Mi-am propus ca in acest articol sa dezbat ”celebrul” test cu paharul de la Lindab. Iata cateva date ca sa intelegem cu totii: se ia o bucata de folie Tyvek si un pahar format din 2 bucati; se aseaza folia ca strat de separatie intre aer si apa, astfel incat apa sa fie in partea de sus si se pompeaza aer in jumatatea de jos.
Ca o prima concluzie, ar trebui sa se demonstreze cum ca, condensul trece inspre exterior, iar odata ajuns in forma lichida nu trece prin membrana, apa scurgandu-se spre sistemul de drenaj. Acest test este folosit cu mare mandrie de catre dealerii Lindab. Ori de cate ori se compara doua folii, testul cu paharul este adus imediat in discutie. Concluzia, enuntata de multi dealeri ai firmei mai sus mentionata, este ca aerul trece si prin alte membrane, dar ”mai greu”, moment in care, cu pieptul in fata, se declara ca folia Lindab este cea mai buna. Apropo, folia nu este de la Lindab, ci doar inscriptionata pentru ei. Lindab nu produce folie. Punct.
Trecerea caldurii de la un corp cu o temperatura înalta la o temperatura joasa se numeste transmiterea caldurii (transfer termic) si se cunosc trei mecanisme de transfer:
- Transmiterea prin conductie termica, caracterizata prin lipsa miscarilor macroscopice. Este modul curent de transmitere a caldurii în corpurile solide si se bazeaza pe miscarile moleculare.
- Transmiterea prin convectie termica, caracterizata prin existenta miscarilor macroscopice de curgere. Este modul curent de transmitere a caldurii în corpurile lichide si gazoase, inclusiv la limitele lor, la contactul cu alte faze. În functie de natura miscarilor macroscopice convectia poate fi:
- Convectie libera, caracterizata prin faptul ca miscarile se fac sub actiunea fortelor arhimedice, determinate de diferente de densitate.
- Convectie fortata, caracterizata prin faptul ca miscarile se fac sub actiunea altor forte.
- Radiatia termica, caracterizata prin transferul termic prin radiatie electromagnetica din gama infrarosu. Acest transfer se poate face in vid sau în medii transparente la radiatia infrarosie.
As insista pe convectie si difuzie.
Convectia termica reprezinta un transfer energetic cu deplasare de materie, specifica contactului dintre o suprafata si un fluid în miscare (aer, lichid, gaz). La limita suprafetei de contact, energia termica din fluid, favorizata de miscarea acestuia, interactioneaza cu suprafata de contact si îi cedeaza din potentialul sau termic. Convectia termica poate fi fortata, atunci cand miscarea fluidului este produsa cu mijloace mecanice (pompe, ventialatoare, captari eoliene etc.) si/sau naturala atunci cand miscarea fluidului este generata de diferentele de potential termic, produse de temperaturile locale (fluidul cald urca, iar cel rece coboara, formandu-se curenti convectivi).
Difuzia este miscarea spontana a unei particule dintr-o arie cu concentratie înalta într-o arie cu concentratie redusa.
Performanta unei folii anticondens in comparatie cu alta este capacitatea de difuzie sau permisivitatea la trecerea vaporilor. Cu cat vaporii trec mai repede, cu atat posibilitatea aparitiei condensului in stratul de protectie termica este mai redusa. Aceasta afirmatie este corecta, insa nu e vorba doar de viteza de trecere a vaporilor. Valoarea care ar trebui comparata este Sd.
Experimentul cu pompita evidentiaza in mod evident convectia, in nici un caz difuzia, fenomen ce este dificil de evidentiat. Spre exemplu, folia Delta FOXX (http://www.membranedelta.ro/produse/delta-foxx-plus-delta-foxx-folie-anticondens), care este una dintre cele mai performante folii anticondens de pe piata, ”testata” cu paharul , cica cu greu ”lasa” sa treaca vaporii prin ea. Ce lasa greu sa iasa este caldura, nu condensul. Valoarea Sd este fix aceeasi 0,02. Ce nu inteleg cei care testeaza atat de empiric este ca odata cu aerul care iese din camera, iese si caldura. Si odata cu caldura ies si banii. E clar ca testul cu paharul este departe de a fi concludent pentru o persoana initiata oarecum in modul de functionare al unei folii. Mult mai elocvent ar fi ca 2 recipiente umplute cu apa sa fie acoperite cu 2 folii diferite, legate etans si expuse unei surse de caldura. Dupa un anumit timp se va putea compara prin masurare care folie este mai permisiva. Nu este cel mai stiintific experiment, dureaza mai mult, dar este mult mai relevant decat celalalt.
Sa fie clar, folia Tyvek prezentata in testul cu paharul ca etalon de comparatie cu celelalte membrane este de buna calitate, dar in nici un caz cea mai buna. Este o membrana deschisa la difuzie. Dar membrane deschise la difuzie sunt multe.
