Acum cateva zile, uitandu-ma la televizor, am vazut un reportaj despre renovarea Curtii Domnesti de la Targoviste. Foarte tare! Autoritatile au restaurat ansamblul asa cum au stiut ei mai bine: au facut gardul, au consolidat peretii, au pus termopan. Da, ati auzit bine, termopan! Ma uitam, ascultam si nu-mi venea sa cred. Totul a culminat cu imaginea intrarii in subsol, o combinatie de cornier cu policarbonat. Urat, foarte urat!
Dupa dezgust, am realizat ca de fapt genul acesta de restaurare sau renovare este foarte prezent in jurul nostru. Culmea este ca avem oameni foarte valorosi in acest domeniu, insa beneficiarul ignora, nu de putine ori, recomandarile si specificatiile lor. Este foarte trist. Sunt atatea exemple de case interbelice acoperite cu “Lindab”, usi ornamentale inlocuite cu usi din aluminiu sau pvc incat, ti se face rau. Ah, era sa uit: gardul din fier forjat cu nelipsitul policarbonat pe interior. Pentru ce mai faci gard din fier forjat daca pui policarbonat? Poate o fi la pachet, la oferta, ca tot a fost anul ofertelor. De altfel sunt absolut sigur ca, o data cu aceasta moda a gardului din fier forjat, au crescut si vanzarile la policarbonat.
Nu ma-ntelegeti gresit, unii o fac din nestiinta, lipsa cosilierii, dar sunt persoane si autoritati de la care ai pretentii. M-as bucura daca atunci cand aveti ceva de renovat, de restaurat sa cereti sfatul specialistilor si sa va ganditi de doua ori inainte de a schimba tamplaria, acoperisul, fatada.
Traim vremuri in care suntem agresati zilnic si cred ca ar fi mai bine pentru fiecare dintre noi daca, macar vizual, nu am mai fi bruscati.
Un alt exemplu este Catedrala Romano-Catolica (monument de arhitectură datat din anul 1892 construita în stilul baroc) din localitatea Vinga, judetul Arad.
Cand s-au facut reparatiile la acoperis s-a folosit „lindab” VERDE… fac precizarea ca nu are nimic de a face cu marca mentionata!!!
Te doare sufletul cand vezi asemenea hidosenii
Aveți dreptate. Sunt două perspective. Prima – de obicei, pentru restaurări nu se oferă suficient buget și se folosesc materiale cât mai ieftine. A doua – unora le lipsește simțul estetic general.