Greselile sunt multiple si pot aparea inca de la etapa de realizare a structurii de rezistenta a acoperisului – sarpanta, care trebuie calculata si realizata in functie de tipul de invelitoare ales si de greutatea acesteia. Pentru a expune structura acoperisului la o presiune cat mai mica, dar si pentru a realiza economii in realizarea sarpantei, este de preferat sa se opteze pentru o invelitoare etansa, cu o greutate redusa si rezistenta la intemperii.
Termoizolarea acoperisului este o alta etapa unde se produc erori, de cele mai multe ori din tendinta de a alege materiale mai ieftine pe considerentul ca “nu se vad”, prin alegerea unor materiale nepotrivite pentru tipul de acoperis sau zona in care este amplasala constructia (conditii meteo), de cele mai multe ori din necunostiinta de cauza, sau prin montarea incorecta a termoizolatiei.
Grosimea stratului termoizolant se calculeaza in functie de tipul de termoizolatie ales si de structura acoperisului. In cazul in care a fost aleasa sau realizata gresit vor aparea probleme si vara si iarna. In cazul mansardelor se vor folosi atat folia anticondens cat si bariera de vapori. Se recomanda folosirea membranelor de izolatie cu dubla termo-protectie, care asigura si un climat confortabil sub acoperis atat pe perioada verii, prin reflectare caldurii exterioare, dar si in timpul iernii cand sistemul de fixare isi spune, mai mult ca niciodata, cuvantul. Cele mai eficiente membrane sunt cele cu margini autoadezive care sigileaza foarte bine, contribuind la economisirea caldurii si a energiei. Astfel, aerul rece nu va trece de stratul de termoizolatie.
Nu trebuie facut rabat de la materialele folosite in termoizolare! Optiunea pentru un produs calitativ se va vedea si mai apoi, o termoizolare buna putand reduce cu pana la 80% cheltuielile cu incalzirea sau climatizarea. O casa care nu este bine izolata va suferi pierderi de energie, iar locuitorii sai pierderi de bani. Cele mai multe pierderi de caldura au loc la nivelul acoperisului.
Pe timpul verii, o izolatie precara inseamna cheltuieli suplimentare pentru aerul conditionat, iar iarna pe langa cheltuielile cu incalzirea, va aparea si problema condensului, situatie ce poate conduce la deteriorarea finisajele interioare.
Pana acum au fost punctate numai economiile ce pot fi obtinute odata finalizata termizolatia acoperisului. Insa economii considerabile pot fi realizate si in timpul procesului de constructie, daca se aleg materialele potrivite.
De exemplu, pentru o casa cu un acoperis de 200 mp se vor folosi aprox. 5 m cubi de cherestea pentru astereala sarpantei, alaturi de alte 3 role de folie anticondens. Aceasta varianta se va traduce in costuri de aprox. 4.720 RON (3.000 RON cherestea + 720 RON folie anticondens + 1.000 RON manopera).
Exista pe piata folii anticondens pentru economisirea energiei, care pot substitui aplicarea de astereala, datorita rezistentei si care pot sustine greutatea unui om. Optand pentru aceasta varianta, pentru suprafata amintita mai sus, vor fi necesare numai 3 role, ajungandu-se la un cost final de aprox. 2.000 RON (o rola – dimensiune 75 mp – costa aprox. 150 euro).
Si nu in ultimul rand, nu lasati acoperisul dvs pe mana amatorilor…
In situatia in care ati ales materialele pentru invelitoare si pentru termoizolatie, asigurati-va ca vor fi montate corect. Va puteti bucura de calitatea produselor alese numai daca acestea vor fi montate corespunzator. Un plus de siguranta puteti avea atunci cand cei care vand materialele va asigura si montajul si va ofera garantie pentru lucrarea efectuata alaturi de garantia materialelor. Nu incercati sa economisiti la manopera mai ales daca ati optat pentru materiale de o calitate superioara, remedierile ulterioare sunt mult mai costisitoare.
Cea mai frecventa greseala este economisirea nechibzuita si procurarea materialelor de calitate joasa.
eu montez tigla metalica de 10 ani si nu am avut decat o reclamatie dar asa santeti voi firmele,,mari,, bagati bete in roata la cele mai mici care de obicei fac treaba mai buna decat voi .daia nu are ursu coada ia mancato schiopu ,cioara ,geuta si cu alti
Domnule Bradut, probabil montezi fara a avea o firma…asta spune multe, iar reclamatii nu ai pentru ca probabil nu esti de gasit. Firmele mari se nasc tot mici, dar cresc datorita seriozitatii si profesionalismului. Nu in ultimul rand, ti-as recomanda sa ceri o parere atunci cand scrii, sa nu te mai faci de ras. Daca altii sunt mai buni ca tine, e numai vina ta. Succes!!