Bravo Horia !!!
domnule Horia Nitescu,
Comparati mere cu pere si nu va dati seama! Convectia se refera la un mod de transfer al caldurii, iar difuzia se refera la un transfer de masa.
In cazul foliilor de acoperis de tip TYVEK- impropriu numite folii anticondens, este vorba de o membrana microporoasa (asemanatoare membranei Goretex din haine si incaltaminte) permeabila la vapori si impermeabila la apa datorita simplului fapt ca picatura de apa este mult mai mare decat vaporii de apa si astfel nu „incape” prin porii membranei.
Articolul dumneavoastra aduce un mare deserviciu cunoasterii profesionale a materialelor de constructii!
Domnule Rosca,
Acest articol se vrea TOCMAI o comparatie intre mere si pere, credeam ca v-ati prins. Aceasta confuzie nu o fac eu, ci cei care sunt fani L….. fara sa mai vada nimic altceva (asta pe vremuri, ca acum criza i-a mai trezit la realitate…cu duritate, dar unii chiar o meritau). Credeti-ma ca am vazut atati arhitecti comisionati de cate un furnizor sau altul, incat daca le ziceai ceva de cineva drag sau de vreunul din acesti furnizori, s-ar fi suparat mai degraba in varianta a doua (exact asa s-a exprimat un dealer al unei firma celebre atunci cand le-am propus o colaborare… noroc ca picasem fix dupa ce o celebra firma cam daduse cu bata-n balta… in mod repetat). Eu ca reprezentant Delta mi-am permis discretia de a scrie cu litere mici numele producatorului pe care il reprezint in Romania, pe cand dvs ati scris numele producatorului foliei mentionate in articol cu litere mari ceea ce ma face sa va suspectez cumva ca sunteti unul din promotorii acestui produs doar pt ca vine de ”undeva” si nu mai acceptati ca mai sunt si altii. Cel putin la fel de buni. V-ati ascuns dupa cuvantul ”tip” care credeti ca va absolva de orice ”acuzatie” cum ca ati recomanda vreun producator. Daca ati fi arhitect (posibil) si v-as cere sa scrieti undeva intr-un proiect ”tip Gerard” cu siguranta mi-ati spune ca nu este deontologic. Acest lucru mi l-au spus si cativa arhitecti celebri din Valcea, dar care nu aveau nici o rezerva sa scrie in proiecte ”tip L……”. Arhitecti care dupa discutii in detaliu au recunoscut in fata mai multor persoane (dealeri de acoperisuri, nu vreun nene de pe strada ) ca sincer HABAR NU AU de rolul unei folii anticondens si ca nu promoveaza decat ceea ce este mai usor de promovat. Aici se refereau la reclama pe care producatorii o facea in locul lor. Fara sa mai incerce sa verifice ceva, orice sau sa asculte si alte variante sau pareri. Daca ii intrebai de detalii spuneau raspicat: L…..e L……. Atat. Acesta era argumentul lor suprem. Nimic altceva (sincer, nu stiau nici macar ce scria in prospectele materialelor).
Si sunt atat de renumiti incat s-ar putea sa ii cunoasteti. Asta doar daca nu cumva numele domnului Gabriel Adrian Rosca va este absolut necunoscut.
In articol sta mentionat „Difuzia este miscarea spontana a unei particule dintr-o arie cu concentratie înalta într-o arie cu concentratie redusa.”
Deci EVIDENT ca STIU ca difuzia se refera la un transfer de masa, de unde ati scos contrariul?
Daca vreti, va pot mentiona si eu cazuri care fac ”deservicii cunoasterii profesionale a materialelor de constructii”, adica v-as putea trimite la niste arhitecti (celebri de asemenea, care au semnat pe proiectele acoperisurilor unor ANL-uri conform carora panta de 8 grade este suficienta pentru tigla metalica tip L…..). Exista semnaturile lor pe obiectia facuta in scris catre ei pentru nerespectarea recomandarilor producatorilor. Dar ei erau arhitecti, ce stiam eu?! Acum mai ploua pe ici pe colo, dar nu rau, iar oamenii de acolo chiar nu au curaj sa dea pe cineva in judecata…. Si sunt si altii, credeti-ma. Aici nu ma refer decat la o mica parte dintre arhitecti, evident.
PS
Sunteti dragut sa faceti dvs. o comparatie tehnica intre cele 2 folii mentionate in articol? Dar v-as ruga cu argumente solide. Va readuc aminte ca Sd-ul este acelasi. Din raspunsul dvs pare ca ma puteti lamuri. Chiar sunt curios, nici eu nu le stiu chiar pe toate.
Chiar comparati mere cu pere!
Comparati delta foxx cu tyvek enercor roof si nu cu tyvek solid pe care o au toti dealeri in pahare!