferite sa va ofere incredere in hotararea pe care o veti lua.
Va multumim!
Buna ziua! As dori si eu un sfat. Vreau sa schimb acoperisul casei si as dori sa pun tigla metalica. Mentionez ca nu am mansarda, doar pod nelocuit. Trebuie sa pun si folie anticondens si folie bariera de vapori? Daca nu, care dintre ele?
Ce inseamna astereala si daca as avea nevoie si de asa ceva?
Multumesc anticipat!
Stimate d-le Adrian,
Am sa incep cu raspunsul la ultima intrebare pentru a respecta ordinea in care se vor monta materialele la refacerea invelitorii. Scandura, care se monteaza deasupra structurii de capriori, se numeste astereala. Prezenta acesteia nu este obligatorie in cazul in care optati pentru tigla metalica , intucat aceasta se monteaza pe un caroiaj de sipca; nu necesita un suport continuu ca in cazul tablei plane faltuibile sau a sindrilei bituminoase.
Renuntand la astereala puteti economisi costul unui metru cub de scadura pentru ficare suprafata de 40 mp. Va sugerez ca inainte de a renunta la astereala, sa va consultati cu priectantul dvs. in cazul unei structuri noi de acoperis sau cu constructorul in cazul pastrarii vechii structuri. (La structurile vechi, desi nu este normal, astereala contribuie uneori la structura de rezistenta. In aceaste situatii absenta asterelii trebuie compensata de consolidarea structurii de rezistenta a structurii acoperisului.
Acum sa discutam despre folii.Prezenta ambelor folii este legata de prezenta termoizolatiei. In cazul in care nu realizati termoizolatia la sarpanta, nu se mai foloseste bariera de vapori.
Folia anticondens va trebui sa o luati in calcul, deoarece in cazul invelitorilor metalice aparitia condensului sub acestea este mult mai frecvent. In acest caz rolul foliei este de a prelua condensul format sub invelitoare si de al conduce spre streasina. In lipsa acestei folii, picaturile de condens vor ajunge pe tavanul ultimului nivel fapt ce poate genera probleme.
In situatia prezentata puteti folosi si folii cu permisivitate mai redusa cu conditia ca in zona de coama si de streasina sa se lase spatiu de ventilare. Daca tavanul ultimului nivel nu este termoizolat si mai ales daca este construit din grinzi de lemn in loc de placa beton, ar fi de preferat sa lasati spatii de ventilare chiar si in cazul foliilor cu permisivitate ridicata. Pierderile mari de caldura, umiditatea necontrolata, absenta ventilarii podului – sunt factori care impreuna pot genera probleme in timpul iernii.
Consider ca raspunsurile solicitate doriti sa le folositi pentru a vedea cum puteti sa economisiti din suma planificata pentru renovare.
In concluzie, puteti economisi la astereala , folia anticondens este necesara si va recomand sa luati in calcul si termoizolatia impreuna cu bariera de vapori cel putin pentru un viitor apropiat. Acestea vor face diferenta intre cheltuiala si investitie. Limitand pierderile de caldura va creste confortul si vor scadea cheluielile de intretinere si asta nu doar o data ci an de an.
Buna ziua, Am o casa parter in constructie fara placa la etaj. Acoperisul va fi realizat astfel : in zona living, bucatarie cu tavan inclinat amplasat imediat sub capriori, panele, popii, grinzile fiind vizibile iar in dormitoare cu tavan orizontal, placat cu rigips.
Va rog sa ma sfatuiti ce tip de acoperis sa fac, cu sau fara astereala, ventilat sau neventilat, prezentand avantajele sau dezvantajele fiecarei variante. Invelitoarea va fi din tigla metalica. Ce tip de folie anticondens, bariera vapori recomandati pentru fiecare caz.
Va multumesc, in speranta primirii unui raspuns rapid.
Cu stima,
Dana Sandu
Stimata d-na Dana Sandu,
Inainte de a discuta de folii, as dori sa va atrag atentia asupra pantei acoperisului. Panta de 20 %, mentionata de dumneavoastra, este echivalenta cu un unghi de 11,5 grade. Ferestrele de mansarda se pot monta pe acoperisuri cu un unghi de minim 15 grade. In functie de tipul de invelitoare pentru care veti opta, panta mentionata poate fi la limita recomandata sau chiar sub limita.
In zona living-ului si a bucatariei, daca montati tavanul imediat sub capriori, grosimea stratului de termoizolatie va fi conditionata de inaltimea capriorilor. O termoizolatie eficienta (in functie de materialul ales) trebuie sa aibe o grosime de 20 – 25 cm. Cu alte cuvinte, va trebui sa inlocuiti capriorii cu dulapi de 20-25 cm latime daca doriti sa aveti o termoizolatie functionala si, in acelasi timp, sa ramana vizibile si elementele mentionate.
In privinta asterelei, trebuie sa va consultati totusi cu proiectantul dumneavoastra. Mentionez ca prezenta acesteia nu este obligatorie.
Acoperis ventilat sau neventilat ?
Acoperisul ventilat imbunatateste confortul termic in timpul verii, dar ascunde pierderi de caldura pe timpul iernii. In cazul in care termizolatia nu este executata corect, riscul aparitiei condensului este mai mare si asta datorita faptului ca la acoperisurile ventilate de obicei se utilizeaza folii cu permisivitate redusa.
Personal va recomand acoperisul neventilat (cald), cel putin in cazul invelitorii metalice, grosimea termoizolatiei sa fie de 20-25 cm in functie de materialul ales, utilizarea unei folii anticondens cu permisivitate mare (DELTA Vent-N, DELTA Vent-S cu un raport calitate pret optim sau DELTA Foxx, DELTA Maxx folii cu o rezistenta deosebita la umiditate). Ca bariera de vapori, va recomand DELTA Reflex care va imbunatati performantele sistemului de termoizolatie.
Detalii despre aceste produse gasiti si pe http://www.membranedelta.ro
Daca mai aveti si alte intrebari, nu ezitati sa ne contactati.
Alte detalii : acoperisul va avea panta 20%. Inaltimea maxima in dreptul coamei in zona de living este de cca. 5.6 m iar in bucatarie cca 4 m. In living sunt si 3 ferestre de mansarda.
Buna seara,
Multumesc pentru raspuns.
In primul rand tin sa precizez ca am gresit si panta acoperisului e 20 grade nu 20%. Deci ferestrele de mansarda sunt ok. Capriorii sunt 80×200 mm deci putem pune izolatie intre ei.
Multumesc pentru sfaturi ; o sa tin cont de ele.
As dori sa va rog sa prezentati cateva aspecte de care ar trebui sa tinem cont la alegerea variantei CU sau FARA astereala a unui acoperis. Desigur ca o sa ma consult si cu proiectantul.
Stimata d-na Sandu
Am sa sa va prezint cateva aspecte legate de astereala.
Astereala s-a folosit si inca se mai foloseste in anumite zone din Romania in mod traditional. Prezenta acesteia a fost si este necesara in cazul anumitor tipuri de invelitori (tabla faltuibila, sindrila bituminoasa) sau in cazul cind sub invelitoare se utilizau hidroizolatii din membrane bituminoase. Astereala juca totodata si rol de termoizolatie.
In prezent, pe piata materialelor de constructie, au aparut o serie de materiale (folii anticondens, termoizolatii, invelitori metalice profilate) care pot substitui cu succes absenta asterelei.
In cazul invelitorilor metalice profilate se poate renunta la astereala intrucat acestea se monteaza pe un caroiaj de sipca; nu necesita un suport continuu. Inaltimea de 200 mm a capriorilor va permite realizarea unei termoizolatii corespunzatoare, iar folia anticondens si bariera de vapori vor asigura o functionare eficienta a acesteia. Renuntand la astereala puteti utiliza folii cu caracteristici superioare fara a avea cheltuieli mai mari decat in cazul variantei cu astereala si a unor folii cu pret redus.
Singurul impediment, in cazul in care renuntati la astereala, va fi scaderea vitezei de executie a invelitorii. Montatorii vor fi obligati sa lucreze pasind pe caroiaj. In cazul in care utilizati o folie din gama Delta Maxx (recomandata pentru acest tip constuctiv) montatorii vor lucra totusi in conditii de siguranta intrucat aceste folii pot suporta fara probleme greutatea unui om .
Sper ca informatiile transmise sa va fie de folos.
Buna, in primul rand vreau sa va multumesc pentru informatiile postate , si tot odata sa ma ajutati si pe mine pentru ca eu am un acoperis intr-o singura apa cu inglinatie de 10 grade cu astereala si sunt putin nehotarat cu folia si cu tigla din care imi voi face acoperisul. Pana sa citesc acest forum optam pentru membra delta vents S si tabla cutata dar, intelg bine ca trebuie sa mai apara o membrana (bariera de vapori)sau este suficienta membrana delta vents S. Dumneavoastra ce imi recomandati?
Multumim pt aprecieri!
In cazul in care folositi tabla cutata pentru invelitoare, folia DELTA Vent-S este o alegere corecta.
In privinta barierei de vapori, aceasta indeplineste alta functie, motiv pentru care este necesara.
Bariera de vapori are rolul de a limita cantitatea de vapori care se degaja din cladire si traverseaza stratul de termoizolatie. Totodata opreste circulatia aerului din interior spre exterior, asigurand eficienta termosistemului. In concluzie, aveti nevoie de ambele folii.
Din gama DELTA va recomand bariera de vapori DELTA Reflex care are si capacitatea de a reflecta caldura din interior spre interior sporind astfel eficienta termoizolatiei. Pentru etansarea imbinarilor si a racordului la pereti va recomand DELTA Poly Band si adezivul DELTA Tixx.
Detalii despre produse puteti gasi vizitand site-ul http://www.membranedelta.ro.
Daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa ne contactati.
Silviu,
Felicitari pentru raspunsurile concise si clare. Am si eu o problema pentru care va rog sa-mi dati o solutie.
Am construit o casa cu acoperis tigla Bramac, cu astereala. Casa are etaj cu pereti de 1,6 m restul este sub acoperis. Deasupra etajului a ramas un spatiu gol, un pod. Constructaul a pus folia anticondens de la Bramac pe tot acoperisul, iar izolatia termica am facut-o doar la acea parte din acoperis care face parte din spatiu camerelor de la etaj.
Problema care a aparut in prima iarna, este ca se formeaza un condens foarte mare intre astereala si folia anticondens. Acesta a dus la umezirea excesiva a asterealei si a vatei minerale.
Acoperisul are tigle de aerisire, dar constructorul in loc de banda de aerisire la streasina, a obturat spatiul dintre capriori cu sipca de lemn.
Credeti ca aceasta este cauza pt care am un condens asa de mare?
multumesc,
vili
Multumesc pentru aprecieri, Vili!
Voi incerca iti prezint cateva aspecte legate de sistemul de termoizolatie pentru a putea determina cauza.
Pentru inceput, este important de stabilit tipul de folie montat sub invelitoare. Furnizorii mentionati comercializeaza mai multe tipuri de folie cu permisivitate la vapori diferita. Aceasta permisivitate este exprimata de valoarea Sd, valoare ce poate fi de 0,02 m, 0,03 m sau 8 m.
Valoarea Sd a foliei poate influenta tipul de termoizolatie recomandat.
– In cazul foliei cu valoare Sd 0,02 sau 0,03 m, materialul termoizolant se poate monta sub astereala fara a lasa spatiu de ventilare, dar se poate monta si cu spatiu de ventilare. In cazul de fata, inteleg ca podul nu este termoizolat pana la coama, termoizolatia fiind aplicata deasupra tavanului mansardei. Iti recomand realizarea unui spatiu de ventilare in zona de coama daca acesta nu exista.
– In cazul utilizarii foliei cu valoare Sd = 8 m, permisivitatea la vapori este substantial redusa ceea ce te obliga sa lasi un spatiu de ventilare, intre termoizolatie si astereala, de cel putin 2-3 cm. Acest spatiu trebuie sa fie continuu (intre capriori) si sa nu fie obturat in zonele de streasina si coama.
Grosimea stratului de termoizolatie trebuie sa fie cel recomandat de producator. Cu titlu informativ, grosimea trebuie sa fie de 20 – 25 cm.
Nerespectarea acestei conditii poate conduce la pierderi mari de caldura sau la aparitia condensului.
Alti factori care conduc la aparitia condensului (cei mai frecventi):
– lipsa barierei de vapori;
– utilizarea unor folii necorespunzatoare;
– montajul necorespunzator al barierei de vapori. Nu este suficient sa folosesti folia corespunzatoare. Toate suprapunerile, racordarile la perete precum si eventualele strapungeri, trebuie sa fie perfect etansate.
In privinta ultimei mentiuni „a obturat spatiul dintre capriori cu sipca de lemn” ar putea fi una din cauze, dar nu singura daca termoizolatia a fost executata cu strat de ventilare deasupra vatei minerale. Va trebui sa verifici daca este realizata ventilarea si in zona coamei.
Sper ca informatiile furnizate sa te ajute sa descoperi cauza si sa remediezi ce nu este corespunzator.
Cu respect,
Silviu Toba
Am si eu o mansarda si vreau sa o izolez de restul camerelor.Ce folie imi recomandati deoarece am mai pus delta reflex intre partier si mansarda si s-a umflat parchetul si l-am desfacut si era carbonizat osb plus k urmau si dulapi care erau sub osb. va rog astept respuns urgent.multumesc k
Salut Catalin,
As vrea sa-ti spun numele unei folii si toate problemele si grijile tale sa dispara, din nefericire nu asa stau lucrurile.
Nu este suficient sa folosesti o folie performanta. Aceasta face parte dintr-un sistem de termoizolatie. Punctul de plecare este stabilirea materialului ales pentu termoizolatie si respectarea recomandarilor oferite de producatorul sau furnizorul acelui material. Acesta ar trebui sa iti furnizeze primele informatii legate de componenta sistemului si de domeniul de aplicabilitate. Pasul urmator ar fi alegerea componentelor, tinand cont de toate recomandarile.
Mentionezi ca ,,am mai pus delta reflex intre parter si mansarda, si s-a umflat parchetul”. Inteleg ca tavanul intre parter si mansarda este construit din grinzi de lemn si OSB, dar mai departe lucrurile nu-mi mai sunt clare! Pentru a simplifica lucrurile am sa-ti explic cum ar trebui sa arate o sectiune prin respectivul tavan.
In spatiul dintre grinzi ar trebui sa fie termoizolatia (ex. saltele de vata). La partea inferioara se monteaza bariera de vapori. Aceasta se fixeaza prin capsare in grinzile de lemn, dupa care se etanseaza suprapunerile si strapungerile (DELTA Polyband) si racordarile la perete (DELTA Tixx). In cazul in care se utilizeaza DELTA Reflex, aceasta trebuie montata cu fata reflectorizanta in jos. In dreptul grinzilor se vor monta sipci sau profile metalice cu o grosime de minim 2 cm. Acestea vor constitui suportul de fixare pentru finisajul interior (lambriu sau gipscarton).