Buna seara!As avea si eu nevoie de cateva informatii daca se poate,va rog.pentru o casa 8/10m ce materiale mi-ar trebui la acoperis?cate grinzi,capriori……m2 de tabla….SPECIFIC CA CASA E CU MANSARDA.Multumesc.Elena
Pentru a stabili necesarul de materiale la o mansarda aveti nevoie de un proiect.
Din proiect se calculeaza si necesarul de materiale, iar preturile va sugeram sa le solicitatii unei firme de constructii.
In privinta invelitorii, necesarul de materiale se stabileste de asemenea conform proiectului sau a masuratorilor in cazul in care acoperisul este deja construit. Daca optati pentru invelitorile Gerard va putem consilia si indruma catre cel mai apropiat distribuitor de zona in care aveti cladirea. Pentru alte tipuri de invelitori va recomandam sa contactati un distribuitor al tipului de invelitoare ales.
Buna ziua.Am si eu o problema destul de mare la acoperis.Din cauza zapezii am infiltratii prin acoperis pe 70 la suta din suprafata.Casa este din lemn si are acoperisul din scandura,folie anticondens si apoi sindrila bituminoasa.Acum scandura este toata uda si banuiesc ca si vata minerala cu care este izolat acoperisul este toata uda,deoarece cand bate soarele se simte un miros puternic de vata uda.Precizez ca sub acoperis este mansarda cu camerele copiilor.Acum sunt disperata si nu stiu ce mai pot face.imi da cineva o mana de ajutor?va rog.
Stimata d-na Adina,
Situatia descrisa de dvs este intr-adevar grava si necesita o interventie majora. In acest moment, fara a face o constatare la fata locului, este prematur sa ne pronuntam cu privire la motivul infiltratiilor. Cert este ca vata minerala trebuie inlocuita. In cazul in care sunteti de acord, un specialist din cadrul companiei noastre poate veni la fata locului pentru a face o evaluare si, in masura in care este posibil, sa vina chiar si cu solutii. Asadar, ne puteti contacta direct la adresa de e-mail: office@finaldistribution.ro sau telefon: 0244.260.140.
Pentru orice alte intrebari, va rugam nu ezitati sa ne contactati.
Dan Mircescu
Din pacate multe persoane incredinteaza montare a coperisului brigazilor necalificate in domeniu, fapt care scade considerabil din durabilitatea acoperisului.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca se instaleaza folia anticondens la un acoperis ce urmeaza a fi invelit cu tabla galvanizata.
Va multumesc
Stimata d-na Georgiana,
Raspunsul la intrebarea Dvs, este afirmativ. In cazul invelitorilor din tabla care se imbina prin faltiure se utilizeaza o folie anticondens speciala.
Aceasta folie se numeste DELTA – TRELA. Detalii despre aceasta folie puteti afla, accesand link-ul de mai jos:
http://www.membranedelta.ro/produse/delta-trela-delta-trela-plus
In cazul acoperisurilor fara termoizolatie si ventilate, de cele mai multe ori, nu se foloseste folia anticondens.
In cazul acoperisurilor mansardate, utilizarea acestei folii devine o necesitate, nu o optiune.
DELTA – TRELA este compusa dintr-o structura de fibre de polipropilena, orientate aleatoriu, avand forma crampoanelor aplicata pe o folie anticondens Delta – Vent S.
Folia anticondens permite eliminarea vaporilor din termoizolatie si conduce eventualul condens, format sub invelitoare, spre streasina.
Structura de fibre, orientate aleatoriu, are o inaltime de 8 mm si asigura in felul acesta o circulatie permanenta a aerului sub invelitoarea metalica.
De asemenea, zgomotul ploii sau al grindinei, foarte inconfortabil pe invelitorile metalice, este redus in cauzul utilizarii DELTA – TRELA pana la 15Db.
O alta greseala pe care o fac foarte multi este faptul ca nu calculeaza si nu dimensioneaza structura acoperisului cu tot cu incarcarile de zapada. Am vazut multe acoperisuri „lasate” din cauza greutatii zapezii.
Gresala cea mai mare a persoanelor este acea cand apeleaza la persoane neautorizate
Buna ziua. Doresc sa va solicit părerea in izolarea acoperisului unei case. Țin sa va precizez ca va fi o mansarda locuita, iar suprafața acoperisului este de aprix 200 mp. Invelitoarea va fi din tigla ceramica, vom avea si astereala. Vreau sa va întreb daca vom proceda corect daca aplicam folia anticondens direct peste astereala, iar apoi sa punem sipcile pt fixarea tiglei ceramice? Va menționez faptul ca vom avea si un nr de 12 țigle de aerisire. Sub astereala cum ma sfatuiti sa fac izolarea mansardei? Va multumesc pentru ajutor.
