Nu trebuie sa aveti cunostinte avansate de arhitectura sau in privinta designului referitor la iluminatul interior, pentru a stabili felul in care ati vrea sa fie luminata casa dvs. Stiti deja ca incaperile si zonele importante trebuie sa fie cat mai mult luminate natural (fapt important si din punctul de vedere al economisirii de energie, dar si al sanatatii), lumina sa fie uniform distribuita, sa se evite pe cat posibil stralucirile orbitoare, iar din interior sa existe senzatia de comunicare cu exteriorul. Iluminatul intern trebuie sa fie in acord cu functia spatiului respectiv, cu activitatile care se desfasoara aici in diferitele momente ale zilei, cu orientarea casei si respectiv a ferestrelor.
In general, pentru respectarea nivelului minim de confort vizual in timpul zilei, cand lumina naturala este disponibila, suprafata vitrata nu tebuie sa fie mai mica de 10% din suprafata camerei. Suprafata optima a ferestrelor dintr-o camera in care se petrece mult timp ziua este de 20% din suprafata podelei.
De exemplu, pentru un living cu suprafața de 24 mp, suprafata vitrata trebuie să fie între 2,4 mp și 4,8 mp.
O alta conditie necesara confortului, asigurata tot de alegerea corecta a ferestrelor, este ventilarea incaperilor. Cand ne gandim tot mai mult la eficienta energetica a constructiilor, la etanseitatea lor, la reducerea cat mai mult a consumului, devine cu atat mai important ca ventilarea incaperilor sa se faca natural, pe cat posibil fara echipamente mecanice, consumatoare de energie. Dar si in aceasta privinta se pune problema unor parametri precisi in momentul luarii deciziilor. Suprafata de ventilare recomandata pentru o incapere locuita (de ex. un living sau un dormitor) este de minim 5 000 mm2. Ferestrele de mansarda de calitate asigura aceasta suprafata de ventilare prin intermediul unei fante de ventilare care poate ramane deschisa, chiar daca fereastra este inchisa si asigurata.
Un alt criteriu important la care va veti gandi va fi desigur pozitia ferestrelor de mansarda, stiind ca asta influenteaza hotarator atmosfera acestui spatiu. Daca mansarda dvs este un spatiu generos, fluid, deschis in asa fel incat ferestrele de mansarda de pe cel putin doua pante sa lumineze aceeasi incapere, puteti plasa ferestrele la inaltimi diferite, pe ape diferite. In afara de avantajul evident al ambiantei deosebite, o asemenea plasare influenteaza ventilarea mansardei. In rest, puteti plasa fereastra oricat de jos sau de sus doriti (chiar in dreptul coamelor), in asa fel incat sa creati senzatia comunicarii armonioase cu exteriorul si sa aveti acces usor la fereastra (dar puteti opta si pentru variante cu actionare electrica, prin telecomanda).
In privinta dimensiunilor, lungimea ferestrei de mansarda se alege în funcţie de pantă: la acoperişurile cu panta mare sunt necesare fereastre cu lungime mai mica, iar la cele cu pantă mai mica ferestre cu lungime mai mare. Latimea ferestrei de mansarda nu va va impune limitari. Se mai spune uneori ca latimea ferestrei de mansarda se alege în funcţie de distanţa dintre căpriori, dar procedeul de juguire (se creaza un cadru de lemn care asigura suport ferestrei) permite instalarea ferestrei de mansarda, indiferent care este dinstanta dintre capriori.
se poate la ferestrele de mansarda sa curga apa???chiar dak nu ploua pe sticla este apa….presupun k este de la condens…se poate remedia cumva situatia??? multumesc mult..
Este posibil ca in conditii de umiditate excesiva sa apara condens pe geamul interior al ferestrei, fie ca e de mansarda sau altfel.
Pentru astfel de situatii, unele ferestre sunt prevazute cu o garnitura speciala in partea de jos a geamului care permite eliminarea condensului spre exterior. In conditii de umiditate excesiva este posibil ca aceasta garnitura sa nu faca fata.
Va recomandam sa lasati clapeta sau fanta de ventilare deschisa, daca fereastra este prevazuta cu asa ceva, si sa aerisiti camera pana cand se elimina excesul de umiditate.
Am 2 intrebari:
1. daca distanta dintre capriori e de 60cm pot pune fereastra de mansarda mai lata de 60? asta inseamna ca decupez capriorii?
2. inca nu am inteles ce imi trebuie pentru o fereastra la mansarda: in afara de ferastra mai trebuie cumparat ceva? Pai nu se da setul complet?
Stimate d-le Antonie,
Daca distanta dintre capriori este de 60 cm, pentru a putea monta fereastra cu latime mai mare se face un jug si se monteaza pe jugul respectiv Jug-rama cu rol de sustinere. Se decupeaza capriorul care impiedica montarea ferestrei. Intre capriorii alaturati se vor monta atat la partea dinspre coama cat si la partea dinspre streasina cate o bucata de caprior de aceleasi dimensiuni, perpendicular pe capriorii existenti si in acelasi plan. Acestia vor fi fixate atat in capriorii taiati cat si in capriorii alaturati, pentru a sustine capriorul interupt. Dupa obtinerea acestei rame se vor monta 1 sau 2 bucati de cherestea cu latimea de minim 5 cm si inaltimea egala cu a capriorilor paralel cu capriori.
Acestea se vor monta pentru a marginii fereastra pe latime. Distanta intre acestea va fi mai mare cu cca 1 cm pentru un montaj facil al ferestrei.
Acelasi procedeu este utilizat si in cazul cosurilor de dimensiuni mai mari.
Referitor la a doua intrebare e bine sa stiti ca setul complet se compune din trei componente si trebuie sa il solicitati ca atare:
– fereastra;
– rama de etansare corespunzatoare tipului de invelitoare. Trebuie sa specificati ce invelitoare are sau va avea acoperisul;
– sortul de etansare.
In cazul in care fereastra va fi montata de catre aceasi echipa care va monta si invelitoarea, sortul de etansare poate fi realizat de catre acestia din folie anticondens.