Deasupra grinzilor se va monta OSB-ul mentionat de tine ca suport pentru parchet. Aceasta este o varianta si nu este singura.
Problema reclamata tradeaza ceva lipsa din tot sistemul expus!
Nu ai mentionat nimic despre o termoizolatie intre parter si mansarda, chiar si in lipsa acesteia problemele apar la diferente de temperatura intre parter si mansarda. De asemenea, nu stiu daca mansarda este termoizolata.
Sper sa te ajute aceste informatii. In cazul in care vei oferi mai multe detalii putem gasi solutii concrete astfel incat sa le putem spune materialelor pe nume.
Cu stima ,
Silviu Toba
Buna ziua,am si eu o mare problema si doresc parerea unui specialist.In urma cu 9 ani am construit o mansarda pe o casa mai veche iar meseriasi nu mi-au montat decit astreala si apoi tabla de galati.Problema este caci de ceva timp a inceput sa-mi picure in interior.Am adus meseriasi si au mai strins tabla dar mi-au zis ca aceasta problema apare datorita condensului[a aparut dupa ce mi-am montat termopane].As dori sa stiu cum pot proceda si ce materiale sa folosesc pentru o izolatie corecta
Raspuns pentru Ninel:
Din cele relatate nu am inteles daca mansarda este locuita si daca este termoizolata sau nu.
Voi porni de la premiza ca nu exista termoizolatie.
In primul rand, va trebui sa montati folia anticondens sub astereala lasand un spatiu de ventilare de cel putin 2 cm intre folie si astereala. Pentru a realiza acest lucru este necesar sa fixati pe fetele laterale ale capriorilor (la partea de contact cu astereala) sipci de lemn (ex. 25 X 30 mm). Folia va urmari conturul capriorilor, iar in zona asterelii sipcile motate anterior va ajuta sa pastrati distanta fata de astereala.
Urmatorul pas este montarea termoizolatiei. La montarea acesteia ,trebuie avut in vedere sa nu fie presata spre astereala, intrucat va obtura spatiul de ventilare. Referitor la termoizolatie, va recomand sa solicitati informatii unui furnizor care are in portofoliu mai multe tipuri. Acesta trebuie sa va recomande grosimea stratului in functie de caracteristicile materialului pe care il veti alege.
Ultimul pas va fi montarea barierei de vapori care trebuie etansata atat la suprapuneri cat si la racordul cu peretii (sau pardoseala unde este cazul).
Ca folii anticondens va pot recomanda Delta Vent N si/sau Delta Vent S, iar ca bariera de vapori Delta Reflex (+accesorii – banda etansare Poly Band si adeziv Delta Tixx ).
In concluzie, singura diferenta in cazul dumneavoastra consta in faptul ca folia anticondens va trebui sa o montati sub astereala si sa lasati un spatiu de ventilare intre acestea.
Subliniez in mod deosebit faptul ca trebuie sa respectati recomandarile cu privire la grosimea stratului de termoizolatie si la etansarea barierei de vapori. Finisajul interior (gips-carton sau lambriu) se va aplica pe profile sau rigle lemn intermediare si nu direct pe bariera de vapori.
Inainte de a incepe montarea sau refacerea termoizolatiei asigurati-va ca nu aveti probleme cu etanseitatea invelitorii.
Bunaziua!In septembrie 2010 am turnat temelia unei case cu mansarda.Speram ca anul acesta mergem mai departe si v-as ruga din suflet sa-mi dati cateva sfaturi.Specific ca zidurile vor fi din bca iar acoperisul Lindab.Care ar fi urmatorii pasi si ce sfaturi imi puteti da pentru a izola bine mansarda.Va multumesc!elena
Stimata d-na Elena,
Pentru a va bucura de tot confortul viitoarei dvs mansarde, trebuie sa respectati in primul rand recomandarile furnizorului de termoizolatie. De exemplu, in cazul unei termoizolatii de vata bazaltica grosimea stratului trebuie sa fie de 20-25 cm pentru a fi eficienta. Daca recomandarile nu sunt respectate, vara veti avea caldura in exces si iarna pierderi de caldura. Asta inseamna cheltuieli suplimentare pe tot parcursul anului.
Urmatorul pas il constituie alegerea celor doua membrane ce protejeaza termoizolatia. Spre exterior se monteaza folia anticondens, iar spre interior bariera de vapori. Acestea au rolul de a proteja termoizolatia si de mari eficienta acesteia.
Avand in vedere ca optati pentru o invelitoare metalica puteti utiliza foliile anticondens DELTA- Vent N sau DELTA – Vent S. Acestea au un raport calitate pret optim. Folia anticondens cu cele mai bune performante este DELTA – Maxx Titan, care are si capacitatea de a reflecta o parte din caldura solara spre exterior. Cu alte cuvinte ofera un confort termic sporit in timpul verii. In timpul iernii protejeaza suplimentar termoizolatia datorita benzii adezive cu care esta prevazuta. (Impiedica patrunderea aerului rece in stratul de termoizolatie fapt ce ar conduce la pierderi de caldura.)
La interior va recomand bariera de vapori DELTA – Reflex. Este o bariera de vapori eficienta si in plus, datorita structurii sale, are capacitatea de a reflecta caldura din interior inapoi in incapere. Totodata ofera protectie si impotriva radiatiilor electromagnetice.
O atentie deosebita trebuie acordata modului in care materialele vor fi montate. Pentru un montaj corespunzator va recomandam gama de adezivi DELTA.
Recomandarile acestea au avut in vedere confortul termic. In privinta confortului acustic va supun atentiei Invelitorile GERARD.
Sper ca aceste informatii va vor fi de folos.
Buna ziua,
Am o situatie asemanatoare cu cea descrisa de dl. Ninel mai sus. Am inteles din raspunsul Dvs. ca folia anticondens poate fi montata si sub astereala cu pastrarea unui spatiu de ventilatie. Nu imi este insa clar care este solutia de fixare a foliei (ex. prin capsare, lipire..) ? Multumesc !
Stimate d-le Bogdan,
Pentru ca intrebarea „Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?”este din ce in ce mai frecventa, am hotarat sa scriu un articol pe aceasta tema.
Asadar, raspunsul intrebarii dvs il puteti gasi in sectiunea „Folii pentru acoperis”.
Pentru orice alte intrebari, va stam cu placere la dispozitie.
Buna ziua,
Am ajuns la acoperis:),casuta mea are parter si etaj, deasupra evident va veni un acoperis… Acuma intervin necunoscutele, vreau sa mi pun un acoperis din tigla metalica care va fi montata pe sipci pt invelitoare, podul va fi unul nelocuit iar izolatia dintre etaj si pod ma gindesc sa o fac cu ceva, dar inca nu stiu cu ce:(,oricum va fi intre rigips(tavan)si va avea grosimea unei grinzi .Nelamurirea mea este daca intre tabla si sipca pt invelitore se mai pune ceva? Citind postarile de mai sus am dedus ca ar fi bine sa se puna folie anticondens dar sa nu se uite de spatiul de ventilatie din zona coamei si a stresinilor ,cum anume se realizeaza acest spatiu? si nu apare sansa de condes mai mare in cazul prezentei foliei? decit lipsa ei?
Buna ziua Florin,
Pentru a putea oferi cat mai multe informatii si a te ajuta sa alegi o varianta corecta am scris un articol in sectiunea Folii pentru acoperis in care vei gasi raspunsul la intrebarile tale alaturi de alte detalii care iti vor fi utile.
Astept parerea ta si noi intrebari daca mai este cazul.
buna,am o intrebbare,ce fel de folie im_i,recomandati pentru aramane in timpl ierni fara acoperis,pe astereala?
Stimate d-le Butoi,
Indiferent de tipul foliei anticondens, nu este recomandata expunerea pe o perioada atat de indelungata a acesteia. O expundere indelungata va conduce la deteriorarea calitatii mecanice si in acelasi timp la o scadere a permisivitatii la vapori. Chiar daca vizual folia anticondens nu va prezenta defecte, cu siguranta va scadea durata de viata a acesteia.
Daca mai aveti si alte intrebari, va rugam sa ne contactati.
Buna ziua,nu stiu ce folie sa folosesc am cumparat tigla de beton de la mediterran. Specific casa e cu astereala va multumesc.
Stimata d-na Alina,
Va recomandam folia anticondens DELTA-Vent S. Este o folie cu mare permeabilitate la vapori (valoare coeficientului Sd este de 0,02 m) ce permite umezelii de sub acoperis sa iasa catre exterior. Folia Delta – Vent S este rezistenta la perforari: pe partea inferioara include un strat protector, avand rolul de a proteja folia la contactul cu astereala debitata fara finisare. Este disponibila si in varianta DELTA-Vent S-Plus prevazuta cu margine autoadeziva, asigurand o economie de energie si un montaj mai rapid.
Pentru mai multe detalii va invitam sa vizitati site-ul nostru http://www.finaldistribution.ro sau, contactandu-ne telefonic, va putem directiona catre cel mai apropiat distribuitor al nostru.
Buna ziua,
Tocmai mm achizitionat o casa noua in stadiul de semifiniat, ceea ce inseamna ca podul nu terminat, mai exact, nu exista termoizolatia. Sarpanta este din tigla, exista folie anticondens si astereala. Plafonul dintre pod si etaj este din grinzi de lemn (intre 15 si 20 cm), lemn sau placi OSB pentru plafon, un strat de polistiren 5 cm si tencuiala. (ext -> int)
Intrebarile ar fii daca este nevoie de o bariera pentru vapori intre etaj si pod, care va fii nelocuit (prespun ca da) si cum se poate instala acum, tinand cont de faptul plafonul nu mai este plan pe partea podului, din cauza grinzilor.
Planul este punem vata de sticla sau bazaltica in spatiul dintre grinzi, dupa care o podea de lemn.
Va multumesc.
Stimate d-le Razvan,
Avand in vedere ca plafonul dintre etaj si podul nelocuit este din grinzi de lemn este necesara bariera de vapori. Lipsa acesteia poate conduce la pierderi de caldura substantiale. De asemenea, exista riscul aparitiei condensului sub folia anticondens in timpul iernii daca podul nu este ventilat.
In lipsa barierei de vapori umiditatea va traversa in mod necontrolat tavanul dintre etaj si pod ajungand la folia anticondens.
Umiditatea excesiva va traversa folia anticondens si va condensa sub invelitoare (tigla). Picaturile de condens vor ajunge pe suprafata superioara a foliei anticondens formand o pelicula de gheata. Aceasta va impiedica functionarea corecta a foliei si condensul se va forma sub folia anticondens.
Bariera de vapori DELTA-Reflex se va monta prin pod si va urmari conturul capriorilor si al partii superioare a tavanului lasand un spatiu de minim 2 cm intre folie si tavan. Folia anticondens se va monta cu fata argintie in jos. Detaliul de montaj va fi asemanator cu cel al foliei anticondens Delta din articolul ,,Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?”.
In privinta diferentelor de cota a grinzilor, acestea vor trebui compensate pentu a putea asigura un strat constant de termoizolatie.
Grosimea stratului de termoizolatie va fi stabilita in functie de materialul utilizat. In general grosimea acestuia trebuie sa fie de 20-25 cm.
Sper ca informatiile furnizate sa va fie utile. Informatii utile gasiti si in celelalte articole de pe blog.
Zi frumoasa!
buna ziua!
as vrea sa pun intr-un pod nelocuit vata minerala. exista cu folie de aluminiu si fara, folia aceea de aluminiu e bariera antivapori, anticondens sau ce rol are? casa are 40 de ani e din chirpic, plafonul e din lemn si chirpic cu spatii intre grinzi si se vede chirpicul. iar acoperisul doar din tigla fara astereala sprijinita pe niste sipci prinse pe capriori. nu au fost niciodata probleme cu igrasie, umezeala etc ce strat de vata minerala sa pun? multumesc
Stimate d-le Andreescu,
Asa cum ati mentionat exista vata minerala cu sau fara folie de aluminiu. Folia de aluminiu are rol de bariera de vapori, dar este dificil de etansat la imbinari. In cazul dumneavoastra este si mai greu de realizat acest lucru.
Va recomand sa montati mai intai o bariera de vapori, sa etansati suprapunerile si racordurile la pereti, iar dupa aceea sa montati vata minerala.
Grosimea stratului de termoizolatie trebuie sa fie de 20-25 cm pentru a fi eficienta, dar va sfatuiesc sa solicitati aceasta informatie unui furnizor de termoizolatii.
Peste stratul de termoizolatie se va monta folia anticondens. Aceasta va proteja termoizolatia de eventuale infiltratii si va impiedica aerul sa circule prin stratul de termoizolatie fapt ce ar conduce la pierderi de caldura.
Peste acestea puteti monta dusumeaua.
Va atrag atentia in mod deosebit asupra etansarii imbinarilor la bariera de vapori. Montajul necorespunzator poate conduce la pierderi substantiale de caldura sau chiar la aparitia condensului.
buna ziua as vrea sa stiu daca folia masterfol clasic galbena cu microperforatii este o folie anticondens si daca este buna pentru acoperisuri cu astreala
Stimate domn Silviu Toba
Am si eu o problema cu care ma confrunt de 4 ani si nu stiu care ar fi solutia eficienta.Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc care a fost proiectat fara acoperis. Ulterior s-a adaugat un acoperis simplu,dar a ramas nezidit un perete si astfel acolo e la fel de rece iarna ca afara,ba mai mult ca e si curent.Am facut greseala ca pe tavanul apartamentului ca punem placi de polistiren pe interior si de atunci e condens la centurile de beton.Am vrea sa inchidem podul ca sa nu fie asa mare diferenta de temperatura,dar e mai greu pt. ca nutoti sunt de acord. Ar ajuta cu ceva daca am pune pe pardoseala podului carton bituminat si peste vata sticlata cu sau fara folie de aluminiu? Ar disparea condensul sau trebuie sa izolam si exteriorul blocului?
Stimata d-na Roman,
Cred ca cel mai potrivit ar fi sa va adresati unui furnizor de termoizolatii sau unei firme care executa hidroizolatii la blocurile cu terase.
Buna seara,am o problema in alegerea izolatiei tavanului de la mansarda constructorul zice polistiren de 10 si vata minerala de 10 dupa care rigips mentionez acoperisul este din tigla de beton cu asteriala si folie delta vent S deasupra tavanelor este un pod micut dar in unele parti nu (pe margini)ce ma sfatuiti?
