Ventilatia reduce riscul de a crea daune
Umiditatea in structura acoperisului poate fi rezultatul condensarii cauzate de variatiile de temperatura, a ploii care patrunde prin acoperis si a aerului incarcat cu umezeala, venind din interior si traversand tavanul. Este practic imposibil de a proteja structura acoperisului 100 % chiar si atunci cand se foloseste o bariera de vapori, asta si datorita faptului ca suprapunerile trebuie sigilate cu benzi speciale autoadezive, iar jonctiunea cu peretii perimetrali ar trebui etansata cu masticuri adecvate. Dar chiar si asa, dupa cum am mentionat inainte, o ventilatie adecvata este esentiala in mentinerea structurii acoperisului uscata.
Actualmente, in domeniul constructiilor, izolarea imbunatatita si impermeabilitatea la aer au ca rezultat acumularea de umezeala in planul acoperisului, daca nu are loc o ventilare continua, fiindca spre exemplu, lemnul care astazi se foloseste la majoritatea constructiilor din Romania este verde, si anume cu un grad de umiditate foarte ridicat. Umezeala care se strange in diverse spatii ale structurii acoperisului cauzeaza de-a lungul timpului formarea de mucegai, fapt ce poate duce pana la deteriorarea tavanului.
Preveniti atacurile insectelor, a formarii si dezvoltarii mucegaiului
Pe langa reducerea eficientei materialului izolant, la temperatura potrivita, umiditatea ofera conditii bune de formare si dezvoltare a mucegaiului pe partile lemnoase ale constructiei. Astfel, scade rezistenta si incepe descompunerea materialului. In acelasi timp, lemnul ud atrage atacurile insectelor. In cel mai rau caz, daca se intrunesc conditiile de caldura si umiditate, constructia din lemn afectata se va degrada in cele din urma intr-o perioada de la 4 la 10 ani. Ventilarea adecvata a tuturor partilor din constructia acoperisului este de aceea esentiala pentru a pastra acest spatiu uscat si aerisit.
In anumite conditii in care gradul de umiditate este ridicat (bai, bucatarii, piscine, etc.) aerul incarcat cu umezeala care vine din interior poate patrunde prin crapaturile din tavan in planul de acoperis si poate condensa pe suprafetele reci, chiar daca folosim folii anticondens si bariere de vapori, cauzand atat formarea si cresterea straturilor de mucegai, cat si atacurile insectelor. Folosind elemente de ventilatii, acest surplus de umiditate poate fi eliminat in deplina siguranta.
Toate laturile acoperisului au nevoie de ventilatie
Pastrand libere zonele de la streasina si coama, spatiul acoperisului este ventilat in mod eficient datorita diferentei de presiune de la streasina si pana la coama. Aerul poluat este impins in partea de sus si in afara, ajutat de presiunea vantului de la coama. Fiecare zona a acoperisului ar trebui sa fie calculata separat din punct de vedere al ventilatiei. Fiecare zona (de exemplu, portiunea intre cei 2 capriori) trebuie sa fie ventilata.
Pentru a se asigura o ventilare adecvata a acoperisului, anumite principii trebuie respectate:
- Intrarea completa a aerului pe lungimea totala a streasinilor. Traversarea libera a stratului de aer in toate zonele pentru a se asigura cea mai usoara circulatie.
- Intreaga structura a acoperisului trebuie sa fie ventilata – nu doar spatiul gol dintre invelitoare si astereala.
- Utilizand folii anticondens cu permisivitate mare la vapori, stratul de ventilare dintre aceasta folie si termoizolatie poate fi omis.
- Un numar mai mare de spatii de aerisire mici sunt preferati in locul unui numar mai mic de spatii de aerisire mai mari.
- Apele mari (cu lungime de 10 metri sau mai mare intre streasine si coama) pot necesita instalarea de ventilatii suplimentare pe suprafata dintre streasina si coama.
- Nu este recomandata ventilarea numai a coamei. Aerisirea la streasina este necesara pentru a crea o presiune pozitiva in planul acoperisului.
Procesul de ventilare a zonelor de acoperis cu ferestre de mansarda sau lucarne necesita solutii individuale cu ventilatii plasate deasupra si dedesubtul spatiului alocat acestor accesorii.
Foarte interesante aceste articole de pe site mai ales ca in acest domeniu nimeni nu este informat si mai toti vanzatorii de tigla metalica prefera sa deas cat mai putine amanunte despre calitatea produselor ….
Buna ziua,
Ce solutii individuale se pot folosi pt a pastra procesul de ventilare a sarpantei eficient si in zona ferestrelor de mansarda?
Stimata d-na Ramona,
Pentru a pastra procesul de ventilare a sarpantei eficient si in zona ferestrelor de mansarda se pot monta ventilatii plasate deasupra si dedesubtul spatiului alocat ferestrelor.
Piesele de ventilare, de regula, sunt (sau pot fi ) puse la dispozitie de furnizorul invelitorii intrucat baza piesei copiaza modelul invelitorii respective.
Urmeaza sa montez invelitoarea la o locuinta cu urmatoarea structura a acoperisului de la interiorul mansardei(care va fi locuita) spre exterior:rigips, bariera de vapori un strat de vata de 12cm montat pe orizontala, un strat de vata de 12cm montat pe verticala, astereala din scandura. Invelitoarea va fi din tabla faltuita tip click. Avind in vedere faptul ca doresc sa folosesc ca si folie anticondens o folie delta vent s mai trebuie sa montez sistemul de sipci verticale si orizontale specifice unui acoperis ventilat sau( avind in vedere permisivitatea la vapori mare a foliei) sa montez folia delta vent s si pe ea sa montez direct tabla? Ar fi avantajele unui acoperis ventilat asa de mari incit sa fiu determinat sa montez acest sistem tinind seama ca ar trebui practic sa montez o a doua astereala care sa sustina tabla?
Stimate d-le Nicu,
In cazul de fata va recomand Folia DELTA-TRELA. Aceasta este special creata pentru acest tip de invelitori.
Detalii despre aceasta folie gasiti accesand link-ul de mai jos:
http://www.membranedelta.ro/produse/delta-trela-delta-trela-plus
DELTA-TRELA este compusa din doua componente :
– la baza are folie Delta-VENT S
– iar deasupra are o structura de fibre in relief sub forma de crampoane.
Structura de fibre in relief are rolul de a permite ventilatia, scurgerea eventualului condens ce se formeaza sub invelitoare si totodata atenueaza zgomotul facut de ploaie datorita numarului mare de puncte de sprijin.
Una din variantele mentionate de dvs si anume montarea invelitorii direct pe folia anticondens este necorespunzatoare, intrucat conduce la formarea condensului sub folia anticondens si/sau intre folie si invelitoare, fapt ce conduce in timp la oxidarea invelitorii si la deteriorarea foliei, asterelei si a termoizolatiei.
Ca bariera de vapori va recomand Delta-REFLEX. Intre bariera de vapori si tavanul de gipscarton va recomand sa lasati un spatiu liber de cca 2-3 cm care de regula este asigurat de inaltimea profilelor de gipscarton.