Stimata d-na Mariana,
De regula folia anticondens se aplica pe astereala, dar poate fi aplicata si direct pe capriori in cazul in care nu se monteaza si astereala.
Nu se aplica pe astereala foliile foarte subtiri, intrucat la montaj aschii din astereala pot perfora folia.
Avand in vedere ca ati ales tigla ceramica va recomand sa utilizati o folie anticondens care sa aibe si rezistenta mecanica ridicata si rezistenta mare la umiditate, ma refer la infiltratiile accidentale rezultate din intemperii.
In privinta termoizolatiei, in general se utilizeaza 2 straturi de vata minerala montate perpendicular unul pe celalalt.
Grosimea insumata a acestora trebuie sa fie de circa 20 – 25 cm in functie de tipul termoizolatiei utilizate.
Se aplica Bariera de vapori, se monteaza profilele pentru fixarea stratului de gipscarton si ulterior gipscarton.
Va recomand sa va consultati atat cu furnizorul de folie anticondens cat si cu furnizorul termoizolatiei pe care o alegeti.
In functie de permisivitate foliei anticondens si detaliile de mansardare (cu sau fara tavan orizontal) solutiile pot fi diferite.
Va salut,
pentru izolarea unei mansarde locuibile ce se va izola cu 20 cm de vata minerala, apoi astareala, folie anticondens, sipci veticale, al doilea rand de astareala ai apoi tabla faltuita (panta 10 grade), ce folie anticondens se recomanda a se utiliza? Acelasi lucru si pentru folia antivapori?
Acoperisul este intr-o apa, iar tavanul va fi orizantal (fals pe 70% din suprafata)
Stimate d-le George,
Avand in vedere solutia mentionata puteti utiliza ca folie anticondens Delta – Vent N, Delta – Vent S, Delta – Foxx. Aceasta din urma are o rezistenta mare la umiditate.
O solutie alternativa ar fi montarea unui singur rand de astereala si a foliei anticondens Delta – Trela.
Aceasta folie este compusa din Delta – Vent S si o structura in relief pe partea superioara care asigura un spatiu minim de ventilare, permite scurgerea condensului si atenueaza zgomotul cauzat de ploaie.
http://www.membranedelta.ro/produse/sisteme-pentru-acoperis/patura-de-separare-pentru-structuri-metalice/delta-trela/
Avantajul solutiei mentionate de dvs. consta in ventilarea mai eficienta, cu conditia sa lasati spatii de ventilare atat la streasina, cat si la partea superioara.
Ca bariera de vapori puteti utiliza Delta – Reflex.
Am si eu o intrebare, la un acoperis de vreo 220 mp, invelit cu tabla lindab de 0,5, pe sub tabla trebuie pus scandura peste tot acoperisul si peste scandura folie anticondens? precizez ca nu o sa fie mansarda. va multumesc.
Stimate d-le Nicolae,
Din punct de vedere tehnic, invelitorile din tigla metalica nu necesita astereala.
Panourile de tigla metalica se fixeaza pe caroiajul format din sipci verticale si sipci orizontale.
Astereala este necesara numai in cazul in care se monteaza tabla plana faltuita.
Folia anticondens se monteaza direct pe capriori in randuri paralele cu streasina, dinspre streasina spre coama.
Se monteaza sipcile verticale, in dreptul fiecarui caprior apoi sipcile orizontale (la distanta recomandata de producatorul tiglei). Din gama noastra de folii va pot recomanda DELTA – Vent N , DELTA – Vent S sau DELTA – Maxx care are si rezistenta deosebita la umiditate comportandu-se ca o adevarata hidroizolatie sub invelitoare. Mai mult decat atat, DELTA – Maxx poate sustine greutatea unui om, ceea ce inseamana o siguranta sporita pentru montator (avand in vedere absenta asterelei).
Avand in vedere ca podul nu va fi mansardat si probabil nici termoizolat, va recomand sa lasati spatiu de ventilare in zona de coama.
O schita cu detaliul mentionat o sa va transmitem pe e-mail.
buna ziua…
in legatura cu comentariul de mai inainte: „Folia anticondens se monteaza direct pe capriori in randuri paralele cu streasina, dinspre streasina spre coama.” …aceasta folie nu va face „burta” intre capriori ? Mentionez ca intentionez sa imi acopar casa cu tigla metalica si am vazut comentarille dumneavoastra in legatura cu asteriala.
M-am schimbat total cu parerea mea ! O voi monta direct pe capriori ( + schelajul aferent )…insa marea mea dilema este aceasta folie.Podul este nelocuit si am vazut unele pareri ca nu ar mai trebui aceasta folie anticondens…insa parca nu as vrea ca „broboanele ” de apa sa ude placa din beton a tavanului.