Stimata d-na Alina,
Va recomand sa cereti sfatul unui furnizor de termoizolatii (de preferat unui furnizor care comercializeaza mai multe tipuri). Ceea ce pot sa va spun este ca indiferent de varianta de termoizolatie aleasa se recomanda montarea la interior a unei bariere de vapori. Aceasta permite trecerea controlata a vaporilor din interior catre exterior, dar impiedica circularea aerului cald spre exterior (si astfel se elimina pierderile de caldura). Toate bune!
am o casa la rosu cU MANSARDA LOCVUITA(INTRUN VIITOR INDEPARTAT)CE FOLIE DE ACOPERIS SA FOLOSESC IN CONDITIILE IN CARE TIGLA METALICA VA FI PUSA PESTE 2 ANI(SE VA LOCUI DOAR LA PARTER).MULTUMESC
Stimata d-na Simona Onofrei,
In cazul in care intentionati sa montati invelitoarea peste 2 ani, va recomand sa folosititi o invelitoare provizorie sau o membrana hidroizolanta (de ex. o membrana bituminoasa).
Foliile anticondens expuse pe o perioada asa de mare la intemperii si la radiatii ultraviolete sufera un proces de imbatranire. Chiar daca unele din ele par intacte, durata lor de viata este diminuata dramatic.
Va multumesc pentru raspuns eu m-am gandit la delta reflex dar se monteaza deasupra izolatiei sau dedesubt?in sensul izolatie ,bariera de vapori ,rigips?
Stimata d-na Alina,
Intr-adevar Delta Reflex este bariera de vapori cea mai performanta din gama Delta.
Ordinea in care se realizeaza termoizolarea este urmatoarea:
1. Montarea materialelor termoizolante;
2. Montarea barierei de vapori Delta Reflex;
3. Etansarea barierei de vapori la suprapuneri si racordul cu peretii;
4. Montarea profilelor de sustinere a placilor de gips carton;
5. Montarea placilor de gips carton.
Mentionez ca folia Delta Reflex se monteaza cu fata reflectorizanta spre interiorul mansardei.
De asemenea este important ca intre Delta Reflex si placa de gips carton sa existe un spatiu cu o grosime de cel putin 2 cm. Acesta este asigurat de regula de inaltimea profilelor pe care se monteaza placile de gips carton.
Sper sa va fie de folos informatiile.
spuneti va rog care este cea mai buna invelitoare pentru acoperis dupa tote aspectele cu mansarda locuibila
acum lucrez la izolarea mansardei,va prezint lucrarile efectuate(de sus in jos)tegola,astereala de scandura,5cm sipci,folie anticondens de la aceasi firma tegola,25 cm vata minerala,si acum urmeaza sa pun folie bariera de vapori,as dori sa obtin cateva informati,daca lucrarile pana in prezent sant bine efectuate,si ce folie bariera de vapori recomandati,dupa care va urma gips carton,multumesc
Stimate d-le Deak Gheorghe,
Succesiunea straturilor este corecta. In privinta barierei de vapori va recomand Delta Reflex.
Nu ati mentionat nimic despre ventilare! Trebuie sa montati piese de ventilare in zona de coama care sa fie racordate la spatiul de 5 cm dintre astereala si folia anticondens. Totodata spatiul mentionat nu trebuie obturat in zona de streasina pentru a se putea realiza o ventilare eficienta.
Cu stima,
Silviu TOBA
Am o casa cu mansarda si pod nelocuit.Vreu sa pun vata bazaltica intre grinzile de la tavan si intre capriorii de la acoperis.Este indicat sa pun bariera de vapori si sub rigips si in pod? Mentionez ca am pus tabla tip Lindab cu folie anticondens sub ea.
Stimate d-le Sabin,
Da, indicat ar fi sa folositi bariera de vapori atat la mansarda cat si la tavan. In acest fel mentineti mai usor temperatura ridicata in incaperile de sub mansarda.
Absenta barierei de vapori la tavan permite migrarea usoara a caldurii spre mansarda. Atentie la grosimea stratului de termoizolatie si la etansarea barierei de vapori. La montarea gips-cartonului lasati un spatiu de cel puti 2 cm intre acesta si bariera de vapori. Acest spatiu este asigurat de regula de inaltimea profilelor pe care se monteaza gips-cartonul.
In cazul barierei Delta Reflex acest spatiu permite reflectarea caldurii (de catre folie) spre interiorul incaperii; Mai mult decat atat acest spatiu va constitui un strat termoizolant suplimentar.
In podul nelocuit am batut scandura. Sub ea va fi bazaltica de 10 cm ,bariera de vapori si rigips. Este cumva contraindicat ca pe scandura, in pod sa astern inca un strat de vata minerala de 10? Intre capriorii acoperisului voi face alta izolatie cu bazaltica.
Stimate d-le Sabin,
Puteti aseza si stratul suplimentar de termoizolatie peste scandura din pod. Doresc sa va atrag atentia in mod deosebit asupra unui amanunt: in cazul in care montati bariera de vapori numai la mansarda nu si in pod, in zona de coama trebuie sa lasati spatiu de ventilare (inclusiv prin folia anticondens).
Intentinez sa mansardez o casa de 5/10, cu acoperisul in 2 „ape”. Ce ma sfatuiti ca sa iese totul bine?
Doresc sa mansardez o casa locuita de 5/10 ce are tavanul cu placa din beton cu armatura. Imtentionez ca acoperirea sa o fac cu tigla metalica (inca nu m-am hotarat ce model si firma producatoare)pusa pe scandura(astereala) Cu ce sfaturi ma puteti ajuta?
Stimate d-le Titi,
In primul rand, as vrea sa mentionez ca invelitorile din tigla metalica se monteaza pe acoperisurile cu o panta minima de 15 grade, +/- 3 grade in functie de recomandarile producatorului.
Odata indeplinta aceasta conditie, puteti trece la urmatorul pas.
Trebuie sa stabiliti ce asteptari aveti de la viitoarea invelitoare si sa le mentionati in ordinea importantei.
Rolul cel mai important al invelitorii este de a proteja acoperisul si intreaga cladire. Asadar, este important sa alegeti o invelitoare cat mai etansa. Aceasta conditie trebuie sa fie in cap de lista.
In continuare voi mentiona ce trebuie sa contina lista, urmand ca ordinea sa o stabiliti dumneavoastra:
– Garantie si durata de viata;
– Aspectul: model, culoare. Acestea trebuie sa fie in concordanta cu arhitectura si culorile stabilite pentru fatadele cladirii.
– Confort acustic;
– Buget alocat. Cost material si montaj pentru intregul sistem de invelitoare.
– Raport calitate/pret.
Va recomand sa accesati si site-ul nostru http://www.gerard.com.ro unde gasiti informatii despre sistemul de invelitori pe care noi le comercializam.
Puteti gasi o varietate de modele si culori ce poate satisface cele mai exigente cerinte. Calitatea acestor invelitori s-a ridicat la cele mai inalte standarde in urma unei experiente de peste 50 de ani. Asadar garantia de 50 ani acordata este pe deplin justificata.
Va urez succes in alegerea invelitorii si sper ca mentiunile mele sa va ajute sa faceti alegerea potrivita dorintelor dumneavoastra.
Silviu Toba
Am terminat de executat acoperisul si am montat asteriala . Am cumparat folie anticondens delta-vent n dar mai dureaza 3-4 luni pina pot monta tigla metalica. Mai pot lasa 1 luna asteriala fara folie sa nu se detelioreze sau nu este nicio problema.
Producatorul recomanda ca foliile anticondens sa nu fie expuse la soare pe o perioada mai mare de 3 luni.
Expunerea la ultraviolete pe o perioada mai mare conduce la scurtarea duratei de viata.
Au fost insa cazuri in care folia mentionata a fost expusa pe o perioada mult mai mare de timp si nu au aparut efecte vizibile. Totusi, sfatul meu este sa respectati recomandarea producatorului.
Buna ziua,
Vrem sa acoperim casa cu tabla lindab si nu stiu cum trebuie sa procedeam in conditiile in care casa este acoperita cu sindrila si nu am vrea sa o dam jos.Se poate acoperi peste sindrila, facand deasupra scheletul necesar montarii tablei? Folia este necesara in acest caz, daca da, trebuie pusa pe sindrila?
Stimata d-na Rusu Elena,
Este posibila montarea invelitorii metalice peste sindrila, iar folia anticondens trebuie utilizata intrucat invelitorile metalice genereaza condens.
Va atrag atentia insa asupra catorva aspecte:
– Montarea foliei trebuie realizata cu mai multa atentie pentru a nu fi deteriorate si ar fi de preferat sa utilizati o folie anticondens cu rezistenta mecanica mai mare (ex. Delta Vent S, Delta Fox ). Intrucat suprafata pe care se va monta folia nu este perfect plana, recomand sa se monteze folia peste sipca verticala si fixarea acesteia sa se realizeze in aceasta zona, evitand astfel posibilele infiltratii de condens.
– Montarea caroiajului pe care se va fixa tigla metalica va fi realizat cu mai multa dificultate sau nu va fi fixat corespunzator, daca nu sunt vizibile capetele capriorilor sau daca acestia nu mentin axa din streasina pana in coama.
Buna ziua.Ce fel de folie anticondens se foloseste la tavan fals din rigips?
Stimate d-le Giurgea Madalin,
Sub tavanul fals de rigips se monteaza bariera de vapori si nu folie anticondes.
Cred ca asta ati vrut sa intrebati.
DELTA-Reflex este bariera de vapori care se utilizeaza si se monteaza cu stratul de aluminiu spre interior.
Intre bariera de vapori DELTA-Reflex si tavanul de rigips trebuie sa existe un spatiu liber de cel putin 2 cm, care este asigurat de regula de profilele pe care se monteaza rigipsul. Acest spatiu permite barierei de vapori sa reflecte caldura, imbunatatind astfel eficienta termosistemului in sezonul rece.
Am o casa acoperita cu carton cu ardezie garantat de fabrica 20 de ani .
Asi dori sa invelesc acest acoperisi cu tigla metalica Gerard.
Mai trebuie peste cartonul existent sa se montez folie anticondens?
Casa are mansarda .
O parte din tavanul mansardiei este sub scandura acoperisului,iar o parte este sub podeaua podului.
As putea pune pe acoperis polistiren expandat de 3=4cm. in dreptul mansardei, intre spcile montate in exterior pentru tigla metalica?
Va multumesc.
Stimate d-le Adamescu Iulian,
De preferat ar fi sa demontati cartonul si sa montati folia anticondens. Folia anticondens montata peste carton ar putea impiedica infiltrarea condensului daca invelitoarea existenta este deteriorata, iar vaporii de apa vor fi blocati de vechea invelitoare care se comporta ca o bariera de vapori. Asadar, folia nu va indeplini functia pentru care a fost creata decat pe jumatate.
Avand in vedere configuratia mentionata ati putea lasa spatiu de ventilare in coama.
In privinta polistirenului, nu va recomand sa il montati intre sipcile mentionate pentru ca obturati spatiul de ventilare.
Vara ar putea avea efect opus celui dorit, iar in peroada rece a anului condensul ar fi retinut sub polistiren.
Domnule Silviu
Va rog sa imi spuneti care este perioada maxima recomandata in care folia anticondens montata peste astereala poate sta neacoperita, fara a-si pierde din proprietati. In cazul meu, la inceputul lunii martie 2012, a fost construit acoperisul, batuta astereala, pusa folia anticondens si apoi montate sipcile verticale si orizontale in vederea acoperirii cu tigla ceramica. Saptamana aceasta trebuie sa ajunga tigla si as vrea sa stiu daca este o problema ca a stat folia in soare/ploaie/vant aproape 4 luni de zile.
Va multumesc.
Stimate d-le Adrian Borza,
Recomandat este ca folia anticondens sa fie expusa cat mai putin timp la intemperii: vant, ploaie, cicluri inghet-dezghet, ultraviolete.
Fiecare producator are proprile recomandari. Majoritatea, nu recomanda o expunere la ultraviolete mai mare de 3 luni.
Expunerea la ultraviolete pe o perioada indelungata produce imbatranirea materialului.
Chiar daca acest lucru nu este vizibil, in cazul anumitor folii, imbatranirea scurteaza durata de viata a foliei respective.
In masura in care este posibil, cereti aceasta informatie si celor care v-au furnizat folia respectiva.
Va recomand sa verificati cel putin daca folia nu prezinta degradari vizibile, in special pe zonele cele mai expuse razelor solare.
In cazul in care constatati defecte, nu ezitati sa inlocuiti folia.
Buna ziua,
Am in constructie o casa la tara.
Acoperisul ar avea urmatoarea structura:
– tigla de beton Bramac
– sipci verticale+longitudinale – deci avem acoperis ventilat
– astereala (scandura)
– folie anticondens. Nu stiu ce sa pun: DELTA VENT [ nu stiu N sau S ? care ar fi mai potrivita?]
– vata minerala. Imi puteti spune cam ce grosime? Imi puteti recomanda un tip?
– bariera antivapori . Mai este necesara? Ce tip imi recomandati?
– scandura; am suficienta. Sau se pune inaintea barierei de vapori?
– rigips
Multumesc.
Stimate d-le Mircea,
Ordinea corecta (dinspre exterior spre interior) este urmatoarea :
– tigla de beton;
– sipci verticale+longitudinale;
Acoperis ventilat se numeste acoperisul care mai are un strat de ventilare intre astereala si vata minerala.
– folie anticondens. Propun DELTA-Vent S, avand raportul calitate pret cel mai rezonabil. Aceasta are aceeasi permisivitate ca si DELTA-Vent N, dar are rezistenta mecanica mai mare.
In cazul in care panta acoperisului este apropiata de panta minima admisa de producatorul invelitorii va recomand DELTA-Foxx. Aceasta folie are rezistenta mecanica superioara celor doua mentionate anterior si, in plus, o rezistenta sporita la umiditate, protejand cu o eficienta sporita termoizolatia in cazul infiltratiilor de apa accidentale.
– astereala;
– vata minerala;
In functie de tipul acesteia si de recomandarile furnizorului se va stabili grosimea stratului termoizolant. In cele mai multe cazuri grosimea stratului este de 20 – 25 cm. In privinta tipului de vata minerala, nu ma voi pronunta intrucat consider normal sa cereti parerea unui furnizor de astfel de materiale.
– bariera de vapori DELTA-Reflex + accesorii (Banda de etansare DELAT-Polyband si adezivul pentru etansarea perimetrala DELTA-Tixx).
Pentru o functionare corespunzatoare a termosistemului bariera de vapori este obligatorie. Absenta acesteia sau neetansarea ei, in mod corespunzator, mareste riscul aparitiei condensului in anotimpul rece. Nu se mai monteaza scandura peste bariera de vapori (chiar daca ,,am suficienta”).
Mentinand un spatiu de minim 2 cm (oferit de profilele pentru montarea gipscarton), DELTA-Reflex are proprietatea de a reflecta caldura din interior spre interior.
