Realizarea unei terase verzi a devenit un proiect la indemana oricui doreste o imbunatatire a vietii traite intre betoane orasului.
Contrar parerii multora, construirea terasei verzi nu este un proces complicat, iar avantajele obtinute valorifica investitia facuta.
Iata care sunt pasii de urmat pentru ati transfoma acoperisul intr-o terasa verde:
1. Verificati termoizolatia si hidroizolatia casei
2. Realizati stratul de drenaj si filtrare, utilizand una din membranele special destinate teraselor verzi, de tipul DELTA FLORAXX TOP si DELTA TERAXX
3. Realizati stratului de sol. Va recomand sa folositi un amestec de pamant negru, ingrasamant natural obtinut din fermentarea resturilor vegetale si granule de argila expandata.
4. Ultimul strat aplicat va fi cel vegetal. Aici, recomand sa se foloseasca plante indigene ce cresc in zonele montane, care vor rezista cel mai bine la intemperii si care vor prinde radacini intr-un timp mai scurt.
Suna foarte bine ideea, insa poate fi aplicata si pentru blocuri de locuinte. Poate mai multe detalii despre cum se aplica DELTA FLORAXX TOP si DELTA TERAXX nu ar strica!
Intr-adevar, aceasta solutie este ideala pentru blocurile de locuinte. Acoperisurile terasate si inverzite ofera solutia perfecta intr-un oras sufocat de beton, fier si sticla, aducand beneficii multiple: reduc efectul de sera, maresc durata de viata a unui acoperis si reduc costurile sale de intretinere, si nu in ultimul rand ofera un spatiu ideal pentru recreere. Foarte curand, o sa revenim si cu detaliile de aplicare a membranelor special concepute pentru terasele verzi.
bun si in cazul in care acoperisul este inclinat cum se obtine in prima faza stabilizarea solului?(cum se face o terasare?)
este super. eu mi-am facut o terasa verde pe bloc. am termoizolat-o , am pus pamant si am semanat gazon. am avut ceva probleme cu vecini s-au speriat ca le cade blocul.
am o intrebare este necesara autorizatie pt asta?
astept raspuns.
va recomand.
Modificarile aduse unei cladiri, fata de planurile initiale, necesita autorizatie de constructie. Realizarea unei terase verzi poate conduce la solicitari suplimentare asupra structurii de rezistenta. Greutatea pe m.p. a tuturor materialelor utilizate ar putea depasi valoarea de care s-a tinut cont la proiectarea acesteia.
Avand in vedere ca nu sunteti unicul locatar al blocului, va recomand obtinerea unei autorizatii.
Arata bine .Interesant!!
Silviu Toba spune: 22 decembrie 2010 la 22:32
Modificarile aduse unei cladiri, fata de planurile initiale, necesita autorizatie de constructie. Realizarea unei terase verzi poate conduce la solicitari suplimentare asupra structurii de rezistenta. Greutatea pe m.p. a tuturor materialelor utilizate ar putea depasi valoarea de care s-a tinut cont la proiectarea acesteia.
E de tinut cont de incarcarea luata in calcul, dar sa nu uitam ca se ia in calcul, pentru clima din Romania zapada. Nu cred ca incarcarea cu straturile necesare inierbarii depasesc aceasta incarcare.
Tocmai am terminat terasa mea verde si pot sa va spun ca toate costurile (reale) au fost de 370 – 400 lei/ mp (asta pentru o terasa de 130 mp. Merita. Iar pretul este fara plante si sistem de irigare.
Buna ziua.
Intrebare : care ar fi in medie surplusul de greutate pe mp terasa cu asemenea`”masa verde” ?
Multumesc !
Stimate d-le Marius,
Grosimea stratului de sol este cel care influenteaza incarcarea suplimentara.
Greutatea specifica pentru un amestec usor de sol poate avea 1,4 – 1,6 g / cmc.
Grosimea stratului va fi de minim 10-12 cm. Se va tine cont si de apa retinuta de sol, in urma precipitatiilor sau a irigarii.
In concluzie, incarcarea ce trebuie luata in calcul va fi de min. 160-180 kg/mp.
Inainte de a incepe realizarea unei terase verzi va recomand totusi sa va consultati cu un proiectant.