Au trecut 2 saptamani de cand am vazut  una dintre cele mai mari vijelii din viata mea. Sincer, cand vezi diverse catastrofe naturale la televizor zici „Unde-i asta ? Chile ? Nasol! „Si te gandesti ca nu are cum sa ti  se intample tie una ca asta. Acum cred ca si noi, romanii, ar trebui  sa intelegem ca nu este de gluma cu schimbarile climatice, si ca Romania a devenit o tara cu un ridicat potential de fenomene meteo extreme. Pana acum, n-am inteles nimic din ce ni se-ntampla, caci altfel nu se explica numarul extrem de mare al pagubelor produse de astfel de fenomene.

De exemplu, vorbesc despre ceea ce s-a intamplat la Baicoi (PH), unde zeci de acoperisuri au fost smulse de vant. De ce? Care ar fi cauza? Care acoperisuri au fost smulse? O sa incerc sa raspund la aceste intrebari in cateva randuri .

De ce? Pentru ca vantul a fost foarte puternic, sufland constant cu putere si pe alocuri in rafale ce au depasit cu siguranta 150 km /ora. In general, au fost afectate constructiile care din punct de vedere al pozitionarii si al configuratiei arhitecturale favorizau aparitia  fenomenului de portanta.  De asemenea, au fost afectate si acele cladiri cu o vechime respectabila. Dar, dincolo de toate aceste aspecte obiective, exista si un numitor comun la acestea si anume, lucrul facut de mantuiala si ignorarea cu desavarsire a tuturor minimelor reguli de constructie . Constructiile noi afectate au avut sarpante executate de mesteri, cu materiale dintre cele mai ieftine, fara a consulta vreun inginer de rezistenta, fara a fi avizat de catre arhitect, ignorand cele mai elementare reguli. Invelitorile de asemenea au fost realizate la norma. Vina este una colectiva: autoritati, executanti, beneficiari.

Autoritatile gresesc pentru ca sunt prea tolerante cu cei care nu respecta reglementarile, pentru ca din fericire nu de reglementari ducem lipsa. Executantii si firmele de constructii poarta o parte importanta de vina, deoarece sunt interesate doar de profit, in detrimentul calitatii. Nu de putine ori  nivelul de pregatire, din punct de vedere profesional, ridica mari semne de indoiala.  Beneficiarii au totala incredere in recomandarile constructorilor, iar daca se dovedesc a fi eronate, rezultatele se vad in situatii ca acestea. Constructorii ar trebui sa fie mai responsabili si sa realizeze ca oamenii apeleaza la ei tocmai pentru ca, teoretic, ei sunt cei priceputi in ale constructiilor.

Si cel din urma, beneficiarul, personal il consider de asemenea responsabil, pentru ca uneori se pricepe la toate, stie tot si cu banii lui face ce vrea el chiar daca este gresit, ca doar nu l-o asculta pe arhitect. Arhitectul si-a luat banii pe proiect, sa-si vada de treaba lui si sa-l lase-n pace (in cazul fericit cand are arhitect, daca nu cumva arhitectul este chiar el-beneficiarul). Cu executantul…  la fel, sa-i faca acoperisul, dar cat mai ieftin, ca o sa tina si ca n-o fi dracu chiar asa de negru. Ei bine, iata ca a fost! Prea tarziu, insa.

Cu acoperisul nu este de gluma. Acoperisul casei este o investitie pentru o viata si recomand celor ce intentioneaza sa achizitioneze o invelitoare sa se documenteze asupra avantajelor si dezavantajelor fiecarui tip de invelitoare. In acelasi timp, consultati-va cu arhitectul, respectati integritatea sistemului, iar in masura in care este posibil lasati criteriul pretului la final. Cel mai mic pret nu va insemna niciodata calitate. Un pret mic pentru o invelitoare poate reprezenta o cheltuiala suplimentara intr-un timp scurt.

Vizionati aici cateva imagini cu ceea ce s-a intamplat pe 20 iulie’11.

http://www.youtube.com/watch?v=97_wxnEEDBE

http://www.youtube.com/watch?v=2yfFkilEHEY&NR=1

http://www.ph-online.ro/actualitate/item/6665-%C5%9Fcoala-de-la-%C5%A3intea-b%C4%83icoi-a-r%C4%83mas-f%C4%83r%C4%83-acoperi%C5%9F-foto