– profile pentru montarea gipscarton;
– gipscarton;
V-am transmis pe e-mail si o sectiune, in care puteti vizualiza ordinea mentionata mai sus.
Va multumes frumos pentru raspuns, domule Toba! M-am lamurit cu bariera antivapori.
Mi-as permite sa va mai intreb ceva.
La termoizolatie. Inaltimea capiorilor este de 15 cm. Stratul termoizolant sa spunem ca e de 25cm. Pun un strat de 15 cm grosime intre capriori (sau 16cm, sa fie un pic apasat). Apoi ar mai trebui un strat de 10cm, care sa acopere si capriorii, nu? Nu stiu cum se fixeaza acest strat (il prind cu ceva holzsuruburi/cuie de capriori?). Cineva imi spunea ca nu trebuie sa acopar cu termoizolatie si capriorii. N-as prea crede.
Va multumesc inca o data.
PS. Nu am primit mail !
Stimate d-le Mircea,
In situatia in care inaltimea capriorilor este de 15 cm, primul strat de termoizolatie se va monta intre capriori si va avea o grosime de 15 cm (nu se recomanda montarea unui strat mai gros si tasarea acestuia).
Urmatorul strat (de 10 cm) se va monta perpendicular pe primul strat si va acoperi capriorii, evitand astfel puntile termice respectiv riscul aparitiei condensului.
Fixarea acestui strat se poate realiza utilizand profile metalice, special create in acest scop, sau dulapi cu inaltimea de 10 cm fixati perpendicular pe capriori cu coltare metalice.
Toate bune!
PS: e-mail-ul a fost trimis prima data pe 11 iulie, iar astazi 27 iulie a fost retransmis catre dvs.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare un distribuitor RUUKKI mi-a spus sa pun folie de difuzie in loc de anticondens peste astereala se poate asa ceva?
Mentionez ca podul nu este locuibil.
Multumesc.
Stimate d-le Claudiu,
Termenul de ,,folie de difuzie” nu desemneaza clar caracteristicile unei folii.
In aceasta categorie pot fi incadrate 2 tipuri de folii:
– Folii anticondens cu permisivitate mare la vapori .
– Folii cu permisivitate redusa. Acestea din urma necesita obligatoriu lasarea unui spatiu de ventilare in zona de coama orizontala. De asemenea, zona de sageac trebuie sa permita ventilarea podului. In caz contrar exista riscul aparitiei condensului sub folie in anotimpul rece.
In cazul podurilor nelocuibile fara termoizolatie poate fi utilizata una din cele doua categorii, daca se respecta mentiunile de mai sus.
Utilizarea unei folii anticondens (cu permisivitate mare la vapori ) va scuteste de riscuri.
Buna ziua D-Le. Silviu,
Problema mea ar fii ca la momentul in care am facut acoperisul am pus o folie anticondens de calitate mai proasta, care cred ca nici nu a fost asezata foarte bine. Desigur ca acum cand vreau sa fac izolarea mansardei nu as mai da jos toata tigla si sipcile casa inlocuiesc folia… Intrebarea mea este daca exista vreo folie anticondens care se poate aseza sub astereala?
Multumesc!
Stimate d-le Alexandru,
Foliile anticondens care se monteaza pe astereala sau direct pe capriori, in cazul in care nu se utilizeaza astereala, se pot monta si sub astereala. Nu sunt folii speciale pentru o astfel de aplicatie. Montarea foliei sub astereala este totusi un compromis, nu este procedura recomandata intrucat unul din rolurile foliei anticondens este de a proteja de condensul format sub invelitoare astereala si structura sarpantei.
O modalitate de montare a foliei sub astereala este prezentata in articolul „Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare”.
Ati mentionat ca initial s-a montat ,,o folie anticondens de calitate mai proasta”. In cazul in care s-a utilizat o folie cu permisivitate redusa, spatiul dintre astereala si folia care va fi montata ulterior trebuie sa fie ventilat. Pentru a permite acest lucru nu trebuie obturata zona de streasina si in acelasi timp ar trebui sa verificati in zona coamei daca modul in care s-a montat folia permite ventilarea.
In cazul in care ventilarea este obturata va trebui sa demontati coama si sa indepartati o fasie de cca.7 cm pentru a permite ventilarea.
Pentru mai multe informatii despre foliile anticondens dar si despre barierele de vapori puteti accesa http://www.membranedelta.ro. De asemenea, informatii utile gasiti si in celelate articole sau discutii de pe blog.
Stimate D-LE. Silviu,
Va multumesc pentru raspuns, articolul la care faceti referire este foarte relevant!
Spor la treaba si va urez succes!
Buna ziua,
Am un pod nelocuit. Termoizolatia s-a facut la nivelul planseului peste etaj. As dori sa schimb invelitoarea si am un dubiu daca mai este necesara astereala. Daca tre uie astereala, mai trebuie sa punem folie anticondens sub invelitoare?
Va multumesc!
Stimate d-le IoanB,
In cazul in care invelitoarea pe care o veti monta va fi tigla ceramica/beton sau tigla metalica, acestea se monteaza pe caroiaj de sipca. Tehnic vorbind, pentru astfel de invelitori nu este nevoie de astereala.
Indiferent de varianta pe care o alegeti, cu sau fara astereala, va recomand sa nu renuntati la folia anticondens.
Aceasta va proteja impotriva condensului termoizolatia sau pardoseala podului in cazul in care optati pentru invelitoare de tigla metalica.
In cazul in care montati invelitoare de tigla ceramica sau beton, folia va proteja impotriva infiltratiilor accidentale ce pot aparea in conditii climatice severe (furtuna,viscol).
buna ziua. conatruiesc o casa cu acoperisul in doua ape.va rog sa-mi aratati grafic dispunerea sipcei peste folia anticondens.distanta in centimetri dintre sipci pe orizontala si verticala.casa o acoper cu lindab .multumesc anticipat
Stimate d-le Constantin,
Nu stiu daca tigla metalica pe care doriti sa o montati este chiar cea mentionata sau este asemanatoare (produsa de alta firma).
Va recomand sa solicitati aceste detalii producatorului sau importatorului de tigla pe care doriti sa o montati.
Desi tiglele metalice aparent sunt asemanatoare, exista diferente de montaj in functie de pasul tiglei si de accesorii (ex. sortul de streasina, tipul de carlige).
Daca nu respectati recomandarile producatorului si la montaj apar erori, riscati sa pierdeti garantia.
Din pacate, nu putem sa va transmitem detalii pentru alte tipuri de invelitori, ci decat pentru cele comercializate de noi.
Stimate D.le SILVIU TOBA,
Multumim pt datele folositoare prezentate pe forum.
Doream sa va supun atentiei urmatoarele. Am un pod de 80mp, in care ,partial-cam 15-20 mp, doresc sa amenajez un mic spatiu locuibil. Acoperisul este fara asteriala cu tiglele montate direct pe sipca si fixata cu sarma contra vantului. Distanta intre capriori este de 70 cm. Doresc sa termoizolez cu folie anticondens, vata minerala sul/, bariera de vapori partea de acoperis ce acopera respectivul spatiu-practic este o incapere sub o streasina( restul va ramane in starea actuala.Peretele ce separa incaperea de restul podului va fi usor, izolat cu aceleasi materiale, pt etansarea completa a incaperii. Intrebarea catre Dvs. este daca folia anticondens DELTA-Vent N se poate monta pe exterior (adica peste sipcile ce lemn) si apoi se repune tigla direct pe folia ce acopera sipca-asa practic se creeaza un „zig-zag” al foliei) sau pe interior, imbracand( din interior) capriorii si sipcile sustinere tigla.
Va multumesc, Radu L.
Stimate d-le Radu L,
Va multumim pentru ca apreciati blogul nostru si ne bucuram ca informatiile va sunt de folos!
Varianta recomandata este sa demontati si sipcile pe care este montata tigla.
Folia se va monta direct pe capriori in randuri paralele cu streasina incepand de la streasina spre Coama. Respectati latimea de suprapunere marcata cu linie discontinua pe marginea foliei.
Peste folie, in dreptul capriorilor se vor monta sipci verticale de 25 mm x 50 mm.
Acestea permit ventilarea, intre tigla si folie si permit scurgerea condensului spre streasina.
Peste sipcile verticale se vor monta cele orizontale si apoi tigla.
IN NICIUN CAZ NU SE VA MONTA FOLIA PESTE SIPCILE ORIZONTALE. Un astfel de montaj ar permite acumularea condensului sau al infiltratiilor accidentale fara a permite scurgerea acestuia spre streasina.
O alternativa ar fi sa montati conform schitei din articolul ,,Cum poate fi montata folia anticondens la un acoperis care are deja invelitoare?”
(facand abstractie de astereala), dar numai dupa ce v-ati asigurat de integritatea invelitorii.
In cazul in care vor exista infiltratii, acestea ar putea ajunge la capriori deteriorandu-i in timp.
ATENTIE!! Nu uitati de bariera de vapori, care se monteaza la interior.
buna ziua am si eu o intrebare pt d-nul Silviu Toba daca poate sa ma ajute in alegrea unei folii anticondens ; construiesc o casa cu mansarda al carui perete extrior imi ajunge la o inaltine 2m si aceea inclinatie nu stiu cum sa i zic este f mica (70 cm) fata de alte case care o au mai mare ;intrebarea mea este ce sa folosesc o polie cu permisivitate redusa la vapori s au una cu permisivitate mare(diferenta dintre ele este ca una este un material gen pisla si cu mici perforatii si celalta este un fel ce ciolofan reflectorizant )cit sa fie coeficientul de difuzie? multumesc anticipat
Stimate d-le Barbulescu,
Din cele mentionate de Dvs. cred ca aveti o panta foarte mica la acoperis. Nu ati mentionat nimic despre tipul de invelitoare pe care intentionati sa il montati.
Fiecare producator de invelitori recomanda o panta minima ce trebuie respectata. In caz contrar pot aparea infiltratii in urma precipitatiilor.
In niciun caz folia ,, ciolofan reflectorizant” nu intra discutie.
Descrierea de mai sus corespunde mai mult cu cea a unei bariere de vapori din polietilena cu strat reflectorizant de aluminiu. Acestea se monteaza la interior (dupa ce s-a montat termoizolatia).
Daca este respectata panta minima recomandata de producatorul invelitorii puteti folosi o folie anticondens cu microperforatii. Din aceasta categorie fac parte de ex. Delta – Vent N si Delta – Vent S.
Permisivitatea acestora este foarte buna si este evidentiata de valoarea Sd = 0,02 m.
In cazul in care acoperisul este deja construit sau din diferite motive panta nu poate fi modificata, pentru a nu avea probleme se recomanda fie montarea unei hidroizolatii fie a unei folii cu rezistenta sporita la umiditate.
Daca se opteaza pentru hidroizolatie sau pentru o folie cu permisivitate redusa (Sd mai mare de 0,5 m) intre folia respectiva si stratul de termoizolatie trebuie sa existe un strat suplimentar de ventilare. Totodata trebuie ca acest spatiu de ventilare sa nu fie obturat in coama sau in zonele de streasina.
O alta solutie consta in montarea unei folii anticondens (cu permisivitate mare la vapori) care sa aibe rezistenta sporita la umiditate. Din aceasta gama fac parte Delta – Maxx si Delta – Foxx.
buna ziua.am pus peste asteriala folie de panza de culoare neagra as dorii sa stiu daca este indicata la acoperisul cu tabla.multumesc
Stimate d-le Toma,
Din cele relatate de dvs. pot sa va raspund afirmativ numai in privinta culorii.
Unele folii anticondens au culoarea neagra, dar nu este o regula.
Foliile utilizate pentru acoperisuri trebuie sa fie insotite de o fisa sau o eticheta pe care sunt mentionate Caracteristicile foliei respective.
Aceste caracteritici se refera la:
– permisivitate la vapori (aceasta poate influenta modul in care trebuie realizata termoizolatia)
– materialul (sau materialele) din care este fabricat
– rezistenta mecanica.
Etc.
In masura in care puteti sa mai trimiteti si alte informatii voi incerca sa va dau un raspuns care sa va ajute.
Din descrierea trimisa ar putea fi folie pentru acoperis, dar totodata ar putea fi geotextil tesut care se utilizeaza in cu totul alt scop.
Buna ziua d-le Toba,
Plafon de scandura intre etaj si mansarda nelocuita,sub scandura vata minerala de 10,bariera antivapori fixata pe profilele de rigips.Se lucrreaza in conditii de iarna,caldura e produsa de un tun de caldura in toata casa.Inainte de apune tavanul de rigips am observat ca toata folia bariera de vapori este umeda.De ce ?
Deasupra este mansarda nelocuita,sub astereala este vata minerala de 10.Dupa stratul de vata minerala de sub astereala mai trebuie alta bariera de vapori? mai trebuie Acoperisul este Lindab,sub tabla folie anticondens.
Va multumesc
Buna ziua D-le Radu Popescu,
Ati mentionat ca lucrati la finisaje si incalziti un tun de caldura.Finisajele la care lucrati probabil genereaza umiditate in exces. Cu cat aerul din cladire este mai cald, cu atat mai multa apa poate retine in stare de vapori. Aerul cald este mai usor si se ridica spre nivelul superior al cladirii, antrenand totodata si umiditatea in stare de vapori.
Stratul de termoizolatie are o grosime necorespunzatoare si nu asigura o termoizolare eficienta. Din acest motiv aerul cald si umed, in contact cu bariera de vapori, se va raci. Scaderea temperaturii aerului conduce la scaderea capacitatii de a retine umiditatea in stare de vapori, aceasta transformandu-se in condens.
Lucrarile de finisaj pe timpul iernii pot genera astfel de probleme, chiar si atunci cand termoizolatia este executata corespunzator, daca nu se aerisesc incaperile pentru indepartarea excesului de umiditate. Acesta este motivul pentru care finisajele nu ar trebui facute in sezonul rece cand diferentele de temperatura intre interior si exterior sunt cele mai mari.
In privinta podului, de asemenea grosimea de 10 cm de termoizolatie este insuficienta.
Bariera de vapori este necesara, deoarece impiedica circularea aerului prin stratul de vata minerala ceea ce conduce la pierderi de caldura.
Inainte de a monta o bariera de vapori va trebui sa suplimentati grosimea stratului termoizolant cu cel putin 10 cm.
In privinta grosimii optime a stratului de termoizolatie, va recomand sa cereti sfatul producatorului termoizolatie pe care o utilizati.
In conditiile prezentate, daca aerul cald si umed are acces spre podul nelocuit poate pricinui si acolo surprize neplacute.
Buna ziua,
Pentru un pod nelocuit, plafon de scandura intre etaj si pod, invelitoare tigla Creaton, se poate omite vata minerala de sub astereala si folia bariera de vapori implicita?
