Proiectarea si realizarea acoperisului este un proces complex care trebuie sa tina cont de mai multe aspecte si anume estetice, functionale si structurale.
Rolul estetic este extrem de important, avand in vedere ca acoperisul reprezinta o pondere importanta din volumetria casei. Culoarea, materialul, textura invelitorii trebuie alese cu grija in concordanta cu textura, materialul si culoarea fatadelor. Una dintre erorile frecvente este dorinta exagerata de a asorta totul cu tot. Prea multe tonuri din aceeasi culoare pot conduce la o casa terna fara accente. De asemenea, nu de putine ori se ignora cu desavarsire specificul zonei si al vecinatatilor, fapt care genereaza contraste absurde. Este bine uneori sa se tina cont de specificul zonei, iar integrarea unor elemente cu specific local in arhitectura casei pot genera cu siguranta solutii interesante. Ca sa-ntelegeti mai bine va dau exemplul Deltei Dunarii unde, din puntul meu de vedere, este o eroare folosirea tiglei metalice in locul invelitorilor specifice zonei (stuf, trestie sau acoperis vegetal).
Criteriul functional este foarte important. Nu faceti compromisuri din punct de vedere functional sub nici o forma. Cele mai frecvente greseli sunt pantele necorespunzatoare in raport cu tipul de invelitoare ales (in general pante prea mici, sub 12 grade), dolii care se intersecteaza cu atice, calcane… Una dintre cele mai dese greseli intalnite de mine este cosul in dolie, iar argumentul suprem pentru aceasta eroare este: „Aici vreau sa fie semineul si n-aveam unde sa fac cosul”. Asa se intampla cand proiectarea este superficiala ori beneficiarul intervine si modifica proiectul fara a se consulta in prealabil cu arhitectul.
O alta greseala este pozitionarea defectuasa a scurgerilor sistemului de jgheaburi si burlane din considerente de genul „am marit scara si nu vreau sa am scurgerea aici, o vreau dincolo”, ceea ce genereaza de asemenea mari probleme in timp. NU insistati sa utilizati un anumit tip de invelitoare daca nu se preteza pentru anumite suprafete, forme (nu toate invelitorile se preteaza pentru bolti, cupole, suprafete riglate). NU folositi produse substitut ale produselor din specificatiile din proiect fara acordul proiectantului si al dirigintelui de santier. NU uitati, dirigintele de santier este reprezentantul dvs in relatia cu firma de constructii si trebuie sa va reprezinte interesele.
Criteriile structurale fac referire la alegerea si dimensionarea corecta a elementelor structurale in concordanta cu tipul invelitorii ales. De obicei, din considerente bugetare se prefera subdimensionarea acestor elemente.
Buna ziua. Nu stiu daca este locul potrivit pentru a adresa o intrebare, dar totusi indraznesc. Sunt in faza de proiectare a unui acoperis pe o cladire existenta, in vederea mansardarii.Sunt foarte interesat de structura lemnoasa gen MiTek (industrializata), deoarece prezinta destul de multe avantaje:timp mic de executie, mana de lucru foarte putina, pierderi lemnoase mici, dar si costuri pe masura. Imi puteti oferi recomandari vis-a-vis de sarpanta traditionala?
Stimate d-le Marius Laczko,
Structura mentionata este intr-adevar o solutie demna de luat in seama si am sa prezint cateva avantaje ale acesteia.
Proiectul unei astfel de structuri inglobeaza dimensionarea stricta a fiecarui element si a modului de imbinare, fapt ce previne erorile ce survin uneori pe santier. Cu alte cuvinte puteti fi sigur ca sarpanta construita va respecta fidel proiectul. Materia prima utilizata este finisata superior si are un grad de umiditate scazut fata de materialul lemnos gasit in depozite. In acest fel sunt evitate deformarile datorate variatiei de umiditate. Timpul redus al montajului permite protejarea rapida a structurii in cazul intemperiilor. Inaltimea elementelor cu rol de caprior este de 20-25 cm, fapt ce permite realizarea facila a unei termoizolatii eficiente.
In privinta costurilor, daca luati in calcul toate aspectele, este posibil ca diferentele sa nu fie semnificative.
Cu stima,
Silviu TOBA
Technical Manager