Deci …aceasta folie nu face burta , si automat condensul va curge tot in pod . Sunt nespecialist si nu stiu cum se comporta aceasta folie…tocmai de aceea cer parerea voastra.
Sunte-ti singura firma care a postat pe internet comentarii plauzibile si concrete.
Ps. distanta intre capriori este de 2 m. Inca ceva …aceasta folie poate fi montata pe schelajul care se face pentru tabla…sau neaparat sub acesta ? O zi buna
Stimate dle Ionut,
Foliile anticondens din gama Delta pe care noi le comercializam, au rezistenta la tractiune suficient de mare astfel incat sa poata fi montate intinse fara a face „burta”.
Suprapunerea de minim 10 cm va permite eventualului condens sa ajunga spre streasina nu pe placa de beton.
Ce ma surprinde si nu inteleg, este distanta de 2 m intre capriori mentionata de dumneavoastra. Ori este o greseala de comunicare, ori v-au montat numai o treime din totalul capriorilor.
Nu puteti monta caroiajul din sipca pe capriori aflati la 2 m distanta unul de altul.
Folia se monteaza direct pe capriori. Peste aceasta, in dreptul capriorilor se monteaza sipca verticala care are rolul de a permite ventilarea spatiului de sub invelitoarea de tabla.
Peste sipca verticala se monteaza sipca orizontala (paralela cu streasina) iar in aceasta se monteaza tabla.
Asadar, folia se monteaza sub caroiajul de sipca nu deasupra unde ar intra in contact cu tabla si ar retine umiditatea prin capilaritate.
Buna seara am.si eu o intrebare am un acoperis de circa 150m2 am batut doar scandura nu vreau sa ii fac si asteriala vreau sa pun tabla cutata direct peste scandura pot pune folie anticondens tinand cont ca nu am mansarda podul fiind gol
Stimate dle Auras,
Scandura care se monteaza peste capriori se numeste astereala.
Cred ca ati vrut sa intrebati daca se poate monta tabla cutata fara sa mai montati peste folia anticondens caroiajul format din sipcile verticale si cele orizontale.
Chiar daca podul nu va fi mansardat, nu va recomand sa montati tabla direct peste folie intrucat exista riscul de aparitie a condensului sub folie in dreptul zonelor de contact intre folie si tabla.
Mai mult decat atat, condensul format sub tabla se poate prelinge in zona de contact a tablei cu folia.
In timp, acest lucru poate conduce atat la oxidarea tablei, cat si la deteriorarea foliei.
Ca masura suplimentara de siguranta (in functie de forma acoperisului)in zona coamei orizontale se va lasa un spatiu de ventilare. Va transmitem pe e-mail un detaliu ventilare coama.
Varianta pe care ati fi putut sa o aplicati ar fi fost sa renuntati la astereala (scandura montata peste capriori).
Peste capriori se monta folia anticondens, sipcile verticale si cele orizontale si apoi panourile de tabla.
Aceasta varianta ar fi fost si mai economica si corecta.
buna ziua ,am o intrebare mi se condenseaza tabla ,la un atelier, e pusa tabla cutata direct pe asteriala pot sa i pun folie anticondens pe dedesubt sau ce solutie imi recomandati?
Stimate dle Olaru Florin,
Pentru a scapa de problemele create de condens, montarea unei folii anticondens sub astereala nu este o solutie.
Condensul se va forma in continuare si va afecta in timp astereala.
Solutia corecta este sa demontati tabla cutata, sa montati folie anticondens, sipca verticala care sa permita ventilarea spatiului de sub tabla cutata, sipca orizontala (paralela cu streasina). Pe sipca orizontala se va fixa tabla cutata.
La interior trebuie sa montati termoizolatie si bariera de vapori care se etanseaza atat la suprapuneri, cat si perimetral.
In momentul de fata apar diferente mari de temperatura intre interior si exterior.
In absenta unei termoizolatii si a unei bariere de vapori, aerul cald si umed se ridica spre tavan, fiind mai usor si formeaza condens in contact cu tabla rece. Absenta unui strat de ventilare sub tabla cutata favorizeaza si mai mult aparitia condensului.
acoperisul e intr-o singura panta
buna ziua am o intrebare…din cat in cat se bate sipca?
Stimate dle Doru,
Distanta intre sipcile orizontale difera in functie de producator si model.
Pentru a afla raspunsul corect trebuie sa mentionati tipul de tigla (producatorul, modelul). Fiecare producator recomanda o anumita distanta.Va recomand sa solicitati raspunsul producatorului de tigla de la care ati achizitionat sau de la care aveti intentia sa achizitionati invelitoarea.