Intentionez sa realizez la nivelul plafonului izolatia ca la carte descrisa de dvoastra cu urmatoarele straturi: folie anticondens grinzi pt plafon, vata minerala de 10 intre grinzi, apoi alt strat vata de 5 perpendicular pe primul care sa acopere si grinzile, folie anticondens, perna de aer si rigips.
Multmesc
Stimate d-le NIcu,
In situatia in care podul este nelocuit si ventilat acesta nu necesita termoizolatie, daca aceasta se realizeaza la nivelul tavanului de la ultimul etaj.
Grosimea totala a straturilor de vata minerala trebuie sa fie de 20-25 cm. Va recomand sa solicitati informatii in acest sens si producatorului sau importatorului tipului de vata pe care intentionati sa o utilizati.
Folia montata in interior, dupa vata minerala, trebuie sa fie BARIERA DE VAPORI (de ex. Delta – REFLEX ) si nu folie anticondens.
Bariera de vapori trebuie sa fie etansata atat la suprapuneri, cat si perimetral. In caz contrar, termosistemul nu va functiona corespunzator si va exista riscul aparitiei condensului. Informatii despre foliile anticondens, bariere de vapori, precum si benzi si adezivi de etansare, puteti gasi vizitand si wwww.membranedelta.ro
corectie: folie bariera de vapori la interior, perna de aer, rigips
Buna ziua,
Am un apartament la etajul 2 din 2.
Neexistand placa de beton deasupra mea, tavanul este izolat astfel: peste grinzi e pusa scandura. De sus in jos: polistiren de 5 mm, vata cu folie de aluminiu in sus (gresit, stiu) si rigips.
Acum doresc sa mai imi fac camere deasupra in pod (mansarda). Acoperisul e in 2 ape, cu tigla ceramica IMCOP fara asterneala si fara folie. As dori sa folosesc asterneala din OSB-3 dar nu stiu ce grosime. Ce recomandati ca asterneala, folii, izolatie si alte materiale(atat pentru acoperis cat si pentru tavan, deoarece o sa-l refac). Mentionez ca doresc sa instalez si 2 ferestre de mansarda
Stimate d-le Diaconescu Dan,
Referitor la termoizolatia existenta, asa cum ati mentionat, nu este corect executata.
Vata minerala caserata se monteaza cu folia de aluminiu in jos. Aceasta trebuie etansata la imbinari, dar si perimetral si indeplineste functia de bariera de vapori. In practica, aceste etansari sunt dificil de executat, motiv pentru care se recomanda vata minerala necaserata (fara folie de aluminiu). Dupa montarea acesteia, se va aplica bariera de vapori. Aceasta poate sa contina si un strat de aluminiu, care are rolul de a reflecta caldura sporind eficienta termosistemului si totodata sa fie armata, fapt ce permite un montaj si o etansare corespunzatoare. Din gama produselor pe care noi le promovam, un astfel de produs este Delta-REFLEX.
In privinta mansardei, inteleg ca doriti sa demontati invelitoarea existenta si sa refaceti termoizolatia.
Utilizarea asterelei nu este obligatorie. Puteti opta pentru o folie anticondens (care nu necesita astereala), cu rezistenta mecanica ridicata si care sa reziste la conditii de umiditate excesiva, evitand astfel surprizele neplacute in cazul infiltratiilor accidentale datorate unor conditii climatice extreme. O astfel de folie este Delta-MAXX.
Daca doriti totusi sa montati astereala, va recomand pe cea clasica de scandura. OSB-ul are permisivitatea la vapori redusa. Acesta se recomanda, de regula, la invelitorile de sindrila bituminoasa si necesita un sistem mai elaborat care, in nici un caz, nu va reduce costurile.
In cazul in care optati pentru un acoperis cu astereala, va recomand folia anticondens Delta-FOXX . Aceasta are, de asemenea, o rezistenta mecanica ridicata si rezista la conditii de umiditate excesiva. Daca nu ati avut probleme cu infiltratiile accidentale, puteti utiliza foliile Delta-VENT N sau Delta-VENT S, care va asigura o scadere a costurilor, dar in acelasi timp si o protectie eficienta a termoizolatiei.
Dupa montarea foliei anticondens, se va monta termoizolatia. In cazul vatei minerale se recomanda un strat de 20-25 cm (solicitati informatii furnizorului de termoizolatie).
Urmatoarea etapa o reprezinta montarea barierei de vapori (ex. Delta-RELFEX). Se vor etansa suprapunerile (PPLY BAND) si perimetral imbinarile cu peretii (Delta-TIXX). Tavanul de gipscarton se va monta, lasand un spatiu de 2-3 cm intre acesta si bariera de vapori. Acest spatiu este asigurat de regula de profilele pe care se monteaza gipscartonul.
In privinta ferestrelor de mansarda panta minima recomandata este de minim 15 grade.
Mentionez ca recomandarile explicite (denumire produs) le oferim numai pentru produsele pe care noi le comercializam.
Completare la mesajul anterior:
Panta acoperisului este de 57%, aproximativ 30 grade, daca zic bine.
Pt. D-l Silviu Toba,
Am o mare problema cu acoperisul de tabla Cami: A fost montat de o firma specializata care in principiu a lucrat bine si a respectat tehnologia. Am condens care se prelinge pe un perete in casa. Acoperisul cu inclinatie de 14 grade este si tavanu livingului. Structura tavanului- acoperisului dinspre interior spre exterior: Rigips pe structura metalica, folie anticondens, vata minerala care este amplasata intre capriori. Polistiren de 10 cm intre capriori. sipci de 6 cm montate pe capriori care asigura un spatiu de aer intre izolatie si astereala . Astereala peste capriori. Folie anticondens peste astereala livrata de producator in kit. structura de sipci longitudinale si peste, transversale pe care apoi este instalata tigla metalica.
Cind acoperisul e plin cu zapada si temperatura creste la valori pozitive, incepe sa se prelinga condens pe capriori si dupa ceva timp, picura (in casa)pe peretele pe care se sprijina capriorii. M-am gandit si am perforat peretele cu pricina intre capriori. Gaura are diametrul de 30mm si este paralela cu astereala astfel incit am format un tunel de aspiratie dinspre exterior prin perete si apoi deasupra polistirenului care este distantat de astereala cu sipcile de 6 cm. la coama, sunt niste bureti( din chitul de montaj) care se aseaza pe onduleurile tablei. Am verificat cu o bricheta existenta curentului de aer. Curentul de aer urca de la jgheab spre coama. Am crezut ca am rezolvat problema dar din pacate nu total. Cind temperatura creste brusc in exterior, efectul reapare dar totusi la dimensiuni mult mai mici. Totusi pe capriorii din exterior se prelinge condens in cantitati mari.
Am verificat curentul de aer sub tigla metalica si la coama. Surpriza ; miscarea curentilor este inversa adica dinspre coama spre streasina! Ma gindesc ca suprafata foarte rece de sub tigla incarcata cu zapada condenseaza in contact cu aerul foarte cald de afara care circula pe sub tabla prin onduleuri. astfel aerul se raceste si fiind greu, o ia la vale! La coama am observat fenomenul de aspiratie!!! Dar culmea: condensul se formeaza sub folia anticondens! Probabi pe capriori. M-am uitat pe folie sub tigla si e perfect uscat! Vara ploua cu galeata si nu e nici o urma de umezeala deci nu vine apa de pe acoperis.
Totusi e o contardictieȘ aerul dintre tigla si astereala circula de sus in jos si cel dintre astereala si polistiren de jos in sus.
Puteti sa-mi dati vreo sugestie? M-am gandit sa pun undeva la mijlocul pantei niste aerisitoare. Ar ajuta oare? Lungimea pantei este de vreo 12 – 13 m.
Pe partea nordica unde acoperisul (tavanul) are aceeasi configuratie , nu apare acest fenomen. Lungimea este doar de vreo 6 m.
Buna ziua,
Am la tara o casa mai veche cu capriorii rotunzi, cum se faceau pe vremuri, si as vrea s-o astup cu tigla metalica. Podul e nelocuit. Nu stiu daca voi reusi sa prind acele sipci verticale ce vin peste folie in cazul in care capriorii fiind rotunzi sa nu prind vreun nod si sa nu se culce cum trebuie sipca ce vine peste folie. Ce mi-ati recomanda in cazul asta? De fapt ce sfaturi mi-ati da de la A la Z in acest proces de astupare a casei ce va urma sa-l fac singur.
Multumesc anticipat.
Stimate d-le Sorin,
Inteleg ca doriti sa pastrati actuala structura a acoperisului.
Personal nu as recomanda acest lucru, intrucat aspectul invelitori va avea de suferit, dar nu aceasta este cea mai mare problema.
Neavand o suprafata plana este posibil ca suprapunerea panourilor de tigla metalica sa fie dificil de realizat.
Voi incerca sa va dau totusi cateva sfaturi utile.
Prima optiune ar fi sa montati peste capriori astereala sau OSB si astfel sa obtineti o suprafata pe care sa puteti monta corespunzator Folia anticondens ,sipcile verticale , orizontale si in ultima instanta tigla metalica.
A doua varianta, fara astereala, pe care lasati de inteles ca o preferati, ar fi sa montati folia anticondens direct pe capriori, paralel cu streasina pe randuri de jos in sus. Folia va fi montata fara a fi intinsa intre capriori. Trebuie sa fie lasata mai jos cu minim 3-4 centimetri fata de capriori. Randurile de folie se vor suprapune pe minim 10 cm. Sipca verticala nu o veti putea monta, asa cum ati mentionat, asa ca veti monta direct sipca orizontala. Folia neintinsa va permite scurgerea eventualului condens pe sub sipcile orizontale pana in zona de streasina. Dupa montarea sipcilor orizontale veti putea monta si tigla metalica.
Am uitat sa precizez, casa e in 4 ape, cu panta cam de 45 grade.
cand zicea sfaturi ma refeream in principiu la factorii de condens.
Buna ziua,
Tocmai am cumparat un apartament la casa duplex. Si de curand constructorul a terminat izolatia podului. Nu cunosc detalii din domeniu si am tot cautat informatii pe net legate de izolarea termica a podului si despre acoperis.
As dori si parerea dumneavoastra.
-Podul casei este nelocuit si neventilat.(nu are nici o gaura de aerisire, cand urci in pod e bezna)
-Invelitoarea are astereala, apoi folie anticondens si apoi tigla.
-Izolatia din tavan pornind dispre interior spre exterior: Rigips,vata minerala cu folie de aluminiu spre rigips intre grinzi si apoi scandura.
As dori parerea dumneavoastra. E bine sa fie podul neventilat, total inchis? are nevoie de aerisire/ventilatie?
Este izolatia suficineta?
Multumesc anticipat
Stimate d-le Claudiu,
In situatia descrisa de dumneavoastra, intr-adevar se recomanda ventilarea prin zona de coama. Se lasa un spatiu atat in astereala cat si in folia anticondens. Fanta respectiva se protejeaza cu o fasie de folie de cca. 40-50 cm montata deasupra coamei, peste sipcile verticale (sipcile montate peste folia anticondens).
Ventilarea se va face prin spatiul dintre folia anticondens si fasia montata de-a lungul coamei (spatiu oferit de inaltimea sipcii verticale).
Acest detaliu constructiv nu lasa sa patrunda lumina, asa ca nu exclud posibilitatea ca el sa fi fost realizat. Se poate verifica prin interior daca in zona de coama este lasata fanta in astereala si folie. Bineinteles ca trebuie sa existe si spatii de acces pentru aer in zona de sageac sau in peretii de fatada (functie de configuratia cladirii).
Detaliul constructiv mentionat, are rolul de a permite evacuarea excesului de umiditate din pod pe timpul iernii si scadera temperaturii din pod pe timpul verii.
In situatia in care grosimea stratului de termoizolatie a fost aleasa corect sau chiar mai mare decat este necesar si in acelasi timp bariera de vapori (in cazul dvs. folia de aluminiu ) a fost etansata corespunzator este posibil ca lipsa ventilatiei sa nu creeze inconveniente.
La intrebarea daca izolatia este suficienta, nu am cum sa va dau un raspuns ferm. Acest lucru tine de grosimea stratului de termoizolatie.
Din descrierea dvs. singurul lucru care ar putea lipsi este ventilarea podului, in rest solutia este corecta.
buna ziua
tocmai miam, terminat csa si am ajuns la finalul constructiei:acoperisul
vor veni pusi capriorii apoi lantetii peste lanteti se va prinde lindabu sau bramak vor fi camere doar pe mizlocul casei marginile si virful podului vor ramine goale este obligat sa folosesc folie anticondens?multumesc
Stimate d-le Sorinscs,
Este recomandat sa montati folie anticondens, mai ales daca alegeti o invelitoare metalica.
Chiar si in cazul in care alegeti o invelitoare de tigla de beton sau ceramica, folia anticondens va va proteja impotriva infiltratiilor accidentale datorate intemperiilor extreme din ce in ce mai dese la noi in tara.
Doresc sa schimb tigla pe acoperis. Podul este nelocuit, fara mansarda, podul este izolat de camere, Va rog sa-mi spuneti daca are rost in acest caz montarea de folie sub tigla. Va multumesc
Stimate d-le Ioan Bolte,
Asa cum am mai mentionat si in alte raspunsuri, montarea foliei anticondens se recomanda chiar si in cazul in care podul nu este mansardat. Prezenta foliei anticondens va poate scuti de infiltratii accidentale in urma conditiilor climatice extreme sau in urma deterorarii (spargerii) tiglelor. In cazul tiglelor metalice, va va feri de condensul ce se va forma sub invelitoare si va picura pe pardoseala podului.
In concluzie, folia anticondens, chiar daca aparent nu pare necesara, va poate scuti de probleme si cheltuieli ulterioare care s-au dovedit a fi mult mai costisitoare.
Buna ziua,
Va felicit pentru raspunsurile dv., m-au ajutat foarte mult in gasirea unei solutii pentru planul meu. Totodata, a ramas un aspect caruia nu am reusit sa ii gasesc o solutie.
Nu am studiat termenii amanuntit, asadar va rog sa-mi scuzati expresiile care poate par a fi ne-la locul lor.
Am o casa veche, care are un perete comun cu o alta casa. Acest perete se inalta peste nivelul acoperisului cu aproximativ 30 cm (4-5 caramizi). Acoperisul porneste din acel perete (situat spre Est) inspre Vest, aceasta fiind directia principala a pantei acoperisului, ea fiind redusa in aceasta portiune. Apoi inclinatia acoperisului creste spre celelalte 3 directii (N,V,S). Precizez ca forma casei este de tip L. Invelisul este din tigla clasica, pe capriori dreptunghiulari, fara astereala. Podul este nelocuit, dar pe viitor as dori sa amenajez 2 sau 3 camere si o baie, dupa ce voi izola acoperisul.
Pentru aceasta, am inteles ca trebuie in primul rand sa decopertez tot acoperisul, sa verific starea scheletului lemnos, daca acesta va suporta ingreunarea data de astereala si materialele izolante cu sau fara modificari, sa aplic astereala peste capriori, apoi folia anti-condens, apoi sipcile pe verticala, apoi cele pe orizontala, tiglele (care ulterior vor fi inlocuite cu tigle metalice), sa pun materialul izolant intre capriori, lasand spatiu pentru circulatia aerului intre acesta si astereala (pentru ventilatie, din cate am inteles),sa aplic inca un strat izolant mai subtire pe toate suprafetele acoperisului, grosimea totala a acestua fiind indicata de producatorul materialelor, din cate am inteles), apoi bariera pentru vapori care trebuie sa fie etanseizata atat intre fasii cat si pe langa perimetrul podului, sa aplic ulterior profilele pentru rigips si apoi placile pentru rigips.
Daca pana aici am gresit cu ceva, va rog sa-mi precizati unde, si cum sa remediez chestiunea.
Problema a carei solutii nu am gasit-o inca consta in finalizarea aerisirii acoperisului in partea de langa peretele comun. Singura solutie care am gasit-o ar fi sa nu unesc astereala si tiglele cu peretele si sa construiesc o alta structura elevata cu 5-10 cm, acoperita cu tigle pentru acea portiune, pentru a se putea crea un circuit de aer.
Va rog daca puteti sa-mi propuneti si alte solutii, sau sa-mi confirmati daca cea gasita de mine este viabila.
Va multumesc!
Buna ziua Dle Sandor,
Va multumesc pentru apreciere si ma bucur ca informatiile postate pe blog va sunt de folos.
Succesiunea operatiilor enumerate de Dvs. sunt corecte si reprezinta una din variante, adica ACOPERIS VENTILAT (numit si acoperis rece). Acest tip de acoperis ofera un confort termic sporit pe timpul verii, dar implica pierderi de caldura pe timpul iernii sau chiar riscul aparitiei condensului in cazul in care grosimea stratului de termoizolatie nu este corespunzator.
De asemenea pot aparea probleme de condens in cazul temperaturilor negative extreme.
In privinta problemei la care nu aveti inca o solutie lucrurile sunt simple.
Puteti utiliza piese speciale de ventilatie ce se racordeaza la spatiul dintre astereala si termoizolatie, avand insa grija ca spatiul respectiv sa nu fie obturat la partea dinspre streasina.
Sistemele de invelitori Gerard si Novatik, pe care noi le comercializam, au astfel de piese.
Solutia aleasa este de obicei utilizata la invelitorile de tigla ceramica sau de beton si este obligatorie in cazul in care se utilizeaza pe post de folii anticondens membrane cu permisivitate mica la vapori. Foliile anticondens Delta au permisivitate mare la vapori si permit realizarea ACOPERISURILOR NEVENTILATE (numit si acoperis cald).
ACOPERISUL NEVENTILAT reprezinta o alta varianta si este cel mai des folosita.
La acest tip de acoperis nu mai este necesar stratul de ventilare dintre termoizolatie si astereala, dar este obligatorie folosirea unei folii anticondens cu permisivitate mare la vapori. In gama de folii Delta gasiti o mare varietate de astfel de produse.
Acestea sunt: Delta Vent N, Delta Vent S, Delta Foxx, Delta Maxx. Acestea permit trecerea vaporilor fara a mai fi nevoie de stratul de ventilare dintre astereala ( sau folia anticondens) si termoizolatie. Mentiunea din paranteza am facut-o intrucat sistemele de tigla metalica, tehnic vorbind, nu necesita astereala, fapt ce va poate aduce o economie substantiala si totodata veti avea o greutate mai mica exercitata asupra structurii existente a acoperisului.
Acest tip constructiv reduce substantial riscul aparitiei condensului in termoizolatie pe timpul iernii, si totodata pierderile de caldura.
Daca stratul de termoizolatie este corect dimensionat, va veti bucura de confort termic atat vara cat si iarna fara pierderi de caldura si implicit fara cheltuieli suplimentare.
In ambele cazuri prezentate, stratul de ventilare dintre invelitoare (tigla metalica) si folia anticondens, trebuie sa existe si este oferit de sipca vericala. Piesele de ventilare mentionate anterior se recomanda pentru ambele situatii. Aceste ofera confort termic sporit pe timpul verii si o eliminare eficienta a vaporilor pe tot parcursul anului. Indiferent de solutia aleasa acest spatiu de ventilare nu trebuie sa fie obturat in zona de streasina.
Sper ca informatiile oferite, despre ambele tipuri constructive, sa va fie de folos in alegerea solutiei dorite de Dvs.
Buna seara!Sunt acum in timpul lucrarii de schimbare a tiglei pe casa,in pod nu am nimic,este pur si simplu pod gol.Dupa ce s-au schimbat o parte din capriorii deteriorati,am cerut sa mi se puna o folie anticondes doar ca sa ma protejeze in cazul in care se crapa vreo tigla sau eu stiu,poate le ia un uragan,cum mai nou incepe sa fie si pe la noi.Acum,am urcat in pod sa vad daca nu ploua inauntru pentru ca jumatate de casa inca nu are tigla pusa,doar folia si m-am ingrozit!!!Ploua cu galeata afara iar in pod curge apa unde nu e tigla printr-o gramada de gaurele,crestaturi in acea folie!!!In plus nu este drept intinsa,are pliuri,atarna colturi din loc in loc,am pus deja 5 galeti la fiecare crestatura!!Acum,eu intreb maine pe meseriasul recomandat de Ambient,de unde am luat tigla ceramica,daca mai are rost acea folie toata crestata,rarita,gaurita??In plus,chiar mi-am putut baga capul prin ea si m-am uitat la tigla cum este pusa pe laturi: practic ciocurile ei sunt cu mult mai sus decat lemnul,inseamana ca este tinuta de randul inferior sau superior???Eu sunt femeie,nu ma pricep cum ar fi trebuit sa arate,dar ca folia e pusa ca naiba si toata bine gaurita aia pot sa-mi pun un semn de intrebare!Va rog frumos o parere daca aveti despre folia asta …nu stiu ce atitudine sa iau maine dimineata fata de muncitori!!!
Stimata d-na Filip Simona,
In primul rand, solicitati inlocuirea foliei. Aceasta trebuie sa fie montata intinsa.
Randurile de folie trebuie suprapuse pe minim 10 centimetri si se monteaza de la streasina spre coama.
Fixarea acesteia trebuie facuta numai in dreptul capriorilor dupa care se monteaza sipca in lungul capriorilor.
Aceste sipci vor acoperi zona de fixare si are rolul de a permite ventilarea si scurgerea eventualului condens.
Alte perforari in afara de cele pentru fixare nu sunt permise.
V-am transmis pe e-mail datele mele de contact.
Multumesc frumos pentru raspuns,acum stiu ca pot sa-mi iau gandul de la folia aceea .Macar sa verific atent daca se chituiesc bine coamele si alte inbinari ce mai sunt pe acolo,acoperisul avand si foarte multe ape…folia nici macar nu o vad in cetarne decat pe alocuri!!Nu se mai poate inlocui,tigla e pusa deja pe trei sfert de casa!!
Se poate pune folie tip PEE pe sub tigla metlica?
Folia tip PEE este pentru izolatie parchet.
Multumesc.
Stimate d-le Sandu Alexandru,
Raspunsul este NU!
Folia PEE (polietilena expandata) nu poate fi folosita sub tigla metalica din cel putin doua motive:
(in afara de faptul ca nu este creata in acest scop) 1. Sub invelitorile metalice nu se utilizeaza membrane din polietilena intrucat se degradeaza in scurt timp din cauza temperaturilor ridicate.
Exista membrane din polietilena, cu microperfortii, special create pentru acoperisuri, dar se utilizeaza numai in cazul invelitorilor de tigla ceramica sau beton si impun realizarea termoizolatiei ventilate.
2.Folia PEE se comporta ca o bariera de vapori nu ca o folie anticondens, adica nu permite trecerea vaporilor. Va sugerez sa utilizati materialele in scopul in care au fost create inainte de a deveni victima unei glume „nevinovate”.
As avea o intrebare. Am construit o baie de 5 pe 3 metri care este lipita de casa. Acoperisul este din lemn si tavanul este lasat expus–adica se vad barnele si scandura. Invelitoarea acoperisului este un strat de carton de smoala peste care vin acele tigle moi de bitum lipite de carton plus cuie. Deasupra scandurii din tavan, am pus vata de sticla de 10 cm. Intrebarea mea este…este ceva in neregula cu acoperisul acesta? Mai are nevoie de ceva, eventual folie de condens, vapori, etc? Mentionez ca acoperisul este construit intr-o apa, cu o elevatie de 1 m intr-o parte. Multumesc mult.
Stimate d-le Catalin,
Faptul ca ma intrebati daca este ceva in neregula cu ,, Solutia” aleasa de Dvs. ma face sa cred ca ati incheiat de curand lucrarea si nu prea ati folosit baia respectiva; sau diferenta de temperatura intre interior si exterior nu a fost pana acum semnificativa.
In cazul Dvs. succesiunea recomandata (tinand cont si de faptul ca ati dorit sa va ramana structura de lemn vizibila )ar fi fost urmatoarea:
– Astereala
– Bariera de vapori
– Strat de vata minerala cu o grosime de cca. 20-25 cm pentru a asigura o termoizolare eficienta si pentru a impiedica aparitia condensului in stratul de vata.
– Folie anticondens
– Strat de ventilare de min 2,5 cm
– Strat de astereala sau OSB
– Carton Bituminos
– Tigla bituminoasa. Aceasta ar trebui sa aiba si piese de ventilare racordate la stratul de ventilare de min.2,5 cm care sa permita eliminarea vaporilor care au reusit sa treaca de bariera de vapori.
Dupa cum vedeti Solutia recomandata este destul de elaborata si nu cea mai ieftina, dupa cum probabil ati presupus sau ati dorit.
Mentionez ca pentru solutia mai sus mentionata esta necesara dublarea cu un rand de capriori ce se monteaza peste astereala aparenta.
In cazul prezentat de Dvs. vaporii de apa vor traversa nestingheriti stratul de astereala si de vata de sticla si vor ajunge la stratul de carton bituminous care functioneaza ca o bariera de vapori. Odata ajunsi aici vor condensa datorita diferentelor de temperatura intre interior si exterior.
Cu cat diferenta de temperatura dintre exterior si interior va fi mai mare cu atat condensarea vaporilor va va crea neplaceri mai mari.
In concluzie, nu ati procedat corect si este mai mult decat probabil sa aveti probleme datorate condensului mai ales in sezonul rece.
O ventilare eficienta dupa utilizarea baii ar putea fi de folos, dar nu va rezolva intru totul problema.
Am o casa in constructie cu terasa. Astazi in timpul ploii am constatat ca in tersa pica. M-am suit pe acoperisul terasei am ridicat citeva tigle sa vad cauza si cu surprindere am constat ca astereala era umeda, de la coama si pina la streasina.
Mentionez ca nu am montat folie anticondes considerind ca acesta – condensul – nu va apare, tersa fiind deschisa.
Care ar fi cauza, tigla e prost pusa sau in lipsa foliei s-a umezit astereala? Ce ar trebui sa fac sa remediez situatia? Va multumesc anticipat.
Stimate d-le Oliviu Petrescu,
Avand in vedere ca terasa este deschisa si invelitoarea este de tigla (presupun ca va referiti la tigla ceramica sau de beton), inclin sa cred ca nu este vorba de condens ci de infiltratii, mai ales ca ati constatat problema mentionata in timpul ploii.
Este posibil ca o eroare sa se fi strecurat la partea de montaj (de ex. Suprapunere insuficienta sau necorespunzatoare) sau este posibil ca panta acoperisului de deasupra terasei sa fie mai mica decat panta minim recomandata de producatorul tiglei.
Referitor la ce puteti face pentru a remedia situatia, nu va pot da un raspuns exact fara sa stiu care este adevarata cauza.
Daca este una din cele doua posibile cauze mentionate din nefericire va trebui sa refaceti invelitoarea.
In cazul unor suprapuneri necorespunzatoare, se va demonta tigla si se va remonta corect.
In cazul unei pante mai mici decat cea recomandata, fie se va modifica panta daca este posibil, fie se va monta o hidroizolatie sub tigla.
Daca in urma verificarilor pe care le-am sugerat situatia se prezinta altfel decat cea mentionata, ne puteti transmite noi detalii pentru a va ajuta in continuare sa identificati cauza.
buna ziua, am si eu o problema… vreau sa-mi invelesc casa cu tigla metalica si sunt in dubii cu folia anticondens, nu vreau sa o pun pt ca e o casuta de criza dar oare tigla metalica se a deteriora mai repede dak nu pun folie??… si inca ceava, nu pot prinde tigla pe rigle? mai dese dar nu chiar lipite oare fac bine?
Stimata d-na Adriana,
Inteleg ca aveti un pod ventilat pe care nu doriti sa il mansardati.
Rolul foliei anticondens este de a proteja ceea ce se afla sub ea, nu deasupra.
Cu alte cuvinte, absenta foliei anticondens nu afecteaza tigla metalica, ci structura de lemn pe care veti monta tigla metalica sau chiar tavanul incaperilor de sub pod.
In cazul Dvs. folia anticondens ar avea rolul de a conduce eventualul condens spre jgheab (zona de streasina).
A doua intrebare nu prea am inteles-o, dar voi incerca totusi sa dau un raspuns.
Tigla metalica poate fi montata pe caroiajul de sipci fara a necesita astereala.
Dimensiunea sipcilor si distanta intre ele este recomandata de fiecare producator, nu poate fi aleasa la intamplare. Nerespectarea distantei recomandate conduce la o fixare necorespunzatoare adica la lipsa etanseitatii (infiltratii de apa).
buna ziua
am si o problema in legatura cu astereala de la mansarda locuibila care este umeda rau ,invelitoarea tigleimetalice este aerisita bine ,am sipca,contrasipca dar cred ca problema este din cauza foliei este de la bramac si am impresia ca este cu permisivitate redusa la vapori(velitech120) dar si din cauza asterialei care este batuta una langa alta fara spatiu intre ele.mentionez ca izolatia mansardei nu sa efectuat inca.
sunt diperat cand vad ca am muncit degeaba scandura mi se degradeaza in 2 ani
va rog sa mi spuneti cum as putea remediez problema
Stimate d-le Daniel,
Folia pe care ati mentionat-o dvs. are intr-adevar valoarea Sd de cca. 8 m.
Foliile de sub invelitoare care au valoarea Sd mai mare de 0,5 m IMPUN anumite detalii de executie si solutii de termoizolare.
Primul detaliu care trebuie respectat este montarea foliei in zona coamei.
Se lasa un spatiu atat in astereala cat si in folia anticondens.
Fanta respectiva se protejeaza cu o fasie de folie de cca. 40-50 cm montata deasupra coamei, peste sipcile verticale (sipcile montate peste folia anticondens).
Ventilarea se va face prin spatiul dintre folia anticondens si fasia montata de-a lungul coamei (spatiu oferit de inaltimea sipcii verticale).
Detaliul constructiv mentionat, are rolul de a permite evacuarea excesului de umiditate din pod pe timpul iernii si scadera temperaturii din pod pe timpul verii.
Acest detaliu il puteti vedea in sectiunea din link-ul de mai jos.
https://www.despreacoperisuri.ro/2011/05/detalii-de-montaj-la-acoperisuri-ventilate-fara-termoizolatie/
Absenta acestui detaliu de montaj cat si faptul ca ati izolat cladirea conduce la fenomenul nedorit mentionat de dvs.
Faptul ca ati izolat cladirea fara a monta si termoizolatia (inclusiv bariera de vapori ) ar fi produs efecte aproape identice chiar si in cazul in care folia ar fi avut valoarea Sd corespunzatoare.
Pentru moment solutia de a permite ventilarea intregii cladiri este corecta, intrucat excesul de umiditate din structura cladirii va putea migra din cladire si in acelasi timp se va diminua diferenta de temperatura dintre interior si exterior.
In concluzie, daca doriti sa pastrati folia existenta va trebui sa demontati coama si randurile de tigla alaturate coamei si sa realizati detaliul mai sus mentionat.
Al doilea detaliu consta in tipul de termoizolatie pe care folia montata deja o IMPUNE.
Datoria permisivitatii reduse a acestei folii, intre astereala si termoizolatia care va fi montata trebuie lasat un spatiu de ventilare de circa 3-5 cm.
De asemenea trebuie lasate spatii de acces pentru aer in zona de sageac sau in peretii de fatada (functie de configuratia cladirii).
Absenta acestui strat de ventilare poate conduce la aparitia condensului sub folie, de unde va ajunge in termoizolatie.
Acest tip de termoizolatie se numeste termoizolatie ventilata. Ofera confort termic sporit pe timpul verii, dar poate conduce la pierderi de caldura pe timpul iernii sau chiar la aparitia condensului in cazul in care grosimea stratului de termoizolatie este necorespunzatoare.
O atentie deosebita va trebui sa atribuiti si la montarea si etansarea barierei de vapori.
Pentru realizarea unei termoizolatii neventilate (fara stratul de ventilare dintre astereala si termoizolatie) va trebui demontata invelitoarea si inlocuita folia existenta cu o folie anticondens a carei valoare Sd sa fie cca. 0,02 mm (ex. DELTA-Vent N , DELTA-Vent S)
Sper ca raspunsurile sa va ajute sa remediati deficientele si totodata sa va ajute la continuarea realizarii unei termoizolatii corespunzatoare.
buna ziua
am pus folie de la bramac velitech120 la mansarda pe astereala care are o permisivitate redusa la vapori sd-8m.mansarda la interior inca nu am izolata la casa am termopane este izolata exterior este inchisa ermetic.
am constat acum cu venirea iernii ca astereala este uda fleasca si am fost nevoit sa las geamurilew de mansarda deschise ca sa faca curent si sa se usuce.
debia acuma mi am dat seama ca am gresit punand folia veliteck dupa ce am citit comentariile pe forum
mentionez ca si astereala am batut o una langa alta
spunetimi daca mai pot face ceva ca sa remediez problema
Buna ziua,
Am si eu cateva nelamuriri in alegerea foliei anticondens.
Din cate inteleg o sa fac un acoperis neventilat (nu intentionez sa am spatiul de 3-5 cm intre astereala si termoizolatie).
In specificatiile celor de la Delta, produsul Delta Vent N este pentru acoperisuri fara astereala. Eu vreau sa fac cu astereala si recomandat ar fi produsul Delta Vent S. Acoperisul l-as comanda de la Novatik si in oferta curenta se ofera gratis Delta Vent N.
Intrebarile mele sunt:
1. Pot sa folosesc Delta Vent N la acest acoperis sau este necesara varianta S?
2. Care este diferenta intre Delta Vent N, Delta Vent S si Delta Maxx, se justifica pentru acest tip de acoperis investitia? Din cate vad Sd-ul la MAXX este de 0.15 iar la Delta S/V de 0.02 (ar fi contraindicat conform ultimului post).
Multumesc.
Stimate d-le Cristi,
Cele doua folii anticondens, Delta-Vent N si Delta-Vent S sunt similare, au aceeasi structura si aceeasi permisivitate la vapori. Fiecare din ele este compusa din 3 straturi.
Stratul din mijloc este cel care are rol de „supapa”, iar straturile din exterior au rol de protectie mecanica.
Stratul din mijloc si cel de deasupra sunt identice la ambele folii. Diferenta consta in greutatea/grosimea stratului dinspre astereala.
La Delta-Vent N este de 30 g/mp, iar la Delta-Vent S este de 50 g/mp. Celelalte doua straturi au 100g/mp (65+35) si sunt identice la ambele folii.
Asadar, grosimea stratului dinspre astereala este mai mica la Vent N decat la Vent S. De aici apare si recomandarea mentionata de Dvs.
Delta-Vent S are rezistenta mecanica mai mare, dar are aceeasi permisivitate la vapori ca si Delta-Vent N. In cazul in care montatorii lucreaza ingrijit, evitand traficul printr-un singur loc (numai pe un anumit traseu) sau pasind pe sipcile verticale si ulterior pe caroiajul de sipci, se poate utiliza Folia Delta-Vent N cu aceleasi rezultate.
Referitor la folia Delta-Maxx, aceasta are intr-adevar permisivitatea la vapori mai mica decat Vent N si Vent S, dar compenseaza prin faptul ca are capacitatea de a retine excesul de umiditate din anumite perioade ale zilei si a-l elibera in perioadele cand umiditatea din interiorul cladirii scade.
Delta-Maxx se comporta sub invelitoare atat ca o folie anticondens, cat si ca o hidroizolatie. Se recomada in special cand exista riscul unor infiltratii accidentale datorate intemperiilor extreme, in cazul anumitor invelitori sau in cazul in care din varii motive panta acoperisului este mai mica decat panta minima recomandata de producatorul invelitorii.
In concluzie puteti utiliza Folia Delta-Vent N.
buna ziua! am si eu o intrebare: am pus fo;ia anticondes pe asterial si am prins-o cu sipca si in plus am folosit si capse.cand a plouat a inceput sa picure in multe locuri in casa.cred ca pe la capse se infiltreaza ploaia.este vreo problema? afecteaza ceva?va multumesc!
Stimate d-le Silviu,
Fixarera foliei se face numai in dreptul capriorilor, in linie dreapta. Zonele de fixare vor fi protejate ulterior de sipca verticala care asigura spatiul de ventilatie de sub invelitoare si permite scurgerea eventualului condens spre streasina. Perforarea foliei in alte zone poate conduce la infiltrarea condensului in termoizolatie si in astereala. Asadar, perforarile accidentale sau efectuate in alte zone decat cele mentionate mai sus trebuie etansate pentru a nu va crea ulterior probleme.
Din gama DELTA puteti utiliza accesorii pentru etanseizare, cum ar fi: DELTA-MULTI-BAND, DELTA-FLEXX-BAND, DELTA-BUTYL-BAND B15, DELTA-THAN.
Detalii despre benzile si adezivii Delta precum si despre gama completa, gasiti accesand link-ul de mai jos.
http://www.membranedelta.ro/produse/delta-solutia-optima-pentru-o-lipire-sigura-orice-conditii.
am o casa construita de 114mp ,am plafon din rigps verde antiumezeala apoi am pus vata minerala 2 straturi 20cm, desupra vreau sa pun folie polietilena pe toata suprafata si apoi sa bat pod de scindura prinsa cu negrese.este bine.va rog sa-mi transmiteti pe adresa de e-mail oprescup@gmail.com
Stimata D-na Oprescu,
V-am transmis pe e-mail raspunsul solicitat.
buna ziua am o casa pe care am construit-o acum 6 ani, din constructie podul a fost inaltat pentru a putea fi mansardat, este invelita cu tabla , dupa care astereala si cusaci ce trebuie sa fac si ce materiale sa folosesc pentru a o izolea multumesc anticipat
Stimate d-le Popescu Laurentiu,
Din cele mentionate, inteleg ca doriti sa amenajati mansard, dar se pare ca nu ati folosit niciun fel de folie atunci cand ati montat invelitoarea de tabla (presupun ca este vorba de tabla faltuita, si nu de tigla metalica).
Accesand adresa de mai jos, veti gasi sugestii de materiale necesare si cum trebuie montate acestea.
https://www.despreacoperisuri.ro/2011/04/cum-poate-fi-montata-folia-anticondens-la-un-acoperis-care-are-deja-invelitoare/
Sper ca informatiile furnizate in acel articol sa va ajute in alegerea solutiei optime.
Va sugerez sa solicitati sfatul unui constructor la fata locului, pentru a fi sigur ca s-au luat in calcul toate particularitatile acoperisului dvs.
buna seara ,am si eu o intrebare ,la un acoperis care are montat peste astereala membrana bituminoasa PA4 de la ARCO pot monta tigla metalica fara a mai pune folie anticondens ?, mentionez faptul ca podul este nelocuit iar plafonul camerelor este facut cu grinzi din lemn cu scindura deasupra adica in pod iar la interior izolat cu vata minerala si rigips .Cu multumiri si multa stima
Stimate d-le Adrian,
In situatia in care aveti peste astereala o membrana bituminoasa, iar podul este nelocuit si ventilat si, totodata, tavanul de la ultimul etaj (daca aveti etaj)
este izolat termic, folia anticondens nu se mai monteaza intrucat nu mai poate indeplini principala sa functie de a permite vaporilor de umiditate din interior sa o
traverseze spre exterior.
Membrana bituminoasa are permisivitatea foarte mica la vapori. Aceasta se comporta ca o bariera de vapori. Daca cele doua membrane se monteaza succesiv, fara a avea un strat de termoizolatie intre ele, folia anticondens nu isi mai justifica prezenta.
In cazul in care doriti sa pastrati membrana bituminoasa, va recomand sa acordati o atentie deosebita ventilarii podului, lasand spatiu de ventilare in zona de coama.
Daca la termoizolarea tavanului nu ati utilizat bariera de vapori sau daca nu a fost etansata la imbinari si perimetral, exista riscul ca vaporii de apa din cladire sa migreze in pod si sa condenseze sub membrane bituminoasa.
In concluzie, fie pastrati membrana bituminoasa si va asigurati o ventilare corespunzatoare a podului, fie inlocuiti membrana bituminoasa cu o folie anticondens.
Chiar si in cazul utilizarii foliei anticondens, va recomand sa lasati spatiu de ventilare in coama.
Conditiile de ventilare sunt mult mai stricte in cazul utilizarii membranelor bituminoase, intrucat riscul aparitiei condensului este mult mai mare.
O întrebare. Am înțeles dublul rol al foliei anti-condens, dar de ce vorbim despre permiterea vaporilor sa migreze către exterior, atâta timp cat teoretic nu ar trebui sa existe vapori in termoizolație, datorită foliei bariera de vapori? Toti vaporii din încăpere sunt blocați de bariera de vapori de sub termoizolație, deci ce vapori vor mai trece prin folia anticondens afara?
Stimate d-le Alin B.
Bariera de vapori este etansa 100 % pentru aer, nu si pentru vapori.
Bariera de vapori permite trecerea vaporilor in mod controlat, adica limiteaza cantitatea de vapori care traverseaza termoizolatia nu ii opreste in totalitate.
Bariere de vapori 100 % sunt sticla si metalul. Aceste materiale nu pot fi folosite ca atare.
Bariera de vapori Delta Reflex de exemplu, are valoarea Sd= 150 m (permisivitatea la vapori).
Aceasta valoare ne ,,spune” ca vaporii traverseaza bariera de vapori ca si cum ar traversa un strat de aer cu o grosime de 150 m, adica foarte greu.
La polul opus se afla Folia anticondens, de exemplu Delta Vent S,care are valoarea Sd 0,02 m, acest lucru insemnand ca vaporii traverseaza aceasta folie ca si cum ar trece printr-un strat de aer cu grosimea de 2 cm, adica foarte usor.
Categoria barierelor de vapori incepe de la o valoare Sd de 2-3 m care sunt mult mai permisive la vapori.
In concluzie prezenta fiecarei folii, folie anticondens si bariera de vapori, este justificata.
Absenta oricarei folii mai sus mentionate, conduce la o functionare necorespunzatoare a termoizolatiei.
In atentia dlui. Silviu Toba
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi.
Doresc sa achizitionez o casa si as avea cateva nelamuriri legate de tavanul de la etaj si de termoizolatia acoperisului.
Termoizolatia acoperisului este alcatuita de la exterior catre interior in aceasta ordine din:tigla metalica tip lindab,folie anticondens,scandura de 2.5 cm grosime(cred ca reprezinta astereala),polistiren in grosime de 15 cm(10cm+5cm),capriori cu latimea de 10cm si grosi de 15 cm(practic polistirenul are grosimea capriorilor si vine montat printre capriori pana la nivelul de jos al acestora).Casa este din beton si caramida.Iar tavanul de la etaj este din rigips(dublu caroiaj mi s-a spus).Mentione ca cladirea nu are mansarda locuibila,iar toti peretii exteriori au termoizolatie polistiren de 10 cm.Mi s-a spus ca nu este necesar tavan din beton si ca oricum intre tavanul din rigips si acoperis exista termoizolatie(aceea care este mentionata mai sus)si intre cele 2 suprafete se creeaza perna de aer (proiectul este realizat de o firma germana).
Intrebarea mea este daca este in regula acest proiect,ptr. ca nu as vrea sa am probleme ulterioare cu pierderile de caldura,condens etc.
Mai este necesara si o bariera de vapori?
Cu multumiri! O zi buna! MIHAI cemi40@yahoo.com
P.S.Imi cer scuze dar am citit pe forum explicatiile si sfaturile dv. si nu am stiut cum sa va cer si eu niste sfaturi.
Stimate d-le Mihai Cernat,
Bariera de vapori este necesara si in cazul termoizolarii acoperisului cu polistiren. Voi incerca sa va explic si de ce.
In cazul Dvs. ati mentionat polistiren de 15 cm si capriorul cu aceeasi inaltime.
In functie de tipul de polistiren utilizat, permisivitatea la vapori Sd a unui strat de polistiren de 15 cm poate fi cuprins intre 6 si 42 m.
Permisivitatea la vapori Sd pentru capriori lemn cu o inaltime de 15 cm este de 0,3 m. Bariera de vapori Delta – Reflex pe care noi o comercializam are permisivitatea la vapori Sd = 150 m.
Daca in cazul polistirenului unele materiale au o valoare Sd mai ridicata ( Sd=42 m) nu acelasi lucru se poate spune despre lemn (caprior). Mai mult decat atat panourile de polistiren nu sunt lipite intre ele astfel incat sa formeze un ecran etans.
In lipsa Barierei de vapori aerul cald si umed poate migra prin lemn si printre panourile de polistiren unde se transforma in condens.
Din punct de vedere termic, un strat de 5 cm polistiren montat perpendicular pe straturile montate anterior, conduce la eliminarea barierelor termice din dreptul capriorilor.
In privinta barierei de vapori , aceasta trebuie etansata atat la suprapuneri cat si perimetral. Orice defect de etansare poate conduce la aparitia condensului.
Referitor la faptul ca aceasta cladire are numai tavan fals nu vad niciun impediment. Cel mai important lucru este sa va asigurati de existenta barierei de vapori si daca aceasta a fost montata corespunzator.
Nu in ultimul ran,d ar trebui sa va ganditi la solicitarea unui Audit Energetic al cladirii pe care intentionati sa o achizitionati. Acesta ar putea sa va confirme sau sa infirme ca intreaga cladire este izolata termic corespunzator.
Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:Exista pericolul ca invelitoarea din tabla sa afecteze lemnul acoperisului,in sensul de a-i slabi rezistenta la rupere?Va multumesc.
Stimate d-le Zoltan,
Invelitorile metalice au de regula 5-7 kg/mp si fac parte dintre invelitorile usoare.
Invelitorile din tigla ceramica sau beton au de regula 30-50 kg/mp.
In concluzie temerea dvs. nu este justificata. Mai mult de cat atat, un acoperis corect proiectat trebuie sa reziste la incarcari de 300-500 kg/mp (incarcarile la zapada) in functie de zona geografica.
Buna ziua,
Am facut un acoperis la o casa veche de lemn.capriori de 10×20 si peste astereala.acopar totul cu dranita(sindrila de lemn).intre capriori voi pune 2 straturi de vata bazaltica de 10 cm (exista oare de 20 cm – ma gandeam sa pun Knauf KR SK).mai trebuie oare si acel strat de 5 cam perpendicular peste stratuurile anterioare?
ce bariera de vapori imi recomandati si ce folie anti condens in cazul acestei izolatii?
O zi buna!
Stimate d-le Boicu Dragos,
Va recomand sa montati si acel strat de 5 cm, perpendicular pe straturile anterioare pentru a evita puntile termice. In zona puntilor termice exista riscul aparitiei condensului.
(,,Puntea termica este acea suprafata unde intra in contact doua materiale ale caror capacitati de retinere a caldurii sunt diferite, avand loc o pierdere de caldura”) Coeficientul de conductivitate termica pentru termoizolatia mentionata 0,038 w/mk, iar pentru lemnul de rasinoase este de 0.17 – 0,35, adica de 4,5 – 9 ori mai mica.
In privinta foliilor, va recomand ca bariera de vapori Delta Reflex, iar ca folie anticondens, in functie de buget, Delta – Vent N, Delta – Vent S, Delta – Foxx. Toate trei au aceeasi permisivitate la vapori, dar au rezistenta mecanica diferita. In plus Delta – Foxx are o rezistenta sporita la umiditate, functionand si ca hidroizolatie sub invelitoare.
Am o casa f veche din paianta si caramida am izolat exterior cu polistiren iar podul inca nu.mentionez ca este din grinzi peste care e batuta blana umpluta cu pamant si podul e necirculabil.solicit un sfat daca sa pun folie al uminiu peste acel pamant si apoi vata minerala si ce grosime sa aiba sau alte sfaturi daca aveti. Multumesc
Stimata d-na Daniela,
Peste acel pamant se poate monta o bariera de vapori. Aceasta poate sa contina sau nu un strat de aluminiu.
In cazul foliei cu strat de aluminiu, in cazul de fata, se va monta de preferinta cu aluminiul in sus si va reflecta caldura din exterior spre exterior.
Indiferent de tipul barierei de vapori utilizate trebuie sa etansati toate suprapunerile. De asemenea bariera trebuie etansata si perimetral.
Barierele din gama Delta, pe care noi le comercializam, sunt DELTA – Dawi GP si DELTA – Reflex. Etansarea suprapunerilor se realizeaza cu DELTA – Multiband, respectiv DELTA – Poly-band.
De regula, grosimea stratului de vata minerala trebuie sa fie de cca 20 – 25 cm, dar este bine sa solicitati aceasta informatie si furnizorului de la care achizitionati termoizolatia. In functie de producator sau densitate valoarea grosimii stratului poate varia.
Buna seara!
Am un ap penthouse la bloc cu mansarda si pod nelocuit.As dori sa izolez fonic si termic cu vata bazaltica si va rog sa-mi recomandati cea mai indicata folie pe care sa o folosesc pt vapori(Delta Reflex).Astept raspunsul dvs,va multumesc o seara buna!
Stimate d-le Baracu Gabriel,
Intr-adevar bariera de vapori cea mai indicata ar fi DELTA – REFLEX.
Pentru a beneficia de toate avantajele oferite de catre aceasta folie trebuie respectate detaliile de montaj:
– Folia se monteaza cu fata cu aluminiu spre interiorul apartamentului – Intre folie si peretele sau tavanul de gips carton (sau lambriu, dupa caz) trebuie sa existe un spatiu liber de 2-3 cm, care este de obicei asigurat de profilele sau sipcile pe care se fixeaza gipscartonul.
– Toate suprapunerile trebuie etansate si de asemenea trebuie asigurata si o etansare perimetrala.
Detalii despre DELTA – REFELX gasiti accesand adresa de mai jos:
http://www.membranedelta.ro/produse/sisteme-pentru-acoperis/bariere-antivapori/delta-reflex/
Buna seara.
Doresc sa amenajez un pod mansardabil care in momentul acesta este gol.
In acest sens vreau sa aplic solutia ignifuga prin aplicare cu pensula, inainte sa trec la montarea vatei minerale bazaltice. Meseriasul doreste sa faca acest lucru prin pulverizare.
Teama mea este ca folia va avea de suferit, deoarece dupa aplicarea acestei solutii ignifuge, folia isi va pierde proprietatile.
Astept un raspuns pertinent din partea dumneavoastra.
Multumesc.
Stimate dle Iulian,
Observatia dumneavoastra este corecta. Prin spatiile libere de astereala va patrunde solutia de ignifugare.
Aceasta va bloca trecerea vaporilor prin zonele de folie expuse. Pe zonele respective exista riscul aparitiei condensului.
bună ziua domnule Toba. am construit o casă p+1 și am ajuns la acoperiș. specific ca învelitoarea va fi din tablă tip țiglă. podul va fi nelocuit dar folosit ca spațiu de depozitare. acoperisul va fi construită din căpriori de 10\10 ,peste, astereală din scândură,apoi folie anticondens delta vent s, șipci și contrasipci și la urma tablă tip tigla. deci între căpriori nu facem nici o termoizolatie. podul va fi tot din lemn cu grinzi de 10\10 cu izolație între ei vata minerala și peste batem scandura. sub grinzi și implicit sub izolatia dintre ei vom pune folie delta reflex apoi osb și tavan de gipscarton. e bine ce facem ? mai trebuie ceva? mulțumesc
Stimate d-le Adrian Marinache,
Succesiunea operatiilor este intr-adevar cea mentionata de dumneavoastra, asadar voi face numai cateva observatii:
– Avand in vedere ca podul nu va fi mansardat, dar va fi totusi utilizat pentru depozitare, va recomand sa lasati in zona de coama spatiu de ventilare.
O schita cu acest detaliu o voi atasa in e-mail.
– Stratul de termoizolatie de vata minerala, trebuie sa aiba de regula 20-25 cm grosime (in functie de recomandarile fiecarui producator)
– Dupa montarea foliei DELTA – Reflex (care trebuie etansata atat la imbinari, cat si perimetral ) se vor monta sipci de cca 2-3 cm grosime, astfel incat intre folie si OSB sa ramana un spatiu de 2-3 cm. Acest spatiu permite foliei DELTA – Reflex sa reflecte caldura din interior spre interior, ceea ce reprezinta un castig energetic in sezonul rece.
Dupa montarea sipcilor, mai sus mentionate, sau a profilelor se poate monta OSB -ul, pe care il consider optional, si placa de gipscarton.
Schita mai sus mentionata va contine si o sectiune prin tavan.
Buna ziua!
Mi se pare util si interesant forumul Dvs. si Va rog sa ma ajutati cu cateva idei.
Am un apartament la ultimul etaj si doresc sa fac un acoperis mansardat si sa-l folosim ptr depozitare , montat o masa ping pog, si poate mai tarziu ptr o camera locuibila…
Eu ma gandeam la urmatoarea structura (fara asteriala):
1. capriori
2. folia anticondens si bariera vapori.
3. sipci transversale
4. tabla ondulata
Intre capriori, sub folie ar veni vata minerala( eventual si transversal sub capriori), peste care ar veni placile rigips montate pe capriori(sau sipcile care sunt montate pe capriori)
Va rog sa-mi corectati expunerea de mai sus , sau sugerati o structura de acoperis care sa o folosesc ca mansarda!
Multumesc!
Stimate d-le Victor,
Structura expusa de dumneavoastra este aproape de varianta corecta.
Capriori. Pe post de capriori va sugerez sa utilizati dulapi de 20 cm latime si 5 cm grosime.
In acest fel stratul de termoizolatie va avea grosimea corespunzatoare (adica 20- 25 cm).
Peste capriori se va monta Folia anticondens (Ex.: Delta – Vent N, Delta – Vent S )
Peste folia anticondens, in dreptul capriorilor se vor monta sipcile verticale (pe care nu le-ati mentionat).
Aceasta are rolul de a permite ventilarea spatiului de sub invelitoare si de a permite eventualului condens
format sub invelitoare sa se scurga spre streasina.
Perpendicular pe aceste sipci se vor monta sipcile orizontale. In aceste sipci se vor monta panourile de tabla.
La interior puteti monta perpendicular pe dulapi (capriori) sipca de 5 x 5 cm si intre acestea saltele de vata minerala de 5 cm.
In continuare montati bariera de vapori (ex. Delta – Reflex ). Aceasta trebuie etansata atat la suprapuneri cat si perimetral.
Peste folie se monteaza profilele de fixare si gipscartonul.
Multumesc ptr raspuns!
Dar rigipsul , pe care sa-l aleg ditre antifoc, antiumezeala sau simplu?
Cu bine!
Stimate dle Victor,
Referitor la gipscarton, puteti folosi simplu sau antifoc.
Avand in vedere destinatia spatiului, nu este necesara utilizarea unui gipscarton antiumezeala.
Acesta din urma este destinat incaperilor cu umiditate ridicata.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu oniste solutii pentru un acoperis cu tigla metalica, in 2 ape, cu versanti de 12,5x 6,4m.
In acest moment s-au montat capriorii si astereala. Mentionez ca podul nu va fi locuit dar va fi utilizat ca depozit iar peste mansarda s-a turnat o placa de beton.
Nelamuririle mele sunt:
1.Mai este necesara bariera de vapori peate placa de beton? Daca da, pana unde scot in exterior aceasta folie?
2.Este necesar spatiu de ventilatie si intre astereala si folia anticondens? (va fi lasat spatiu intre folie si invelitoare)
3. Vata minerala are 2 straturi de 15 si 10cm, stratul dintre capriori va face contact cu astereala? Mentionez ca exista posibilitatea sa las spatiu intre astereala si vata.
4. Recomandati izolarea podului in exterior, pe astereala sau pe placa de beton? Sau ambele? Cum impart cele 2 straturi de vata, 15cm sus si 10 jos?
Va multumesc anticipat!
Stimate dle Mihai,
In cazul prezentat exista urmatoarele variante:
1 -a. Termoizolarea se face urmarind conturul de beton.
In acest caz se monteaza bariera de vapori pe placa de beton.
Se etanseaza atat suprapunerile, cat si perimetrul.
In zona de cosoroaba (spre streasina) se va ridica bariera de vapori pana la astereala.
In caz contrar, prin acea zona va patrunde aerul rece si umed din exterior si va genera condens.
In zona de coama se va lasa spatiu de ventilare atat prin astereala, cat si prin folia anticondens.
Pentru a impiedica patrunderea accidentala a precipitatiilor in pod prin fanta respectiva, pe toata lungimea coamei se va monta peste sipcile verticale o fisie de folie anticondens cu latimea de 75 cm (1/2 din latimea foliei)
1 -b. Termoizolarea se face urmarind conturul sarpantei.
In acest caz nu se mai realizeaza spatiul de ventilare din coama.
Primul strat de termoizolatie de 10 cm se monteaza intre capriori.
Al doilea strat de 15 cm se va monta perpendicular pe primul strat pentru a evita pierderile de caldura.
Etansarea barierei de vapori se face, ca si in cazul precedent, atat la suprapuneri cat si perimetral.
In aceasta varianta, daca se utilizeaza o bariera de vapori ce contine si un strat de aluminiu cum este de exemplu Delta – Reflex, beneficiati si de un castig energetic. Aceasta folie reflecta caldura din interior spre interior, cu conditia ca pe partea dinspre interior sa nu fie in contact cu materialele de finisaj (lambriu, gipscarton).
Suplimentar, puteti aseza peste placa de beton un strat de termoizolatie. Sub acest strat utilizarea barierei de vapori este optionala.
Daca se monteaza trebuie de asemenea etansata la imbinari si perimetral.
2. In cazul utilizarii uneri folii anticondens cu permisivitate mare la vapori (ex. Delta – vent N, Delta – Vent S, Delta – Foxx ) nu este necesar spatiul de ventilare intre astereala si termoizolatie. Acel spatiu este obligatoriu numai in cazul foliilor cu permisivitate redusa. In cazul in care se lasa spatiu de ventilare trebuie lasat spatiu de ventilare si in zonele de streasina si de coama.
In aceasta varianta este sporit confortul termic pe timpul verii, dar prezinta risc de aparitie a condensului pe timpul iernii.
3.- 4. Asa cum am mentionat la 1-a) si 1-b) ambele variante sunt corecte. Depinde cum doriti sa utilizati spatiul din pod. Cele 2 straturi trebuie montate impreuna, nu scindate, indiferent ce varianta alegeti.
In cazul 1-b. puteti monta un strat SUPLIMENTAR de 10-15 cm.